Negatív

A világ "miértjei" -re keressük a választ. Vitaindító rövidebb-hosszabb vezérfonálból kiindulva szeretnénk mindent megfejteni. Oldalunktól nem áll távol az emelkedettnek tűnő témák bolygatása sem, esetenként filozófikus tartalom is megjelenik. Talán az oldal jelszava lehetne a címben is szereplő Negatív szó is, ami kifejezi azt is, hogy nem vagyunk optimisták! Ebbe belefér a pesszimizmus és a realizmus, ami egybe is esik néha (sajnos). Olykor szomorú témákat ironikusan fejtünk ki, hogy ezzel viccessé és nyomatékossá tegyük azt.

Friss topikok

  • Jerome Moro: Nagativizmus – szüleim haláltáncára emlékeztet a szó. Anyám küldetésszerűen tagadott (negált, elle... (2012.02.05. 17:23) Konstruktív negativizmus
  • Felicitasz: Szerintem az anya és a gyerek érdekeit nem érdemes élesen elválasztani. Teljesen igazad van abban,... (2010.08.06. 22:34) Akik otthon akarnak szülni...
  • konnor: "Ugyanis ez a bajszos fiatalúr nem volt nagyszerű ember, de még csak jó költő sem (arról nem is be... (2010.03.18. 17:34) Petőfi Sándor, a legnyomibb, magyarnak tartott költő-szerűség
  • keksz*: Az jó, ha van ilyen program már alsósoknak (bár nem értem, hogy a tanítónénik maguk miért nem tudj... (2009.05.12. 12:07) Kire bízzuk a gyerekek tanítását?
  • vagy_-_vagy: Engedtessék itt meg egy önkényesen kiragadott idézet Kierkegaard eszmefuttatásából: "A nyelvben r... (2009.03.20. 17:45) Gyilkos szavak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ClustrMaps

Védjük az állatokat!

Most Te ezt szabad akaratodból olvasod? NEM

2008.01.07. 23:11 | mocsokdream | 14 komment

Előző írásom közben/után felvetette egyik olvasónk (Mandula) a következő néhány kérdést:

„Szerinted van szabad akarat? Vajon mennyire megszabott egy ember sorsa? És mennyi az a pici, amit változtathat rajta? És vajon ezt tudatosan teszi? Vagy öntudatlanul, ösztönösen sodródik egy "starttól a cél" eléréséig?” (Mandula)

Egy fontos idézet az előző írásból:

„Mivel csecsemőkorodtól fogva fokozatosan térsz a tudatodhoz, válsz függetlenné, változol, körülmények vibráló váltakozásával te magad is változol, de a múltad nem. Ezért ott van mindig az a hátad mögött, és Te csak egyre kevesebbet tudsz magadon változtatni, mert egyre fogy az időd. És mivel az életed elején nem vagy döntőképes, a körülményeket nem tudod változtatni minden esetben, ezért nem Te döntöd el, hogy ki vagy, hanem az adott. Te csak változtatni tudsz picit rajta. Te csak el tudod dönteni, hogy mivé szeretnél válni.” (Szilveszteri újjászületés)

Tehát felvetődik a szabad akarat igen fontos kérdése, ami igen fontos. Főleg az ilyen neoanarchista, szabadságra vágyó szubkultúrákban, de nyílván ezt az írást ők nem értenék meg.


Kezdjük egy olyan fontos körülménnyel, amit senki sem tud meghatározni a saját életében: a születése. Nem tudjuk meghatározni, hogy hova szülessünk, hogy mikor, hogy hogyan, milyen körülmények közé születünk, nem tudjuk meghatározni a szülész szaktudását, amivel világra segít minket. A születési körülményeinken kívül nem tudjuk meghatározni a családunkat, ahogy ez nemzet értelmében már kiderült keksz* magyarságtudatáról szóló írásában. Nem tudod meghatározni, hogy milyen színű legyen a hajad, a bőröd a szemed, hisz ezek mind genetikailag szüleinktől származnak. Nem tudod meghatározni családod lakhatási körülményeit, anyagi helyzetét, neveléshez való hozzáállását, etetését, viselkedését.

Tehát születünk valahová, valamilyen körülmények közé. Életünknek van egy olyan szakasza, melyben teljesen öntudatlanok vagyunk, a véleményalkotás, a gondolkodás kifejezőeszközeit (bizonyos jelbeszédek, beszéd, kommunikáció) tanuljuk. Nem tudunk magunkról. Agyunk fejlődik, kialakulnak benne a szükséges struktúrák. Éppen ezért van az is, hogy nem emlékszünk féléves korunkra. Az önreflexió megjelenésének a jele az emlékek kialakulása. Ahogy előzőleg írtam kialakul egy olyan Én, amely a körülményektől meghatározott, és csak egy öntudatlan állapot után változtatgat magán.

Nos azt már gyakorlatilag megállapítottuk, hogy az öntudatlan állapotban, mivel nem vagy döntőképes, szabad akaratod sincsen. De megjelenik a tudat. Ezzel együtt megjelenik-e a szabad akarat is? Nem. Szomorú, de mégis így van. Viszont az olvasó talán nem elégszik meg ezzel, és igaza van, mert én sem. Hogyan alakul ki a tudat? A tudat a környezeti hatásokból alakul ki. Így óhatatlanul a környezet többé-kevésbé hatással van rá, tehát meghatározza a tudatunkat a tudathoz jutásunk forrása. Még egyszer figyelmeztetem az olvasót, hogy a környezetet nem tudjuk meghatározni a tudatlan állapotban. Tehát a tudatunk mástól függ gyakorlatilag teljesen, mert eleinte csak a környezet ad ingereket. 

A tudat kezdeti helyzetében szintén nem beszélhetünk szabad akarattól, mert az mástól függő. Később (Nem tudom pontosan, hogy melyik ember, melyik életszakaszában jön el ez a pillanat.) elérkezünk ahhoz a részhez, amikor gondolkodni kezdünk, saját belső világunkat építgetjük. Úgy gondolom, hogy ekkor a gondolati szabadság miatt az emberek képesek az önálló, mástól független gondolkodás megvalósítására. De azért valljuk be, hogy teljesen az sem szabad, mert sok dolog befolyásolhatja, hogy miről mit gondolunk, hogy éppen valamit akarunk-e vagy sem. Az akarat tulajdonképpen döntés. Amikor akarunk valamit, akkor tulajdonképpen sok dolog közül választunk, akarunk valamit. Hogy melyiket válasszuk, melyiket akarjuk választani? Nagyon egyszerű a válasz: bármelyiket. No de akkor itt szabad akartról van szó? Nem. Mi döntünk (döntés = akarás), de nem mi döntjük el, hogy mi közül választunk. Hogy jobban megvilágítsam ezt a döntés-akarás problémát bemutatok egy példát:

Alaphelyzet: Serdülő kislánynak van egy a szülők számára elfogadhatatlan barátja, akivel együtt szeretne hálni. A szülők megtiltják neki. Tegyük fel, hogy a lánynak szabad akarata van: 1) elfogadja a szülők döntését; 2) megpróbálja őket rábeszélni; 3) megszökik 4) főbe lövi magát 5); 6); 7) stb… De nem tudja választani azt, hogy mondjuk „iszom egy Holstent!”, mert annak semmi köze nincs a problémához. Amik közül választhat, azok adottak, nem ő választja.

Lépten-nyomon az ember életében döntéseket kell meghoznia, az akaratától függ, hogy melyiket választja. A környezet adott, nem tudod megváltoztatni. Vannak szükségleteid, amiket ki kell elégíteni. Mondhatod azt, hogy márpedig te élsz a szabadságoddal, és nem mész el wc-re, de akkor is csak A és B közül választottál. C esetleg az lenne, hogy wc helyett főzöl egy húslevest. De az nem döntés a szaráskényszerre. Szeretném, ha az olvasó nem süllyedne le teljesen lelki bugyraiba, de sajnos tovább kell nyomnom lefelé a trutyiba, mert az egy dolog, hogy csak megadott dolgok közül dönthetsz, de hogy döntened kelljen, ahhoz egy választásnak meg kell fogalmazódnia, ami sajnos megint csak nem tőled függ, mert nem te döntöd el, hogy most éppen miről kell döntést hoznod. A környezet dönt, hogy milyen választást tár eléd.

Az előző hablatyból a legfontosabb, amit ki kell emelnem, hogy nincs szabad akaratod! A legtöbb esetben nincs… De mi van azzal a kis esettel? Mi az a kis eset? Véleményem szerint azok az esetek tartoznak ide, amik semmitől sem függnek, semmi sem indukálja őket. Nevezzük spontán ötleteknek. Tehát a tinilányos példában a szabad akarat megnyilvánulása tulajdonképpen lehetne az, hogy „iszom egy Holstent”. Spontán ötlet lenne most az én esetemben, ha egyszer csak kimennék az utcára és dobnék egy tigrisbukfencet. Tehát van szabad akarat, van szabad akarata az embernek, de csak nagyon kevés esetben tudja az ember használni, mert a használata spontán jön. Azért örüljünk egy kicsit, hogy ezt legalább nem irányítja senki/semmi!


Címkék: függőség szabadság világ filozófia pszichológia optimizmus pesszimizmus fogyasztóitársadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://negativ.blog.hu/api/trackback/id/tr35288917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.09. 21:53:13

Látom itt kellett volna kezdenem :)
Szal szabad akarat van (mert én ebben hiszek), és a születési adottságaid megváltoztathatóak. Pár évtizede írta le Foucault (asszem...), hogy az ember identitásának csak egyetlen biztos pontja maradt: Az pedig a neme (mondjuk mára már az sem)
Egyébként a szabad akarat szvsz nem azt jelenti, hogy bármilyen problémára bármilyen módon reagálhatsz, hanem azt, hogy a lehetőségeid közül szabadon választhatsz.
Egyébként a példádban a tinilány nyugodtan választhatja a sörözést, ezt a probléma elnapolásának (esetleg töprengésnek) nevezzük.
A másik példában a húsleves főzése egyáltalán nem releváns a probléma szempontjából, ezért egyáltalán nem számít lehetőségnek.
Az viszont igaz, hogy a biológiai adottságaink erősen korlátoznak minket. Teszem azt, ha jó sokáig nem mész el wc-re, akkor meghalsz. Vagy hogy mechanikus szerkezetek nélkül nem tudsz repülni. Vagy hogy bizonyos időszakonként aludnod kell. Viszont ezeknek a biológiai jellemzőknek legalább annyi előnyük is van, mint amennyire korlátozzák az életedet.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.09. 23:00:34

Ismét szevasz!

Az természetesen minden egyénnek a saját hitére van bízva, hogy hisz-e ebben az egészben. Ez a Foucault nevű ember nem tudom, hogy mivel foglalkozhat, de érdekes filozófiája lehet. (Ha tudnál tőle valamilyen írást mutatni, küldeni, azt nagyon megköszönném. De nem értek vele egyet a hagyományos értelemben.

A szabad akarat általad választott megfogalmazása helyes. De én filozófiailag gondoltam tovább az eseteket. Természetesen bárhogy dönthetsz, de én nem ott vetem fel az első problémát. Én egy pillanattal korábban, amikor megfogalmazódik, hogy miről is kell döntened. És itt nem csak a biológiai szükségeletekre gondolok, hanem minden egyébre. Ha viszont a döntés szükségszerű, akkor az továbbtevődhet az akaratra is. Hagyományos értelemben természetesen szabadon álaszthatsz, de a választás problémáját korántsem szabadon kapod.

Az "iszom egy Holstent"-es példát, meg azért írtam úgy, mert úgy gondoltam, hogy tényleg semmi köze nincs a döntéshez :-) Nem a lerészegedésre, az iszogadásra gondoltam. Így talán a tyúkleveses példa is érthetővé válik.

üdv
mocsokdream

Mandula 2008.01.10. 00:51:01

"Szerinted van szabad akarat? Vajon mennyire megszabott egy ember sorsa? "
"starttól a cél" eléréséig?”

Amikor ezt a kérdést feltettem mocsokdream-nek, az egyén sorsára gondoltam. Születésétől a haláláig. Az egész életének az alakulására.
Mivel az ember nem választhatja meg, hogy milyen országba, milyen családban szülessen meg, azt hiszem, a sorsa máris egy kicsit be van határolva.
Lehet, hogy a példám nem a legjobb, de leírom. Van három nadrág. Egy fehér, egy fekete és egy szürke. Én kiválasztom magamnak a szürkét és felveszem. Te választhatsz, a fehér és a fekete közül. Te is a szürkét szeretnéd, de az már az enyém. Csak a fekete és a fehér közül válászthatsz.

Üdv, Mandula

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.10. 09:29:41

Nem biztos, hogy Foucault volt ám, lehet, hogy Bourdieu, vagy Eco. De valamelyik a háromból.

Ez itt a wiki oldad F-ról, itt fel vannak sorolva a magyarul is megjelent művei:

hu.wikipedia.org/wiki/Michel_Foucault

Nekem most nincs tőle semmim.

Mondjuk én végig csak a Pierre Riviére-t olvastam, mert F. is olyan nyelvezetet használ, hogy minden mondatát kb. negyedóráig kell elemezni.

Az egyén sorsa meg természetesen determinált a születési körülményei által, bár azért már korántsem annyira, mint pl. negyven éve.

Ha veszünk egy palettát, amely az összes lehetséges életutat magában foglalja és egy csecsemőt, akkor természetesen nem tudsz neki választani, mert lehet belőle az USA elnöktől elkezdve, albán kecskepásztoron át, a kínai rizsföldeken dolgozó szegényparasztig minden.
De ha meghatározzuk, hogy milyen kontinensen, országban, régióban, településen, sőt a település melyik részén, milyen kulturális-gazdasági jellemzőkkel bíró családba született, akkor már fel tudsz neki vázolni egy potenciális életutat, amelynek megvalósulására viszont már sokkal kisebb az esély, mintha az 1960-as években tetted volna ugyanezt. (Szakszerűbben kifejezve: azóta széles(ebb) tömegek számára nyíltak meg a társadalmi mobilitás lehetséges útjai).

Ja, és még valami: Amennyiben az "Én" kifejezést identitás értelemben használod, akkor az igaz, hogy az először a környezet függvényében alakul ki (ahogy megtanulod a neved, címed, hogy kik a szüleid, kik a rokonaid, stb.), viszont életed során állandóan változik, alakul, (vissza)fejlődik.

Na, ehhez viszont tudok egy jó cikket (az identitással kapcsolatos gondolkodásról, hogy hogyan válik az pontosan körülhatárolt, időtlen, magszerű identitásból egy homályos körvonalakkal rendelkező, időben állandóan változó identitás)
Stuart Hall: A kulturális identitásról - a Feischmidt Margit szerkesztette Multikulturalizmus c. tanulmánykötetben jelent meg.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.11. 15:57:22

Szia Mandula!

Csak ide jutottam!
Szívesen várom, hogy Te mit gondolsz a szabad akaratról, én leírtam a kissé filozófikus felvetésemet, mert kérdeztél afelől:)
Engem tényleg érdekel a Te véleményed is. Nem csak én vagyok:)
üdv
mocsokdream

Mandula 2008.01.11. 23:21:00

Szia mocsokdream!

Én nem vagyok olyan filozofikus beállítottságú mint Te :) de azt hiszem hasonlóa a véleményem a szabad akaratról. A starttól a célig (születéstől a halálig), meg van adva az út. Tehetünk kitérőket, jobbra, balra, de az irány ugyanaz marad. Persze, lehet hogy téves az elgondolásom, és nem is így van.

Van még egy kérdésem. Sokat gondolkoztam már rajta és mosolyogtam magamban, amikor tőlem is megkérdezték. MI AZ ÉLET ÉRTELME?

Üdv, Mandula

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.12. 21:28:48

Szia Mandula!

Álljunk meg egy pillanatra! Mi az élet értelme?
Hát először elgondolkoztam, hogy azt írjam, hogy 'semmi', de rájöttem, hogy van értelme. Erről könyvet lehetne írni :) Majd így az elkövetkező bejegyzéseimben utalni fogok rá itt-ott, mert majd egy többrészes orvosi pakkot fogok írni, amint lesz hozzá időm, meg kedvem :-) Ott az én életemnek az értelme egészben-részben jelen lesz. Tehát olvasgasd nyugodtan a blogot, egyébként, ha visszafelé is olvasgatsz, akkor néhány értelmesebb bejegyzésben találhatsz az élet értelmére vonatkozó értelemjeleket.

Egyébként az én életemnek például egy értelme az volt, hogy ma elmentem egyet túrázni a Rám-szakadékba. Jó volt, ezt értelemnek tartom.

üdv
mocsokdream

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.21. 22:00:17

Erre a kérdésre egyszer már született egy jó kis válasz: 42 :) (Bocsi...)

Egyébként két gondolat:
Az élet értelme az élet maga, éppen ezért tűnik ennyire értelmetlennek.
(Ezt nem tudom ki mondta, de valaki mondta, és nem pontos az idézet, sajnos már régen hallottam.)
A másik:
Érdemes megkülönböztetni az "élet"-et az "Élet"-től. Az előbbire találhatsz választ, az utóbbira szerintem nem. (De attól még keresni lehet...)

(Hm. az én életem értelme az elkövetkezendő kb. 10 másodpercben az lesz, hogy a képen látható szót {miféle szó az, ami tele van számokkal???} helyesen átmásoljam a kis szürkés rubrikába.)

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.22. 10:05:10

Hú de utálom azt a filmet. A moziban kijöttem az első fél óra után:))

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.22. 14:31:08

Mik ezek a krikszkrakszok-e?
Egyébként az eredetileg egy könyv, érdemes elolvasni, de nekem a film is tetszett, bár az annyira nem, mint a könyv. A második részből egyébként megtudhatjuk, hogy a világegyetemet egy csendes őrült irányítja.

Na, befejeztem a zoffolást.

_Cicero_ 2008.01.24. 03:43:52

Üdv!

Olvastam a cikkedet.Abban egyet kell hogy értsek veled,hogy nincs szabad akarat, és biológiai szempontból az ember detereminált. Az én véleményem abban különbözik hogy az akarat mindig érzelmi alapú, így tehát nem létezik objektív racionaltás, mivel az érzelem annak előfeltétele.Minden esetre én is írok egy szöszenetet, amiben majd kifejtem a véleményem bővebben.
DaTa

pannonymus · http://gondolkodasmenedzsment.blog.hu/ 2008.02.05. 22:16:07

Üdv, most akkor szabad akarnod azt, hogy elolvasd az ide írottakat a témában:
gondolkodasmenedzsment.blog.hu/ ?

nem_teljes 2009.02.13. 13:29:51

"...a döntés szabadsága soha sem a számodra kellemes vagy kellemetlen közötti választásban van, hanem abban, hogy átadod-e magad annak az erőnek, ami benned van, vagy továbbra is ellenállsz neki..."
süti beállítások módosítása