Negatív

A világ "miértjei" -re keressük a választ. Vitaindító rövidebb-hosszabb vezérfonálból kiindulva szeretnénk mindent megfejteni. Oldalunktól nem áll távol az emelkedettnek tűnő témák bolygatása sem, esetenként filozófikus tartalom is megjelenik. Talán az oldal jelszava lehetne a címben is szereplő Negatív szó is, ami kifejezi azt is, hogy nem vagyunk optimisták! Ebbe belefér a pesszimizmus és a realizmus, ami egybe is esik néha (sajnos). Olykor szomorú témákat ironikusan fejtünk ki, hogy ezzel viccessé és nyomatékossá tegyük azt.

Friss topikok

  • Jerome Moro: Nagativizmus – szüleim haláltáncára emlékeztet a szó. Anyám küldetésszerűen tagadott (negált, elle... (2012.02.05. 17:23) Konstruktív negativizmus
  • Felicitasz: Szerintem az anya és a gyerek érdekeit nem érdemes élesen elválasztani. Teljesen igazad van abban,... (2010.08.06. 22:34) Akik otthon akarnak szülni...
  • konnor: "Ugyanis ez a bajszos fiatalúr nem volt nagyszerű ember, de még csak jó költő sem (arról nem is be... (2010.03.18. 17:34) Petőfi Sándor, a legnyomibb, magyarnak tartott költő-szerűség
  • keksz*: Az jó, ha van ilyen program már alsósoknak (bár nem értem, hogy a tanítónénik maguk miért nem tudj... (2009.05.12. 12:07) Kire bízzuk a gyerekek tanítását?
  • vagy_-_vagy: Engedtessék itt meg egy önkényesen kiragadott idézet Kierkegaard eszmefuttatásából: "A nyelvben r... (2009.03.20. 17:45) Gyilkos szavak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ClustrMaps

Védjük az állatokat!

A magyarságtudat-nélküliségemről

2007.07.22. 11:27 | keksz* | 265 komment

Nekem nem dobban meg jobban a szívem, ha felharsan a magyar himnusz. Én nem szurkolok egy csapatnak/sportolónak csak azért, mert magyar (fontosabb, hogy mennyire ember, mennyire felkészült, sportszerű-e). Vissza kell tartanom a nevetésem, ha valaki Wass Albert-verset szaval. A magyar irodalmi alkotásokat nem tartom jobbnak a világirodalminál csak azért, mert magyar ember írta (a minősége nem ettől függ, hanem az írótól). És legfőképpen: viták, beszélgetések közben nem verem a mellem, hogy én magyar vagyok. Pedig a személyim nemzetisége rovatába ez van írva. Én mégsem vagyok erre büszke, pontosabban egyáltalán nem jelent semmit nekem. Az, hogy negatív érzéssel tölt el ennek a szónak a tudata, az azoknak köszönhető, akik átestek a ló másik oldalára, és a magyar zászló lengetése közben üvöltözik (de úgy, hogy a nyáluk is fröcsög) a magyar jelszavakat (teszik ezt meccsen, tüntetésen, osztályteremben a személyes viták közben stb.). Igen, a helyzet az, hogy nincs magyarságtudatom.

Nem tölt el patetikus érzésekkel a közös nyelv, közös történelem, közös hagyományok. Ugyanakkor tudom és elismerem a tudomány nagy eredményeit, bár nem vagyok benne biztos, hogy az Magyarország érdeme (ha a legnagyobb tudósaink emigrációban alkották meg elméleteiket és találmányaikat, akkor vajon tekintheti-e sajátjának ezt az az ország, amelyikből elmenekültek, és csak más terület fogadta őket be?). Szeretem a magyar nyelvet, mert valóban szépnek találom, és mert korlátaimból adódóan ezen a nyelven tudom kifejezni a gondolataim (hiába ismerünk több más nyelvet, azon egyszerűen nem ilyen ösztönösen kommunikálunk). Kellemesnek találom a magyar népzenét (nem a NOX-ra gondolok), mert a környezeti hatásoknak köszönhetően (iskola, család…) ezt hallottam folyamatosan, így lüktetése beleégett az idegrendszerembe. Ezek tények, de nem okozzák azt az érzést, hogy testvériséget érezzek azokkal, akik hasonlóan vélekednek.

Testvériséget lehet érezni közös eszmerendszer, közös világnézet és egyéb dolgok alapján, de nem aszerint, hogy egy nemzet tagjai vagyunk. Az egyenesen vezet az elzárkózáshoz, a kívülállók elrekesztéséhez, lenézéséhez, a nem belső csoportok általánosításához, sztereotipizálásához, az előítéletekhez. Nem szabadna egy csoport minden egyes tagját az alapján elítélni, hogy tag. Ő egyén, személyiség (s csak a belső tulajdonságai alapján ítélhető el valaki). Nem jó ez a nemzeti összetartás, sosem volt az…

És akkor itt egy másik kép is a magyarságról. Az elkeseredett tüntetők (akik csak ilyen primitív szinten, a jelenlétükkel próbálnak változást előidézni). Sokaknak gondolom eszébe jut az ilyesmi, ha ezt a szót hallja „én magyar vagyok”. Ez is előítélet ugyan, de sok ilyen magyar is van, ezért pár szót megérdemelnek. Ezek is kiállnak és üvöltöznek, dobálóznak. Ez mire jó? Azt állítják, hogy a magyarok érdekeit képviselik. Hát nem hiszem, hogy minden magyar örül annak, hogy az ő gondolatait ilyen formában képviselik. Azt is állítják, hogy ők az igazán magyar emberek. Hát ez meg mindenképpen zavaró lehet, ugyanis ezek nem lehetnek a magyar ember ideái. Sosem értettem, hogyan tudják tüntetéssel tölteni az idejüket. Hát nincs ezeknek családjuk, munkahelyük, hobbijuk, otthoni feladataik? Ezek nélkül nem sokat érnek… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

....

Én félek az ilyen magyaroktól (végén még ezért a cikkért is megvernek). És ez nem jó érzés. Na de nagyon a szélsőséges esetek taglalása felé sodródtam. Az átlagos magyar-érzésű ember nem ilyen radikális, nem ilyen erőszakos. Illetve mégis: csak ők elfojtottan, burkoltan teszik a hétköznapokban. Nagyon értelmes, művelt és kulturált emberek is képesek terrorban tartani a másikat. Egyszerűen beszűkült a gondolkodásuk, és ha kifogynak az érvekből, mindig valami magyarságos ütőkártyát dobnak be. Komolyan mondom, nem szeretek az ilyen emberekkel beszélgetni, mert nem tudunk tértől és időtől elszakadva bármiről disputálni. Annak ellenére, hogy hasznos élettapasztalatokkal vagy akár diplomával rendelkező emberekről van szó.

 

És még egy utolsó hozzáfűzésem: ha annyira magyar akarsz lenni, nem attól leszel az, hogy mindenféle tárggyal csapkodod az asztalt, s ezzel próbálod bebizonyítani, hogy te is oda tartozol. Hanem leteszel valamit arra az asztalra. Valami értéket, legyen az tudományos, művészeti, emberi vagy filozófiai. Ezt jól jegyezd meg, és eszerint cselekedj! Ha már egyszer te is hülye magyar akarsz lenni…

Címkék: magyarország szemét realizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://negativ.blog.hu/api/trackback/id/tr66122834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.22. 17:47:31

Egyesek nagyon jól végzik a munkájukat.

Hány éves vagy, ha nem titok?

wegazzo · http://mdah.blog.hu/ 2007.07.22. 18:17:20

jaja, jól szólsz!
abszolút egyetértek az itt leírtakkal!
peace

pazzo · http://pazzo.freeblog.hu 2007.07.22. 18:22:36

Én is valahogy így gondolkodom.Teljesen mindegy,milyen nemzetiséget képviselsz.Nem érdekel a vallásod, a munkád,a beosztásod, a fizetésed.Lényegtelen,mert csak a kicsinyes ember hiszi azt,hogy ezzel lehet megmérettettnie mások szemében.Pedig a tettei, és felfogása az,mi meghatározza az \"embert\".
Én sem írhattam volna jobban.

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.22. 18:26:44

Nemigen tudom visszatartani a kíváncsiságom..

Hány évesek vagytok?:))

habitang · www.nst.blog.hu 2007.07.22. 18:55:11

Kíváncsi vagyok, hány éves embereknél sikerül elérni, hogy így gondolkodjanak. Puszta kíváncsiság, semmi erőszak, ha nem tudom meg, nem tudom meg.

Természetesen azért érdekel, mert a véleményemen és a hozzáállásomon változtathat, persze ez nem biztos, hogy bárkit érdekel, de hátha..:)

pazzo · http://pazzo.hu 2007.07.22. 18:58:04

Felkeltetted a kíváncsiságomat.32 éves vagyok.
Mit vonsz le ebből?÷)

Rasdi 2007.07.22. 19:08:31

Sokmindenben egyetértek, sokban nem. Egyetértek abban, hogy nem attól magyar valaki, hogy hangosan két kézzel verve a mellét magyarkodik. Teljesen egyetértek, hogy a magyarság nem irányulhat mások nemzeti-etnikai alapon történő lenézésére. Van két fogalom, amelyik közl az egyiknek a nevét a médiában úgy látszik elfelejtették, és állandóan a másikkal helyettesítik. Gondolok itt a nacionalizmus és a sovinizmus fogalmára. Valahol mind a kettőben a saját \"fajtájának\" (idézőjelbe tettem, mert nem a biológiai faj-fajta fogalmakra gondolok) a szeretete van. De míg a nacionalizmus a sajátnak a szeretetét jelenti, és önvédelmi jellegű fogalom, a másik, a sovinizmus támadó, a többi ellenességet jelenti. A mai nyilvánosságban a kettőt úgy mossák össze, hogy egységesen nhacionalizmusról beszélnek.

A sokszor emlegetett, és lenézően kezelt szentkorona-tan vagy szentkorona-eszme egyik fogalma a \"hungarus\" fogalma, amely fogalom a történelem során a kor szellemének megfelelően bővült. Kezdetben a nemességet foglalta magában, majd a XX. századra nemre, nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkl minden magyar állampolgárt. Minden olyan törvénykezés, rendelkezés, ami evvel ütközött, megsértette a szentkorona-eszmét. Persze a jogot és a lehetőséget nem szabad összekeverni, mert sok minden van, amihez nem elegendő a jog, hanem lehetőség, adottság stb.-re is szükség van.

Avval viszont nem tudok egyetérteni, hogy miben lehet vagy nem lehet testvériséget találni. Ez szubjektív dolog. Te közösséget tudsz érzeni eszmerendszer alapján (tulajdonkép a magyarság is jelent egy eszmerendszert), világnézet alapján meg \"egyéb\" alapján. De nem tudsz a nemzeti hovatartozás alapján. Azt viszont nem fogadod el, hogy másnak ez legyen az \"egyéb\".

Egyszerre csak ennyit.

Üdvözlettel
Rasdi

pazzo · http://pazzo.freeblog.hu 2007.07.22. 19:41:56

Szerintem teljesen mindegy,ki mivel kapcsolatban tud "testvériséget" vállalni bárkivel. Mindegy miben hisznek,akár közösen,akár egyenként.Egy a lényeg: ne próbálják meg a nézetüket erőszakkal rákényszeríteni senkire. Lehet az jehovista Krisna hívő, izraelita, hungarista, lojalista,jobbos,balos,közepes. Ne nézze le a másik embert más nézetért, és ne bántsa őt ezért. Tessék elfogadni,hogy mióta szabad a világ, végre hihet és bízhat mindenki mindenben.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 19:46:48

keksz* hamarosan ünnepli a 21. szülinapját, tehát még nem öreg...

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 19:55:25

Én nagyrészt egyetértek vele, bár ezt sokszor átbeszéltük mi már személyesen, ezért talán nem is fejteném ki a nagyban hasonló véleményem. Amiben nem értek egyet azt már itt úgyis többen tárgyalták.
Azt a gondolatot emelném ki, hogy "tartozni valahova". Nos mindenkinek van egy élete, amiben kisebb-nagyobb kötöttségekkel tartozik valahova, akár önkéntesen, akár nem. Azt mondom, hogy manapság a helyzet a legtöbb embert nézve a következő: Divat valahová tartozni, még ha nem is ért egyet azzal az eszmével valaki, illetve nem is ismeri azt az eszmét (ez talán a rosszabbik). De ezzel egyetemben azt is szeretnék a "valahová tartozók", hogy ők sehova se tartozzanak, mert akkor megszólják őket, hogy miért mennek mindig a csordával, miért van az az irányító eszme. A helyzet szomorúságát én ebben látom, hogy sokan elméletileg tartoznak valahová, de azt hangoztatják, hogy mégsem. Ez nem nagyon tartozik ide, de érdemes talán átgondolni.
Másik: "Tartozni kell valahová!" Miért is? Vannak olyan emberek, bár bizonyára kevesen, akik nem tartoznak sehová (bár ez elvileg lehetetlen), vagy nem tartják fontosnak a valahová tartozást. Ez is elképzelhető dolog. Én jómagamat ehhez a ketegóriához sorolom, de ez is erőltetett dolog. De nyugodtan elképzelhető egy olyan ember, aki ezen állásponton szeret tartózkodni. Bár akkor meg a sehova-sem-tartozók csoportjához tartozik...
üdv
mocsokdream

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 20:20:58

Én örülök, hogy te és a korcs fajtád szégyelli, hogy magyar állampolgár. Mi is szégylljük, hogy azok vagytok, de egyelőre ti vagytok hatalmon, így nem tehetünk semmit. Addig mindenféle ENSZ és balfasz nemzetközi egyezmények, nemzetközi jog ellenében továbbra is ránk, magyarokra süthetitek a kollektív bűnösséget, vagyis, hogy ma is minden magyar bűbös a holokauszt miatt. Igaz, a te korcs sivatagi fajtád évezredeken át gyakorolta a genocídiumot, s ma is hódol eme szenvedélyének, de mint mondtam, jelenleg ti vagytok itt, a mi hazánkban hatalmon. Nem sokáig. Pont az olyanok miatt, mint te is vagy. Teszünk róla, hogy sietve távozz haza, a sivatagba.

Hannibal Lektű-attitűd · http://hannibal.blog.hu 2007.07.22. 20:28:05

habitang, nem az életkoron múlik


...mint a te példád is mutatja:D


riszpekt

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 20:35:31

Gratulálok ehhez. Nekem speciel komoly röhögőgörcsöt okoztál. Ezért köszönet.
Szerinted a trágárkodás, mások lenézése, értelmetlen vádaskodás, egységesítés fogja az országot kiszedni a szarból? Ehhez is csak gratulálni tudok. Demagógia................. Ha én korcs vagyok, vagy a cikk írója is, akkor te is... ugyanis genetikailag ugyanabból a fajtából származunk...
Én nem tudom, milyen sivatagba gondolsz, de annyit tudok, hogy a te fejedben van egy jó nagy sivatag, amiben csak a vízszerzésre lehet gondolni... Ezt a bonyolult költői képet nem fejtem ki, mert anélkül is biztos megérted... (azt is ideírom, hogy ez irónia volt, hátha csak az idegenszavak közül csak a genocídiumot ismered.) Tényleg, ha már magyar vagy akkor ezt a szót miért nem tudod magyarul leírni???

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 20:36:14

előző komment biomechanoidnak ment

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 20:59:22

A korcs jelző a lelketekre vonatkozott, rühes.
A szavakat úgy használom, ahogy tetszik.
A költói képed nem költői kép. Ugye, fogalmad sincs, miért, te aluliskolázott tahó?

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 21:20:45

Valahogy a túliskolázottságról nem szeretnék beszélni, mert biztosan vernélek benne, bár nem biztos, ma már sok embert felvesznek egyetemre. De te valószínűleg nem vagy/voltál a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa...
A költői kép az pedig költői kép volt, de ezen nemtom mért akadtál fent.
És sajnálom, hogy korcs a lelkem, de nekem még így korcsan is megefelel.
Ezotériával is foglalkozol, hogy látatlanban megmondod, hogy én rühes vagyok?

habitang · http://mixtura.blog.hu 2007.07.22. 21:24:19

hannibal

??
nem értem teljesen!

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 21:27:24

A költői képed nem költői kép, csak nyelvtani bakfitty.
Az MTA munkatársa nem voltam és nem is leszek. Nyilván nehéz lenne megértened, hogy a citation index bővítésénél többre becsülöm az önálló munkát. Noha egyetem után felajánlották a kutatói státuszt, nem fogadtam el azt. Mindig a magam ura voltam, és maradok is. Te meg szolga maradsz akkor is, ha CI-d hosszabb, mint az Amazonas.
Egyébként túliskolázottság nincs, nekem elhiheted. Elég csak a google-ban rákeresned biomechanoidra, mindjárt érteni fogod, miért mondom, te szánalmas korcs.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.07.22. 21:31:41

más szóval te szarsz mindenre ami magyar.

éljen az internacionalizmus elvtársak!

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.22. 21:33:57

Meglepődve olvasom a kommenteket. Egyáltalán nem számítottam ilyen megértésre (valójában féltem, hogy téglával dobálnak meg, a blogoldalunkat elárasztják csúnya szavakkal, kiirtják a családom stb.). Nem is olyan szörnyű a helyzet. Még gondolkodunk páran a világon. Arra nem vagyok jogos, hogy eldöntsem, jól vagy rosszul, de az biztos, hogy rugalmasan és nyitottan (nem úgy, mint Biomechanoid barátunk és elszánt "harcostársai"). Na az ilyen gondolkodásról szól a cikk is (hogy miért hibás és miért vezet problémákhoz, az gondolom, egyértelmű)...

Köszönjük a kommenteket, senki se szálljon ki a beszélgetésből!

U.i.: a testvériség-témám valóban elnagyolt, majd még végiggondolom a kérdést, és reagálok arra is.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 21:36:26

Hát szolga maximum te leszel, ha fizikai dolgokhoz kötöd a szolgaság kérdését. Szabad bőven lehet egy ember a börtönben is, vagycselédként is. Szolgálom a magyar tudományt például, de te biztos irányítani akarod a magyar tudományt...
Én sajnos még nem végeztem el az egyetemt, de utána is csak szolgálni fogom a magyar társadalmat... hogy jobb legyen az embereknek, te pedig azokat, akik segíteni próbálnak a mai helyzeten ilyen-olyan módszerekkel, azokat szánalmas korcsoknak tekinted. De te vagy az ász! Hidd el nekem biztos rengeteg építőjellegű dolgot csinálsz/csináltál életedben, bár lehet hogy teljes apatheiaban élsz...

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 21:40:12

szaros gerlének:
szerintem nem szar a magyar dolgokra, csak nem tesz különbséget magyar és nem magyar dolgok között, ha a különbség csak ebben a kérdésben állna.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.07.22. 21:45:35

biomech.:
Nem akartad, hogy a nagy kutatás a számítógépes játékok rovására menjen? :)

Igazság szerint te csak simán tévedsz egy csomó dologban. Ennek költői képek nélkül is bizonyítékát adtad, azzal, hogy abszolút nem ideillően zsidózni meg korcsozni kezdtél. Ez egy alapvető mentsvára annak, aki nem képes észérvekre. Ez a cikkben is benne van, de nyilván átugrottál ezen a részen.

Tudod, ha annyira nagy magyar vagy, miért nem mész be egy géppisztollyal, meg pár pótárral a parlamentbe, és teszel rendet? Ó, hát azért annyira nem vagy tökös, mi? Köveket dobálni (a megkövezés zsidó szokás, öreganyádnak mekkora orra volt, tahókám?), meg zászlók alatt ordítozni (emlékszel még gyerekkorod zászlós komcsi felvonulásaira?) mindenki tud. Biztonságos távolból, a tömegben elvegyülve. Mint a dögevők, az igazi ragadozókat nem meritek megközelíteni sem.

Keksznek minden egyes szava helyes és igaz, te pedig egy egyszerű korcs vagy, egy kisebbség, akinek a tevékenységét egy párszázalékos párt nézi csak jó szemmel, de ott is csak a radikálisok. Te akarod megmondani, hogy tízmillió magyar mitől érezze magát magyarnak? Kurva nagy tévedésben vagy, az az igazság! Nem csípem őket, de még a cigók is többen vannak, mint a magadfajta, így emeled fel a szavad? Hát ki a kurva anyád vagy te ehhez?

Azért biztos sokat vásárolsz teszkóban, a pólódon warrior van, és nem harczos, a gyerekedet is kínában fogják majd elkészíteni.
Te mocskos hazaáruló! Te is csak a globáltőke befolyása alatt élsz! Így akarsz hangot adni akárminek is? Így?

Inkább öld meg magad!

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 21:46:03

Én nem vagyok elszánt harcos. Tojok a fejetekre. Ha gondolkodnál, nem azonosulnál a cikkben foglaltakkal. Biztos elvágyódsz innen, mert egy csóringer balfasz vagy, és tetszik megjátszani a műmájer világfit, a kozmopolitát, akiről feltételezik a többiek, hogy bejárta a világot, és kibaszottul felvilágosult. Csakhát te Horvátországnál messzebb aligha jutottál. Tudod, amikor beszélgetek ismerősökkel, ügyelnem kell, hogy miként fogalmazok, mert gyakran az jön a számra, hogy "hazamegyünk", ha egy távoli országról beszélek. Igaz, onnan idejövet is azt mondom, hogy hazajövök, de a te fajtád miatt egyre inkább kikívánkozik a "magyarországra utazom" mondat. Én kozmopolita vagyok. Bejártam a világot, és nem csak nyaralni mentem, hanem "dolgozni" is, mert meghívtak. A tanítványaim mind tudják, hogy magyar vagyok, mert a világon mindenhol illik büszkének lenni a származásunkra. ILLIK!- érted? A szamoa-i diákom is büszke, pedig egy koszos kis szigetország, szinte történelem nélkül, de büszkék az ázsiai srácok is, noha a legtöbb már amerikai állampolgár. Kozmopolita vagyok, mert van saját lakásom Új-Zélandon és egy amerika államban is. Eleget látok a világban ahhoz, hogy tudjam, a te fajtád nem több rákos daganatnál az ország testén.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 21:56:14

Tüzes balfasz! Megnéztem, sajna buktás a google, mert már szinte csak azt kis kölyköt hozza, aki valami szerepjátékos. Na, az nem én vagyok, noha civilben sci-fi-rajongó vagyok.
Nem vonulok zászlók alatt. Emiatt az átkosban reakcióssá nyilvánítottak. Ma sem vonulok a füttyögő-ordítozó barmokkal. Ők tényleg kevesen vannak. Mi, aki a te fajtádat rühelljük, elég sokan vagyunk.
Aszondod, korcs, hogy zsidózom? Te meg magyarozol! Talán legyen már inkább tilos a magyarságot becsmérelni Magyarországon, mint más nemzeteket. Ennyi nacionalizmust, etnocentrizmust minden ország megenged magának. Arról nem beszélve, hogy az én felmenőim zsidók, tehát az antiszemitizmus kizárva. Eszemben sincs gyűlölni a zsidóságot, csak az itteni pólisiakat. hogy kik, de főleg mik a pólisik? - Azt minden zsidó tudja. Hogy te egy tájékozatlan pór vagy, az viszont kiloméretekről vakít.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.22. 21:58:42

Kedves Biomechanoid!

Igazán megérdemli, hogy külön szóljak önhöz. Ön egy igazi ajándék az oldalunkra, kiemelten ehhez a cikkhez. Meg sem kellett volna írnom, elég elolvasnia mindenkinek az írásait, mert sokkal tökéletesebben kifejezi a probléma gyökerét, mint az én csetlés-botlásaim a szavak között. Köszönjük, hogy van, és kérem önt, írjon még nekünk! Hogyan is szokták mondani: "te önmagad paródiája vagy"...

Ha már kisgyerek módjára veszekedni kezdett, muszáj reagálnom pár felvetésére:
-Ön hatalomról beszél, megfenyeget engem, és önző módon kisajátítja ezt az országot magának és a barátainak. Máshol pedig arról beszél, hogy a maga ura (úr - ismét egy veszélyes szó). Nem tud meglenni eme eszméi nélkül. Na most akkor ki a szabad és ki a szolga?
-Nem értem a holokausztot. Miért lenne érte akár bűnös egy magyar is? Ja, hogy a kép miatt...Azzal csak azt akartam sugallni, hogy hova vezethet az ilyen gondolkodás, mint az öné. Persze ez egy kis absztrakciót kíván, amiről már bebizonyította, hogy nehézségei vannak.
-Ön nem képes az elvonatkoztatásra és egy egyszerű költői kép megértésére, mert csak a tapasztalat és az ösztönök szintjén tud "gondolkodni" (egyébként a "vízszerzésre gondolás"-sal ezt is akarta mondani mocsokdream barátom)
-És igaza van: a szavakat úgy használja, ahogy tetszik önnek. De ahogy a bölcs mondás tartja "a stílus maga az ember" (ezt kifejtsük?)
-Lélek...hmm...nagyon nehéz és összetett fogalom. Bár ön ezzel is könnyen vagdalódzik. Hogy a mienk korcs lenne? Nem tudom. Hogy az öné? Azt se (persze gondolok róla magamban valamit az eddigi megnyilatkozásai tisztaságát és kulturáltságát figyelembe véve)

Ön egyetért ezekkel? És a többi kommenteló és olvasó?

Üdvözlettel: keksz*

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.07.22. 22:05:14

tudod, keksz, ilyenkor káromkodhatnál te is :)
Kicsinyesség, meg minden, az igaz, de néha nagyon megnyugtatóak ezek az apróságok :)
És ha nem haragszol, beteszem a blogod linkjét hozzám, tetszik, megnézegetem majd néha.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 22:08:06

Kismocsok, te még nem végezted el az egyetemet? Baszod, akkor mit jampeckodsz? De igazad van, nem vagy te hülye gyerek, elég szabatosan fogalmazol, még viheted valamire.
Egy dologban igazad van. Egykor szerettem volna szolgálni a tudományt, de kiábrándultam. Elsőben volt egy jó csaj, akinek sokszor segítettem a szemináriumi dogát megírni. A harmadik félévben már a tanszékvezető (60 éves vén fasz) írta neki. Vajh miért? A tanszékvezető azóta meghalt, a csaj meg bemondó volt az ATV-n. Régen Miló Mónika néven futott. Tényleg jó csaj volt. Tesiből az úszást választottuk, és elég nehéz volt levenni a szemünket a kebleiről. Egyetem után tovább mentem egy másik egyetemre, újabb 5 évet dobtam el az életemből. Akkor már volt annyi rálátásom, hogy kiforduljon a belem a belső harcoktól, pojácáskodó villongásoktól. Ezért, amikor felajánlották, hogy legyek kutató és doktorandusz, én inkább felvételiztem a jogi karra. Akkorra már oly' mértékben csalódtam a tudományban, hogy inkább egy újabb irányzatba fogtam. A jog fogott meg a legkevésbé. Kimentünk Amcsiba, és valahogy vendégelőadói státuszt kaptam. Konferenciákon tartok előadásokat és kompakt szemináriumokat évente 3-4 alkalommal. Természetesen nem ebből élek.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 22:19:23

Elbaszott egy balfék vagy te, keksz(csillag)! Kibaszott nagyot röhögök rajtad, amikor absztrahálom a makimajmok szintjén megalkotott fossantásod értelmének(?) lehetőségeit.

A visszatérő költői kép mizéria szíven üt, de továbbra sem tudok mást mondani, hogy ez nem volt költői kép, és nem elvonatkoztatás kérdése, csak a magyar nyelvtani alapismeretek hiánya.

Egyébként pedig az absztrahálást nyilvánvalóan kevered a gondolkodás képességével, ami mosolyt fakaszt ajkamon. De még ennél is vidámabban mosolygok, mert láthatóan a szövegben való "képlátás"t is absztrahálásnak véled.

A holokausztos kép tényleg sugall valamit. - Mégpedig azt, hogy barom vagy. Tudod, a rasszizmus nem a fehér ember kiváltsága. Annak hiszterizálása sem. Te itt most hiszterizálsz, mert egy életképtelen korcs vagy, és gőzöd sincs, mi a különbség az etnocentrizmus és a rasszizmus között. Divatos bal-ál-liberális lózungokat hadoválsz, és kurvára felvilágosultnak képzeled magad, szánalmas korcs.

Mr. Lax 2007.07.22. 22:20:08

A véleményem erről a szövegről az ,hogy az írója már már átesett a ló tulsó oldalára. Azért én nem szégyenkezem hogy magyar vagyok és nem is fogok. 2X voltam külföldön és akkor döntöttem el ,hogy magyar leszek a halálomig. Ugyanis a franciák egy kagylózabáló arrogáns senkiházi népség, akihez ha angolul szól az ember megvan sértődve ha magyarul akkor meg autó gyújtogatónak néz.... Az angolokról meg inkább nem is beszélek azoknál az amerikaiak is jobbak. Magyaroknak inkább az a bajuk hogy, nemzetközileg nem nagyon tudnak hangot adni a véleményüknek. De ennek ellenére a ködobálós dologgal eggyet értek a cikkben leírtakkal. És Mr. Tanár Úr biomechanoid remélem a szellemed is olyan csiszolt mint az izmaid mert ha a baráti társaságomban lenne ilyen "MAGYAR" mint te, annak a harmadik beszélgetés után betörném az orrát. A németek megprobálták amiről te beszélsz és nem jött össze........

UI.:Egy 19 éves gyerek akinek most lett meg az érettségije és rendörszakközépbe megy azért mert látta milyen VANDÁLOK vannak az utcán....

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 22:25:50

Lax!
Helyesen: "...az izmaid is olyan csiszoltak, mint a szellemed..." :-))
Egyébként Platon a kedvenc filozófusom. Ha tudod, ki volt, tudod azt is, mennyire vagyok csiszolt itt-ott.;-))

Rasdi 2007.07.22. 22:30:07

Biomechanoid stílusát tekintve - aki megítélésem szerint igazán magyarnak tekinti magát - őszintén szólva teljesen meg tudom érteni \"keksz\" véleményét. Ez a hozzáállás szvsz nem felel meg a befogadó magyar szellemiségnek. Akkor se, ha etnikailag a legtöbb ősmagyar génállomány birtokosa azok özül, akik itt hozzászólunk. A magyar szellemiség, és evvel a magyarság nem biológiai alapon terjed. Amíg a rác Petrovics és a tót Hruz Mária fia, Petrovics majd magyarosítottan Petőfi Sándor magyarsága nem vonható kétségbe, volt a \"színmagyar\" arisztokráciának igen jelentős része, amelyik csak biológiailag volt magyar. Ugyanez korábbi és későbbi korokra is érvényes.

A magyarság kritériumai közé sorolom egyrészt asz összetartozás érzését a Kárpát-medence magát magyarnak tartó részével. Ennek része többek között gyakorlati oldalról a nemzeti szolidaritáson alapuló egységes társadalombiztosítási rendszerhez való ragaszkodás. A több-biztosítós rendszer esetén nem védhető ki a társadalmi rétegződés az egészségügyi ellátásban. Ha magyar összetartozásra gondolunk, abban részének kell lennie, hogy a magyar vagyon, elsősorban az infrastrukturális szektor, ezen bell is elsősorban az egészségügy, az oktatás, alapvető energiaellátás, és természetesen a föld magyar kézben maradjon.

A testvériség érzésével kapcsolatban pedig sokkal közelebb érzem magamhoz az alföldi parasztembert mint egy dél-amerikai vagy akár angol mérnököt (alapszakmám ugyanis gépészmérnök). Amíg Magyarországon oly mértékű gyermekéhezés van, mint amilyen van, engem nem tud érdekelni, hogy a WHO gyűjt-e a szomáliai vagy zambiai éhezőknek. Az odatartozásban a nemzetközi \"európaiság\" csak a magyarság után következik. Itthon Magyarországon nem vonom kétségbe senki \"hungarus\"-ságát, amíg viselkedésével okot nem ad rá.

Nekem meggyőződésem, hogy az EU a globalizmust minket legközelebbről sújtó karja, amitől semmi jó nem várható. Nem csak itt, hanem sehol Európában. De ellene mi magunk semmilyen nacionalista fellángolással nem tudunk fellépni (erősebb kutya effektus), de paradox módon az egyes európai országok önvédő nacionalista szervezkedéseinek összefogása eredményre vezethetne. Ezért a globalizációban érdekelt nemzeteken kívüli tőkekezelők (tulajdonosok????) érdeke, hogy az EU terjeszkedésével párhuzamosan fenntartsák és szítsák a történelmileg szembenálló nemzetek közötti konfliktusokat. Ezeknek van szükségük arra, hogy a nemzeti önszerveződést, a nacionalizmust összekeverjék a sovinizmussal, és a gyűlölködő megnyilvánulások is lejárassák a nemzeti tudatot.

íüdv
Rasdi

Biomechanoid (törölt) 2007.07.22. 22:35:19

Etnikailag, te balfasz? Befogadó magyarság? - Miket hordasz itt össze, te szellemi éhenkórász! - Kirekesztés? Kit rekesztenek itt ki? Anyádék inkább iskoláztattak volna, mint drogokra adtak pénzt.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.22. 22:57:13

Biomechanoid!

Úgy döntöttem, hogy inkább tegezlek (ez úgyis alap az interneten a névtelenség miatt), mert egyre kevésbé hiszem el ezt az élettörténetet (egy kamasz viselkedik így, mint te: mi alapján feltételezed valakiről, hogy drogos valaki csak azért, mert neked ellentmondó dolgokat mond. Ezek primitív képek, amelyek beleégtek az idegrendszeredbe, és nem tudsz elszakadni tőlük.). De ha mégis igaz, érdekelne a területed, amikről előadást tartasz...

A jogban csalódottságodon nem lepődtem meg...A holokausztos ötleteden annál inkább. Hát nem érted meg, hogy az egy gondolatnyi továbbvillantása a tárgyalt téma következményeinek?? Az alapvető nyelvtani ismereteinket vonod kétségbe, miközben te is tévedsz: alaki jegyek alapján ítéled meg a költői képet, nem pedig formai jegyek szerint (pedig nem attól az valami, hogy benne van a mint hasonlítószó). Szeretném azt is leszögezni, hogy semmiféle politikai elkötelezettségem, függőségem nincs! Ezt a kérdést amúgy is tegyük félre. Nem erről szól ez a cikk. Nem aktuális és egyéni, hanem univerzálisabb téma ez...
Azzal zárom gondolataim, hogy én nem utasítom el azt a lehetőséget, hogy tévedek: lehet, hogy valóban rosszul használok egy kifejezést, fogalmat. Ezt beismerem...

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.22. 23:10:49

Tüzes Istennyila!
Köszönöm az elismerést, jólesik. És a támogatást is! Majd mi is linkeljük az oldalad (amint rájövünk, azt hogyan lehet)..
Már csak azért sem káromkodom Biomechanoid-droiddal, hogy ez is bizonyítsa, hogy nem mindenkinek lesz vörös egy vita közben a feje, és objektíven is mérlegelni tudja az elhangzottakat...Bár élőben nem szívesen ülnék vele szemben...
Ja, és a blog nem csak az enyém, hanem közösen szerkesztjük mocsokdreammel (sőt inkább az övé).

Mr. Lax!
Sok sikert a tanulmányaidhoz, szerezd vissza a rendőrök iránti elveszett bizalmat! Kérlek, ne hidd azt, hogy szégyenlek magyar lenni! Csak arról van szó, hogy nem ez okoz patetikus érzést. Egyszerűen hidegen hagy...Az angolok és franciák sztereotipizálásával pedig vigyázz! Mindig csak egyéneket szabad értékelni!!

Jóéjt mindenkinek, most fontosabbnak tartom a harmonikus életem szempontjából, hogy túllépjek ma ezen a kérdésen, és pihenjek, illetve olvasgassak egy kicsit még. Ne gubbasszon senki egész éjjel a gép előtt (tartsátok meg az energiáitokat a valódi kapcsolataitok ápolására)!

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.07.22. 23:27:21

Komoly fejtörést okozott az írás, s ahogy várható volt a kommentek is.
Ha magyar az, aki annak vallja magát, kinek van felhatalmazása és kitől másnak, hogy azt megkérdőjelezze?
És még valamit: élnek határon túl is, akik akkor is magyarok, ha sokak december 5-én letagadták Őket.

BBface · http://kultip.komm.bme.hu 2007.07.22. 23:40:38

Élnek a határon túl is magyarok. Ez igaz, ám a letagadás kicsit erős. Képzeld el, hogy egy csónakban állsz! A testvéred is szeretne beszállni, de a kettőtök súlyát már nem bírná el a kis ladik. Hogy döntenél? Az egész magyarség dolog engem sem érdekel túlzottan. Nem tagadnám le, de nem is verem a mellem. Ha töröknek születtem volna, akkor arra kellene büszkének lennem, ha svédek lennének a szüleim, akkor meg arra. Manapság, a globalizáció idején én ezt kissé idejétmúltnak érzem.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.22. 23:43:28

arvisura!
Örülök, bár nem én írtam a cikket, hogy elgondolkodtatott a dolog! Kicsit talán ez a célja is a blogunknak. Nem a saját elképzeléseinket szeretnénk rátukmálni másokra, hanem egy gondolatindító, gondolkozásra sarkalló oldalt szeretnénk csinálni, illetve próbálunk csinálni!
üdv
mocsokdream

Pisti - A.N.I.F. · http://pisti.blog.hu 2007.07.23. 00:47:49

Nem értek egyet azzal, hogy az emberek így kivonulnak az utcára és azt teszik, amit.

De téged szívesen elküldenélek melegebb éghajlatra, húzzál te is amerikába (17 éves vagyok)! Biztos az MSZPre szavazol, családod van, gyereked, biztos állásod, hazamész, letolod a segged a tv meg a net elé, néha sportolsz egyet és esetenként iszogatsz egy keveset. És természetesen Orbán Viktor a legnagyobb szemét az országban, fel meri emelni a szavát a Határon Túli MAGYAROK mellett. Fogadjunk, hogy leszarod azt is, hogy kik élnek Erdélyben, a Felvidéken és az Újvidéken, ugye? Neked nem mond semmit az, hogy magyarnak lenni. Engedd meg, hogy gratuláljak. Csodálkozol, hogy miért élsz olyan szar országban, mint amilyenben? Azért, mert ez a fertő tele van OLYAN emberekkel, mint te. Ahelyett, hogy elmentél volna december ötödikén és igent mondtál volna, megijedtél a "23 millió román munkástól". Nézd meg őket, a lesajnál szegény ótvaros, mocskos románokat, kaiknek hiszed őket, hamarabb lesz eurójuk 3-4- évvel, mint nekünk a nagy magyarországon. És ezt tudod mivel érték el? Ha hiszed, hanem, azzal, hogy szorgalmasak voltak (legalább 3 millió román dolgozik olasz és spanyolországban vendégmunkásként és viszik az országba vissza a pénzt), és mert összefogtak, igen, együtt sikerülhet. Hogyha nem is mész ki az utcára kocsikat gyújtani, gondolkodj el azon, hogy azért élsz te is a többiekhez hasonlóan ilyen szar helyzetben, mert így gondolkodsz.

Hadd emlékeztesselek Széchenyi Istvánra (talán őt nem szégyelled a történelmünkből...), ő mondta (refrmkor, 1800as évek második, harmadik évtizede):

"Az országban ott mennek jól a dolgok, hogyha minden egyes pék, szabó, kovács és lakatos úgy érzi, hogy az ő üzletén fog megfordulni az ország sorsa"

Nem véletlenül volt akkor a magyarországi európa egyik legrigyeltebb gazdasága...

Én az olyanok miatt szégyellek magyarnak lenni, mint amiyen TE vagy. Remélem, legalább méltatsz válaszra.

megegymocsok 2007.07.23. 01:02:55

hülye vagy... Esetleg bölcsész? A holokauszt hogy került ide? Nem tűnsz túl értelmesnek, már ne haragudj. Csak tudnám mit keresel a blog.hu címlapján egy ilyen bejegyzéssel. Valami önálló gondolat esetleg? Mert ezt már hallottam pár milliószor... Mindig az derül ki, hogy a magyarok buták, a magyarok kirekesztőek, a magyarok agresszívek, rasszisták... Megkérdezted őket? Nekem van egy kanadai szomszédom, aki sokat iszik. Biztos minden kanadai is ilyen, hülyegyerek.

Egyébként a saját cikkedben is következetlen vagy, ami a kedvenc játékuk az olyan embereknek, akik nagyon okosnak akarnak látszani.
Lásd:
"Nem szabadna egy csoport minden egyes tagját az alapján elítélni, hogy tag."
Aztán:
"Az átlagos magyar-érzésű ember nem ilyen radikális, nem ilyen erőszakos. Illetve mégis: csak ők elfojtottan, burkoltan teszik a hétköznapokban"

Na ennyire lehet komolyan venni téged. És mi a fene az hogy "magyar-érzésű" ember?

Balt 2007.07.23. 01:06:41

Ha ennyit elért a magyarság, hogy az internacionalisták önként kizárják magukat belőle, már megérte... :))

Leendő 2x magyar rendőrünknek: tökéletesen fog illeszkedni a rebiszes állományba, bár azt hiszem kár lenne beleesni az általánosítás hibájába: láttam én már hétköznapi rendőrautón nemzetiszín szalagot.

calavera 2007.07.23. 01:08:49

Véleményem szerint nagyon rossz, hogy így érez a cikk írója. Nem támadni szeretném őt, a magam baráti körében is sokan gondolkodnak hasonló módon. Lehet, hogy a nemzettudat, a nemzet szeretete elavult dolog, és egyesüljünk egy közös Európában (ha minden európai félretenné önnön nacionalizmusát akkor lehetne). DE! Ha Franciaországra, vagy az USA-ra nézünk akkor bizony eléggé magasan hordják az orrukat csak azért, mert az adott ország polgárai. Véleményem szerint ha ezt nem másokat lenézve teszik, hanem egyszerüen csak szeretik a szülőföldjüket - mint ahogy Petőfi vagy Arany tette - akkor az jó és követendő.
Sajnálom, hogy a szélsőségesek is használnak bizonyos a nemzeti jelképeket, mert ezeknek egyesíteni kellene minket és nem szétválasztani.
Az is baj, hogy az utóbbi 40-50 évben az országhatáron kívül rekedt magyarsággal nem foglalkoznak érdemben itthon. Nem csoda hogy csökken a létszámuk, beolvadnak. Többek közt azért van ez így mert mi anyaországiak úgy állunk a dologhoz ahogy a cikkíró. Megint nem bántásnak szánom ezt, csupán véleménynek.

Legvégül tudom, hogy vitának nincs értelme, hiszen ez egy érzelmi döntés vagy állapot, azt ész érvekkel nem lehet megváltoztatni.

Üdvözlettel: Calavera

Balt 2007.07.23. 01:14:28

Rasdi, igazad van - meg egyébként Biomechanoidnak is -, épp csak az kerülte el a figyelmedet, hogy messze nem vallotta magát \"ősmagyar génállományúnak\". Bár talán én is a mérsékeltebb álláspont híve vagyok, abszolút megértem az indulatait.

Mr. Lax 2007.07.23. 01:20:03

Biomechanoid hamár személyeskedésnél járunk... Nem idéztem platon-tól ,mert bevallom nem tudtam hogy van ilyen mondása. Ráadásul szerintem te nem vagy tanár lehet tanult... de mint tudjuk a tudást nem az iskolában osztják, lexikai tudás van, de logikus gondolkodás képessége nuku. Ebben az országba sok az okostojás aki magyaráz és nem csinál semmit. Nem tudom hogy mit tanítasz..... De ahol én tanultam ott biztos átvágták volna a torkincádat a cigányok. Én is utálom őket mint a szart, de muszáj öket megszokni mert ők összetartanak mi nem.

Pisti te miért nem jársz a földön:
Szovjetunio is virágzott egykoron, de most már nem.... És pisti én életem első szavazásán MSZP-re szavasztam és én is nemet modtam. Alapból a magyarigazolvány is szar dolog volt. Koszos románok fele annyiért utaznak mint te.
Így is szarba van a haza nem még annyi plussz kiadás az újj álampolgárokra. Szivem szerint én is támogattam volna, de nem mert a józan ész azt digtálja.

markusb 2007.07.23. 01:22:11

Bennem is régóta megvoltak ezek a gondolatok, jó hogy végre valaki ilyen szépen és tisztán leírta...
Köszi

habitang · http://mixtura.blog.hu 2007.07.23. 01:23:32

No. Az Index új dizájnja magával hozta, hogy a főoldal kategóriáinak vezető postja az Index főoldalán lesz.

kriksz fog kapni hideget meleget, az tuti.

wegazzo, pazzo és kriksz,

a korotokat azért kérdeztem, mert úgy gondolom, ha ezt valaki huszonegypár-éves koráig írja, annak még megjöhet az esze, de aki ezzel 32 évesen egyetért, az már gond. Írok erről egy postot, mert a kommentem olyan hosszúra sikerült, hogy nem látom át rendesen ebben a kis szerkesztőablakban.

.

tula 2007.07.23. 01:24:11

jaj ti emberek, ahelyett hogy itt bikacsökkel mentek egymásnak, inkább járjatok egy kicsit a nagyvilágban, próbáljatok beszélgetni más nyelvű/kultúrájú/nemzetiségű emberekkel. próbáljátok megérteni, hogy ők miért gondolkodnak úgy, ahogy, és az miért különbözik (ha különbözik) attól, ahogy ti gondolkodtok. próbáljátok meg egy kicsit az ő helyükbe képzelni magatokat, az ő szemükkel-fejükkel nézni a világot.
utána még mindig lehet vitatkozni ha továbbra is annyira akartok

habitang · http://mixtura.blog.hu 2007.07.23. 01:30:54

Elnézést, nem kriksz, keksz. Fáradt vagyok.:)

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.23. 01:32:20

Túl komolyan veszed ezeket a dolgokat, kedves polgártárs. Ha kicsit távolabbról nézed, rögtön összeáll a puzzle, továbbit Zsáfár Irén interjújából tudhatsz meg: bolcslazado.blogspot.com/2007/07/kortrs-magyar-sci-fi-s-szerepjtk-klub.html

lottebitte1 2007.07.23. 01:55:00

Jézusom. nem tudom, hogy tévedtem ide, de akkor is.
Adva van egy írás, ami tartalmaz ugyan drámai hatást okozó elemeket, de hát ezért vitaindító.
És adva van egy alak, aki kisajátította az egész beszélgetést. Tényleg muszáj mindenkivel leállni vitázni? Abban a pillanatban, ahogy a fickó átment őrjöngőbe, nem kellett volna neki magyarázni. Bár őszintén szólva, talán én is megkérdezném tőle, hogy Ámerikában, ahol vendég-előadótanár, nos ott is ilyen hangon beszél a tanítványaival? No meg: mit tanít? Hol? Melyik egyetemen? Angolul is így társalog kulturáltan egy-egy hasonló témáról?
Nem az egyetemi oktatásból él. Miből él? A munkahelyén is így beszél, vagyott kussban kell lenni, és talán ez az oka a frusztráltságnak?
Ergo: én inkább ilyeneket kérdenék, mint ténylegesen vitázni vele.

A cikk írójának pedig: érthető ez a reakció.Mégis, aki ilyen szenvedélyesen ír, azt mégiscsak fogalkoztatja a magyarságtudata. És a kételkedésből születnek a leghasznosabb gondolatok....

Observer 2007.07.23. 01:55:45

Rasdi, annyit tennék hozz az első megjegyzésedhez, hogy a nacionalizmussal szemben azt hoznám fel, hogy származáson alapul és nem választáson. Keksszel ellentétben én azt gondolom, hogy van a magyar nyelvnek önmagában vett értéke (amire Weöres Sándort olvasva szerintem egy gyerek hamar rájön). Ja és szeretem a Noxot is :-) Viszont hadd legyen meg Keksznek az a joga, hogy oda tartozzon ahová csak akar (vagy sehova). ÉS ez ne indítsa be senki önvédelmét...

Magyarlife · http://magyarlife.blogspot.com 2007.07.23. 02:02:49

A cikk nagyon jó. Forrással együtt át is vettem a Magyar Life E-Zine címlapjára. A szokásos hőbörgő kommentelőkkel kapcsolatban sokszor nem tudtam eldönteni, hogy szándékosan ilyen hülye valaki, vagy csak tetteti. De nem is ez a lényeg, hanem maga a jelenség, az illető személye, mint olyan, másodlagos. A jelenség pedig szánalmas. Ezért nem is méltatnám több szóval, talán az ismert közmondással-közhellyel zárnám postomat: "Ki korpa közé keveredik, azt felfalják a disznók".

htz 2007.07.23. 02:09:26

Sajnálom a szerzőt. Egyrészt, mert egy korlátolt 16 éves szintjén gondolkodik, másrészt, mert torz a személyisége, lelke.

Az identitás része a "valahova tartozás". Ha ezt mesterségesen ki akarod a személyiségedből szakítani - vagy már meg is tetted -, az komoly problémákra utal...

A nemzetiségi alapon érzett testvériség semmivel nem kirekesztőbb (nálad "elrekesztő"), elzárkózóbb, lenézőbb, előítéletesebb, mint pl-ul a közös eszmerendszerből, világnézetből, és egyébből táplálkozó közösségi érzés.
A legjobb példát erre ti szolgáltatjátok, nézd csak meg, hogyan próbáljátok kirekeszteni, lenézni, leszólni azt, aki nem ért veletek egyet, tehát más eszmerendszerhez, világnézethez tartozik. Ellenben jöhet ide bárki a legnagyobb baromságokkal, "cigózással", egyéb, valóban kirekesztő dumákkal, ha titeket ajnároz, akkor őt már nem is akarjátok kirekeszteni, ő már megfelel.

Amúgy Biomech.-nek nagyjából igaza van, bár esetenként elveszíti a türelmét, de ennyi korlátoltság láttán nem csoda...

Ervin 2007.07.23. 02:16:47

Én felvidéki magyar vagyok és a szerzőtől szeretném megkérdezni, hogy nem olvas-e egy kicsit túl sok Jan Slotát?

Ervin 2007.07.23. 03:42:13

Mr. Lax! Idézet tőled: "Alapból a magyarigazolvány is szar dolog volt. Koszos románok fele annyiért utaznak mint te. " Erre sajnos nem tudok mást írni, mint, hogy én meg azt szégyellem, hogy te "magyar" vagy. "Így is szarba van a haza nem még annyi plussz kiadás az újj álampolgárokra." Te komolyan azt gondolod, hogy a határontúli magyarok komoly kiadást jelentettek volna Magyarországnak? Elárasztották volna Magyarországot? Valakik téged nagyon félrevezettek! Szerintem, ha legnagyobb terrorban, elnyomásban, szegénységben nem tettük, akkor sem tettük volna, ha magyar állampolgárságot kapunk. Egyet jól jegyezz meg, mert mi eszerint élünk: Magyarország ott van, ahol a magyarok élnek! Én nem szeretem azt a szót sem, hogy anyaország, mert a határontúli magyarok nem kivándorlás után kerültek határon kívülre, hanem a történelem viharainak eredményeként. Aki meg az erdélyi magyarokat "koszos románoknak" nevezi, arra mi semmit nem mondunk, arra sem méltatjuk, hogy szembeköpjük. Tudod mi az egyetlen dolog, ami képes arra, hogy megóvjon minket az asszimilációtól, ami oly sokaknak nem tetszik, amiért oly sokan nem szeretik a magyarokat, tudod mi az? A büszkeség! Az, hogy a magyart bele lehet verni a földbe, az, hogy Malina Hedviget össze lehet verni, egy fiatal, törékeny lányt, de ő feláll, dacol Ficoval, Kalinakkal, Slotaval, kiáll a nyilvánosság elé és azt mondja, hogy nem megyek sehova, a Felvidék a hazám és erősebb vagyok, mint valaha. Bizonyára tudod, hogy Szlovákiában vagy Romániában az emberek fizetése vagy nyugdíja sokkal alacsonyabb, mint Magyarországon, ezért nem értem, hogy miért sajnálod tőlünk azt, hogy ha évente egy-két alkalommal pl. családlátogatásra utazunk, akkor féláron utazhatunk. Egyébként tapasztalatból mondom, hogy csak azok veszik ezt igénybe, akik igazán rászorulók vagy te azt gondolod, hogy mi Magyarországra járunk majd utazgatni, csak úgy, hogy kifosszuk a magyar államkincstárat? Lehet, hogy neked a magyar személyi igazolványod nem jelent semmit, nekem a szlovák nem jelent semmit, de a magyarigazolványom az jelent.
Azt is írod a kettős állampolgársággal kapcsolatban: "Szivem szerint én is támogattam volna, de nem mert a józan ész azt digtálja." Neked sajnos olyan nincsen. (Ne digtál amúgy, hanem diktál és ez nem elütés volt részedről.) Ha veled azt el lehet hitetni, hogy majd tömegével jönnek át a magyarok, meg 23 millió román, meg itt akarnak, majd nyugdíjat, már ne is haragudj, ha neked volt is józan eszed, az elment.

A kedves szerzőnek, aki azt írja: "Testvériséget lehet érezni közös eszmerendszer, közös világnézet és egyéb dolgok alapján, de nem aszerint, hogy egy nemzet tagjai vagyunk." A franciák mégis mit éreznek szerinted, amikor a Marseilles-t éneklik? Vagy az olaszok, te elmebeteg? Vagy más nemzetek? Nekünk felvidéki, meg gondolom minden normális magyarnak megdobban a szíve a Himnusz hallatán és elgondolkodik legalább egyszer életében. Ezt le lehet tagadni, de így van. Szerintem nekünk magyaroknak van a legtöbb jogunk testvériséget érezni azért, mert egy nemzet tagjai vagyunk, hiszen minket a történelem viharai és egy békediktátum(nem szerződés) tépett el egymástól.
Ja és még annyit a Wass Albert versekkel kapcsolatos röhögőgörcsöddel kapcsolatban: olvasd el az Üzenet haza című versét és gondolkozz el azon, hogy mit is jelent az, hogy "A kő marad!". Ha elolvasod, amit írtam és komolyan el is gondolkodsz, nem csak merő dacból(vagy nem tudom miből) fújod az indulódat, akkor talán megérted....

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.07.23. 04:38:14

Keksz:

Én ezt még sosem mertem leírni, mert legliberálisabb barátaim, ill. közéleti személyiségek is időnként arra rántanak rá, hogy Mennyire Szeretik Édes Hazájukat, és Milyen Gyönyörű Magyarnak Lenni.
Most végre valaki leírta.
Majdhogynem betű szerint ezt gondolom én is, bár kicsit radikálisabban.

Meg még:

magyarság, magyarnak levés = nagybömb*

______________
* gy. k. nagybömb (c) Vonnegut

km86 2007.07.23. 05:38:52

Beérik lassan az SzDSz gyümölcse, pfujj. :-(((((

sodika · http://sodi.freeblog.hu/ 2007.07.23. 05:41:13

Írtam rólad.
Remélem tetszik.
href.hu/x/35iz

km86 2007.07.23. 06:46:13

Amúgy a blogot iró ember talán le is mondhatna valamily módon a magyar állampolgárságáról, ha már ennyire nem jelent neki semmit - egy jó kis hontalan útlevéllel is eléldegélhet a világban, s nem kell szégyenkeznie sem más népek előtt. Talán talál magának egy másik szimpatikus államot, melynek állampolgárságát könnyedén megszerezheti majd ebben a globalizált világban, - melynek népével talán testvériséget érezhet a "közös eszmerendszer, közös világnézet vagy EGYÉB dolgok" alapján.
Utána, - turistaként - szeretettel látjuk.

Zsoltx 2007.07.23. 07:19:04

Amit a cikk első felében írtál, el tudom fogadni - habár egyáltalán nem értek egyet vele. Teljesen rendben van, ha "Nem tölt el patetikus érzésekkel a közös nyelv, közös történelem, közös hagyományok.", habár nem bírom megérteni, ha az, amire - igencsak megtépázott - kultúránk épül, amit csak itt találhatsz meg, ami sok mindent meghatároz a világunkban, az kicsit sem érint meg. De hát ez van.
A cikked második fel azonban durva és számomra elfogadhatatlan. Leegyszerűsítve kétfelé osztod az embereket, olyanokra, mint Te, akik önálló személyiségek, és nagyon magyarokra, akiktől félsz. Van - szerintem - a két csoport között egy mindkettőnél nagyobb - hogy a kedvencedet idézzem - "ember és magyar...". Én ilyennek tartom magam.
Nekem fontos a történelmünk, jelent valamit a Himnusz. szeretem megismerni a múltunkat - és szeretnék tanulni belőle. Azonban fröcsögő szájjal nem ordítok, nem akarok mindent vissza (de nemzeti tragédiának gondolom Trianont), nem dobálok meg senkit, de igyekszem a dolgokat a helyükön kezelni.
Kint voltam a Kossuth téren, nem dobáltam, nem anyáztam, a jelenlétemmel tüntettem (csak ilyen primitív szinten, a jelenlétemmel próbáltam változást előidézni), mert úgy gondolom, hogy ez így nem mehet tovább és már nem volt más eszköz, amivel valamit tenni lehetett volna. Meglepő, hogy a napi munkámban igyekszem hatékonyan dolgozva értéket teremteni - nem csak magamnak. Én abban hiszek, hogy ha mindenki a munkáját jól végezné, akkor előre menne az ország. Ehhez tartom magam.

Ezért kérlek, hogy azoknak az embereknek, akik így gondolkodnak adj helyet a gondolataid közé és ne feledkezz meg rólunk!

Még két gondolat, amit már más is megírt, de "hozzám tartoznak":
Miért használok árpádsávot?
index.hu/velemeny/olvir/arpadsav/

"A magyarok szeretik azt elhinni, hogy nem felelősek semmiért. A kisember ártatlan. Ők nem tehetnek róla, ami van, őket meglopták, ők csak áldozatok. ... Ugyanis a magyar kisember ugyanúgy lop, ahol tud, elcsalja az adót, megkerül mindent, ahol fizetni kell, legfeljebb a lehetőségei voltak mások, mint azoknak, akik ugyanezt nagyban csinálták. De a felelősség majdnem egyforma."
www.fn.hu/belfold/0707/kisember_irigy_167015.php?&oldal=1

Jó munkát mindenkinek!
Zsolt

Biomechanoid (törölt) 2007.07.23. 07:44:22

Lax!
Hol írtam, hogy mit mondott Platon? Platon a következőt mondta: "ép testben ép lélek". Az én korosztályomnak úgy ismerős, hogy sz darovom tyéle, darovíj duh.
Többre most nem futja, mert vár az edzőterem. ;-)

gobe 2007.07.23. 07:45:30

Sajnálom hogy vannak ilyen magyar emberek. Na nekik mondanám, hogy el lehet innen menni. Miattuk, és a hozzájuk hasonlók miatt nem épülhet ez az ország. AZ ilyen negatív felfogás, csak hátráltat minket. Minket, akik nem szégyeljük magyarságunkat. Ja, és azon sem lepődök meg hogy pont az index-en akadtam erre a cikkre.

gobe 2007.07.23. 07:57:30

Az Ervinnel maximálisan megegyezik az álláspontom. Korábban írta valaki, hogy az szdsz miatt alakulnak ki ilyen vélemények mint a cikk szerzőjének. Szerintem a kommunizmus 50évének köszönhetjük az ilyen kis pöc..rcúakat !

Zoli 2007.07.23. 08:04:03

Teljesen jó a cikk, csak egy apróság: a békés(!) demonstráció fontos demokratikus eszköz, lényeges, hogy az embereket érdekeljék a közügyek, és készek legyenek kinyilvánítani ilyen formában is a véleményüket, legyen szó bármilyen értéktől. Az elfordulás a közügyektől jó lehetőséget ad a vezetőknek, hogy visszaéljenek a rájuk bízott hatalommal.

gloire · http://www.saulwilliams.com 2007.07.23. 08:05:23


Gratulálok!
Édesanyádnak mutattad az írásodat?

tz · http://tz.freeblog.hu 2007.07.23. 08:09:15

"Valami értéket, legyen az tudományos, művészeti, emberi vagy filozófiai."

már az is elég lenne, ha dolgoznának és tisztességesen befizetnék az adójukat.

Bakken 2007.07.23. 08:15:08

Helló kedves szerző!

Én 22 évesen gondolkodtam így. De.
Akkor lesz csak közöd a körülötted lévő dolgokhoz, emberekhez, stb. ha a saját közvetlen környezetedért már tettél valamit. És itt nem az önmegvalósításra gondolok, hanem mondjuk lefestetted a társasházi lépcsőházat, társadalmi munkában szemétdombot szüntettél meg, támogattál valamilyen módon rászoruló szomszédot, ilyenek. Ha közöd van a környezetedhez, akkor az meg fog változtatni. Fontos lesz az utcád, a kerületed, a falud, a városod.

Ha kiteszed a kertbe a magyar zászlót, az még nem miép. Ha elmész Tibetért tüntetni (ami ugye cool dolog), akkor miért ciki Trianonnal kapcsolatban érezni bármilyen keserűséget?

Amit nem értesz, hogy magyar büszkeség, sok esetben tényleg légből kapott. Büszke akkor lehetsz közösségi hovatartozásra, ha Te is építed azt. Ha nem építed, akkor csak a felfogásod marad ilyen haladó, 32 éves korodra is. Jófej vagy. Ja.

B

play_off 2007.07.23. 08:43:00

Egyszerű, semmitmondó kis írás.
Olyan, mint a keksz.

Drebin 2007.07.23. 08:43:40

Kedves jóarcú provokátor barátom!

Ime a primitívséged, frusztráltságod és gyávaságod, meg az egészségtelen lelki működésed eredménye. Tessék, hát szabad ezt?! Most nézd meg mit hagytál magad után, aztán szégyelld magad!

Egyyébként te biztos valami szellemi fogyatékos vagy: úgy akarod definiálni a magyarokat, hogy magyar az, aki ész nélkül és gátlástalanul magyaroknak szurkol?

Mitől lenne jobb egy magyar alkotás, kizárólag azért, mert magyar? Ez olyan primitív, hogy a szanalmas.hu kapva kap rajta.

Szerinted az a magyar ember, aki beszélgetés közben veri a mellét, hogy ő magyar? Ostobaság.

Szerinted testvériséget kell érezned azokkal, akik szeretik a magyar népzenét? Sületlenség.

Az egészséges lelki működéshez szükség van a közösséghez tartozás élményére. Ilyen közösség a család, a munkahely, a bélyeggyűjtő szakkör, a kosárlabda csapat, a kerület, a város, az ország, a nemzet, a földrész, a Föld, az emberi faj.

Ha ezekkel gond van, menj és keresd meg azt a nemzetet, amely megdobogtatja a szívedet. Hála istennek magyarnak lenni nem kötelező. Válts neved, illeszkedj be egy másik közösségbe. Azt gondolod, hogy egy "klub" örömmel fogadja be azokat, akik nem fogadják el a "klub" szabályait?

Egyébként melyik himnusz dobogtatja meg a szíved és milyen nyelven kommunikálsz még a magyaron kívül?

Gatinho 2007.07.23. 08:52:48

Te vagy Mszp-Szadesz álomállampolgára...

clint 2007.07.23. 09:05:38

Én személy szerint megdöbbentem a cikk olvasása közben. Bár a mai magyar valóság sajnos erről szól...
Az én érzéseimet BAKKEN fogalmazta meg tökéletesen. Minden szavával egyetértek. Egy közösséghez akkor fogsz tartozni, ha teszel is érte és ebben az esetben bűszke is fogsz lenni rá, hogy a közösséghez tartozol. Egy közösség nem attól fog épülni, ha másokat kirekesztenek belőle, az segíti ezt a folyamatot ha mindekit befogad aki tenni akar érte. Ennyit akartam csupán mondani. Köszönöm

histar 2007.07.23. 09:09:51

Szép felsorolása ez annak hogy miben nem hiszel. Úgy tűnik, mintha te kizárólag az egyéni eredményeket preferálnád, egy csoportot is megpróbálsz egyénenként elbírálni. Ez elgé komplex dolog, főként hogyha akad néhány nem szimpi elem, akkor könnyen az egész csoport megítélése is zuhan. Itt tartunk te azért nem érze magad magyarnak, mert vannak páran akik nem szimpik. Remek, lesznek is páran. Te gondolom még az utca túloldalára is átmész, ha látsz valakit magyar lobogóval a kezében, szinte viszolyogsz a piros-fehér-zöldtől. A föld többi más országában ez mért nincs így? Az amerikai miért lehet patrióta?
Amire gondolok a te esetedben, hogy te nem szeretsz sehova sem tartozni, amikor általánosban a többiek fociztak te voltál a bíró ha egyátalán játszottál, csak hogy ne legyél semmilyen csapatnak a tagja, mert akkor még szembe kerülsz az ellenféllel. Fej vagy írásban szerintem neked az él lenne a legidaálisabb kimenetel...
Jó lehet ez a fajta idealizált individualizmis. Csak vannak helyzetek, amikor néha oda kell valamilyen eszme mellé.
A nemzetiség és hovatartozás kérdése az pont ilyen.

ergé 2007.07.23. 09:13:19

A bejegyzés szerzője Korunk Embere. Ortega Y Gasset-i eset, avagy Musil embere vagy. Agymosoda utáni tünetegyüttest produkálsz. Már szereted Nagy Testvért.

ufi.blog.hu/2007/07/22/korunk_embere

okli 2007.07.23. 09:16:11

Sziasztok,
Vegigerven a cikken, es a kommenteken, talan egynehany szempontot enis hozza tudok adni az elhangzottakhoz, amivel erdemes tovabbgondolni a temat.
(Leszogeznem, hogy nem azert irok ekezet nelkul, mert nem vagyok kibekulve a szep magyar abc-vel, hanem mert kulfoldon vagyok.)
Szoval, a kirekesztes, zarkozottsag kerdesben erdekes az, hogy mig a cikk iroja el tudja viselni, es meg is tudja erteni azokat az embereket, akik nem hozza hasonloan gondolkoznak, addig a magat nagyobb magyarnak tarto kommentelok nem. Ehhez kar is tobbet hozzafuzni. (bio, sodika)
A koltoi kepes szerencsetlenkedes kozepette tenyleg mindenki onmaga parodiajava valt, hiszen fondorlatos fordulatokkal fitogtatni (hoppa! egy alliteracio) muveltsegunket egy bizonyos szint felett nem kicsit nevetseges.
A kulfoldon elo magyarok tekinteteben jomagamnak is van tapasztalata, hiszen nagyon jo ismerosom az aljas modon a szlovakok szexbotrannyal lejaratott szerdahelyi polgarmesterjelolt. (Meg ezen az undorito hungarofob, gerillamarketinges indexen is irtak rola..) Sokat beszelgettem vele a temarol. Nyilvan valoan az a hiedelm, hogy ha a szavazas eredmenyes lesz akkor az orszagot elarasztjak es csodbeviszi alaptalan. Ennek ellenere megiscsak nonszensz lett volna, hiszen ha a vilagban korulnezunk, nem sok helyen latunk hasonlo kivaltsagokat a kisebbsegeknek.
Ja igen, mint fent emlitettem kulfoldon vagyok, nevezetesen az usaban (megsem tartom magam akkora kozmopolitanak:D) es nem tagadom meglepett, hogy itt tenyleg milyen nagy a nemzeti ontudat. ( pl.: rengeteg helyen kinn van a zaszlo-nem csak unnepnapokon, illetve a july 4 unnepsegeken a `hontalan` szememnek igencsak giccsesnek hato dalokat enekltek, melyekben zavarbaejtoen sokat szerepeltek az america, freedom, great, dream szavak) Azonban `erdekes`, hogy ezzel parhuzamosan aggresszionak itt nem latom nyomat. Mindenki happy, kozvetlen, elozekeny es kedves.

Lehetne folytatni a fejtegetest napestig. Nem hiszem, hogy az emlitett `tusko` franciakat el kellene itelni a valoban atlag feletti nacionalizmusuk miatt. De azokat sem kellene akik nem a himnuszra..

Pisti - A.N.I.F. · http://pisti.blog.hu 2007.07.23. 09:25:30

Mr Lax:
Igen, a koszos románok jobb emberek, mint ti... Sajnos...Aki jár elégszer a határ túloldalára (be meri mocskolni árja magyarságát...) az tudhatja... A népszavazáson pedig kb 5 millió magyarról lett volna szó a világon. Egyedül az okmárnyirodában és a buzi mszpnél lett volna szívás ez... Ez egy olyan dolog,amit nem is kell népszavazásra vinni. TERMÉSZETES hogy a többi MAGYAR az magyar állampolgár legyen. A románok a moldovai magyaroknak egyik napról a másikra megadták. Miért? Mert szeretik egymást. Amilyen hozzászólásokat látok, és amilyen a cikk volt, én azok alapján érzek szégyent magyarmak lenni. Aki olyan, mint itt a társaság nagytöbbsége, az húzzon ámerikába vagy bárhová. Ja, hogy oda vízum kell? miért is? Talán mert látják, hogy a magyarok szar emberek és a nagytöbbségnek semmi keresnivalója náluk...???

Drebin 2007.07.23. 09:27:47

Kedves jóarcú provokátor barátom!

Az általad választott képekre (hogy miért pont ezeket a képeket emelted ki a magyar történelem 757.878.997 elérhető képi ábrázolása közül - azt neked kell tudni) a kommentárjaim:

Az amerikai demokrácia dicső tettei (mégia a legtöbb házon ott az amerikai zászló és büszkék rá, hogy amerikaiak):
1. Az amerikai demokrácia a kapzsiságra és hazugságra épül: az indiánokkal kötött szerződések folyamatos megszegését jelenti, egész addig, amíg jelentős részüket tepsibe nem tették (ki nem irtották), a maradékokat meg rezervátumokba nem zárták.
2. Az amerikai demokrácia évtizedeken keresztül eltürte, hogy a niggerek felszabadítása után szegregálják őket és másodosztályú állampolgárként kezeljék. Még egy évszázaddal a hivatalos felszabadítás után is, a hatvanas években is külön iskolákba jártak stb.
(Mellesleg ez a demokrácia hagyta kakiban az önrendelkezési elv érvényesülését az első világháború után, amikor szétcincálták Magyarországot - érévnyesítése esetén kizártnak gondolom, hogy a magyar tömbök, mint Csallóköz, stb. idegenek kezére jutottak volna...)
3. A dicső amerikai demokrácia a második világháborúig nem adott fegyvert a feketék kezébe.

És ők mégis jónak gondolják, hogy amerikaiak..

Tényleg érdeke-e valakinek, hogy megrogyassza a magyarok egészséges, normális (nem túlzó és nem fasiszta) önértékelését?

zenith 2007.07.23. 09:27:55

Beszélj még, keksz, add ki magadból.
Amikor egy egyén látványosan szakít egy közösséggel, az általában vélt vagy valós lelki sérelmeknek, elkeseredettségnek a következménye.
az ember, mint társas, közösségépítő lény, akkor sem viselkedik individuumként, ha ő úgy gondolja (ez szociológiai, szocio-pszichológiai tény). A mai, "túl-individualizált" -nak nevezett társadalom, társadalmi minták láthatóan sokszor okoznak kisebb értékválságokat az egyénben, aki kompenzál: túllendül (magyarkodók, pl.), vagy szakít biznyos közösségi jelképekkel (pl. keksz). A konformitás elvetése sokszor lendülhet át antiszociális viselkedésbe, amikor az egyén saját érdekeit, céljait a többiek, a közösség fölé helyezi. Ez valóban nem jó.
Szóval, amit mondani akarok: többen céloztak rá, hogy keksz úr eléggé fiatal, ami ugyan nem jelenti azt, hogy tapasztalatlan lenne, de általában az emberek többsége 20 és 30-35 éves kora között jelentős szemléletbeli, világnézeti-világszemléleti változásokon megy keresztül, így mondjuk nem emelném az urat (helyesebben véleményét) platóni magasságokba. Azaz az írás erősen provokatív, de nem ér annyit, hogy többekben erős vérnyomás-emelkedést váltson ki. :)

okli 2007.07.23. 09:29:00

histar:
En fociztam a tobbiekkel, sot neha anyaztam is kozben...
De utana egyutt ment a ket csapat sorozni.
Mert lenne ez olyan veresen komoly, hogy itt senki nem maradhat semleges? Az ember olyan dolgokat tamogasson, amiben tenyleg hisz, amihez ert. Ne legyen mar kotelezo allasfoglalas bizonyos kerdesekben. Ki hatarozna meg ezeket? Nem is ertem.

Hd 2007.07.23. 09:29:11

T. Cikkíró!
Az írásod nyomán rájöttem, hogy az emberiség nagy része "felvilágosulatlan", hiszen drukkolnak a saját országaik sportolóinak, vagy hülyeség az olimpiákat is nemzetek sportolói szerint rendezni, hiszen azis csak a kirekesztésről szól. Szegény sportolók is égnek, amikor a dobogó legfelső fokán hallgatják a himnuszukat...
Meghát kipróbálnám az amcsi állampolgárságot, csak az a kirekesztő ország mindenféle korlátozáshoz köti, hogy olyat kaphassak...
Ciki továbbá a vallás, a szokások, a család... Nem is tudom, hogy az öreg néniknek miért kéne a helyet átadni a buszon, hiszen előbb győzzön már meg róla, hogy érdemes rá...
Azt sem értem, hogy a csúnya gyerekeket miért szereti az anyja...

Komolyan: Én úgy gondolom, hogy a magasabb inteligenciájú társadalmakban vannak olyan abszolút értékek, amelyeket nem azért tartunk be vagy tisztelünk, mert az éppen érdemes rá vagy sem.

Öszintén sajnálom Önt!

pozitív 2007.07.23. 09:32:56

ez lagalább annyira demagóg, mint aki ellen írtad

Zsoltx 2007.07.23. 09:34:07

Pisti: A románok a moldvai románoknak esetleg...

Egy biztos: az elmúlt 50 év alatt esett szét a nemzeti öntudatunk, és születtek olyan problémák, amelyeket a közösséghez való tartozás hiánya okoz.
A világ minden országában alapnorma, hogy a nemzeti himnusz hallatán csend van és nem mocorog az ember - a mai fiatalok jó része képes végigpofázni egy himnuszt egy ünnepségen - normális ez?!
Hogyan lehet építeni egy országot (a munkahelyemen, a napi munkámmal), ha nem érzem magamat az ország/nemzet részének, ha nem gondolok arra, hogy előre akarom vinni ezt az ezeréves romhamlmazt? Ha nem tartozok hozzá, akkor mindegy, hogy hol élek, mindegy, hogy milyen nyelvre tanítom a gyerekeimet. Akkor tényleg érdemes elmenni valahova, mert nem nehéz olyan helyet találni a Földön, ahol ugyanannyi energiát befektetve sokkal jobban, biztonságosabban, kényelmesebben lehet élni. Én sem a lehetőségek miatt maradok itthon, hanem mert szeretem Magyarországot, és magyar vagyok - csak így egyszerűen nem melldöngetve. Szeretem kitolni az ország szekerét ebből a szarból.
Az más kérdés, hogy ezt kilátástalan feladatnak látom...
Zsolt

tollas 2007.07.23. 09:35:45

Az miért jó- ráadásul miért kell vele dicsekedni-, ha valaki Magyarországon, magyar létére nem rendelkezik "magyarságtudattal"?

Ez valami olyanfajta mentális kisiklás, mint a buziság.

ihatethisindapassthingy 2007.07.23. 09:36:07

Zsoltx, öröm volt olvasni egy túlzó indolatoktól mentes nacionalista választ olvasni, annak ellenére, hogy a szerzőhöz hasonlóan nekem sem a magyarságom adja az identitásom legerősebb elemét, sokkal inkább a barátaim és a családom az a legszélesebb csoport, akikkel közösséget vállalok. Ugyanakkor úgy fest, teljesen egyetértünk abban, hogy mindenki a saját munkával tud hozzájárulni a magyar nép boldogulásához és jövőjéhez. Olyan (magyar tulajdonú) cégnél dolgozom, ahol alapvetően exportra "termelünk", jó minőségű munkát végzünk, sok ezer ügyfélnek, akik szeretik a termékünket és erre büszkék vagyunk. Úgy gondolom, ezzel sokkal többet teszünk az országért, mintha álló nap egy hangosbemondóval felszerelt furgonnal rohangálnánk a városban és a kormány hazugságairól beszélnénk (azt en bloc megérdemeljük; hiszek az "amilyen a mosdó, olyan a törölköző" szólás igazságában). Valamelyest ezzel Magyarországot reprezentáljuk a külföld számára és azt hiszem, egész jól.

Számomra ez definiálja a magyarságomat a legjobban, ugyanakkor igyekszem nyitott maradni. Nem érzem szégyenteljesnek, ha egy angol nyelvű könyvet olvasok egy magyar helyett (őszintén, kevéssé érint meg a kortárs irodalmunk) vagy épp amerikai zenét hallgatok - még soha nem ugrott egymásnak a polcomon egy Queens of the Stone Age és egy magyar Quimby lemez. Úgy gondolom, hogy a nyitottság nem jelent kultúrális megsemmisülést, sőt épp ellenkezőleg, az ember csak gazdagodik azáltal, hogy több különböző értékrendszerből össze tudja "válogatni" a számára megfelelőeket. Ahogy az angol mondja, best of both worlds.

Visszakanyarodva, abban is egyetérteni látszunk, hogy a cégeknek és a magánembereknek is tenniük kell a szűkebb környezetükért, visszafizetni a társadalomnak, nem csak adók formájában. Ez a rész még sajnos kicsit döcög céges szinten, de részemről próbálok időnként adni valamilyen jó célért. A fenti kultúrakeveredés ott kapcsolódik, hogy röhejes módon ezt a nyugati kultúrából vettem át/tanultam újra: nálunk sajnos az emberek társadalmi tennivágyása sajnos a nullához közelít, a cégek hozzáállásáról nem is beszélve, ugyanakkor tőlünk nyugatabbra, az "ostoba amerikaiaknál", a "csigazabáló franciáknál" vagy épp a "halvérű angoloknál" ennek komoly hagyománya van, miközben nálunk a "társadalmi munka" kifejezés valami rosszízű komcsi trükk. Mindez olyan helyeken, amik az itthon szitokszóként kategorizált individualizmus fellegvárai. Nyilván a magyar jövedelmi viszonyok korlátozzák a lehetőségeket, ugyanakkor bárki ráveheti a cégvezetést, hogy munka után 30 perc alatt kapják össze az utcában a szemetet vagy ami épp eszébe jut és megtehető a szűkebb környezetért. Tegyünk úgy (mi emberek, nem a politikusaink), hogy büszkék lehessünk magunkra, ennyi lenne a titok szerintem.

Na dolgozzunk is :)

kavics 2007.07.23. 09:37:36

Ézs 65,17. Mert ímé, új egeket és új földet teremtek, és a régiek ingyen sem emlittetnek, még csak észbe sem jutnak;

Jel 21,1. Ezután láttam új eget és új földet; mert az első ég és az első föld elmúlt

Bandibátyátok 2007.07.23. 09:51:13

A cikknél is jobban illusztrálják a hozzászászólások, hogy miért érzik sokan úgy, hogy nem tudnak ehhez a "magyar" közösséghez tartozni.

Mert "kötelező" büszkének lenni a magyarságra, mert különben "el lehet húzni", mert nem lehetsz magyar, ha nem a pszichopata vezér jelszavait skandálod, és így természetesen zsidó vagy, ami a létező legrosszabb, mivel a zsidó olyan mszpszdsz szavazó, aki két drogozás között nemzetáruló buzi.

Kész is az ellenségkép, nem számít, hogy nem zsidó, nem számít, hogy hetero férj, feleség, nem számít, hogy nem maszopszdsz-szavazó, nem számít, hogy ő is itt szeretne (szeretett volna) élni, nem számít, hogy az össes felmenője magyar. "Aki nem velünk, az ellenünk."

Ezért nem érzem már én sem magam magyarnak, ezért nem tudom szeretni a hazám, mert a haza kb. fele legszívesebben száműzne innen nézeteim miatt. Szerintem ŐK AZOK, akik leginkább hátráltatják ezt az országot, ők ártanak leginkább "szeretett" hazájuknak azzal, hogy gyűlölöik a fél országot.

Nem várom meg, hogy ismét beüljenek a nyilasok a magyar kormányba, előbb lépek le innen.
Gyerekestül, feleségestül.
Pedig zsidó sem vagyok, buzi sem, mszp-szdsz-szavazó sem, "haszontalan" sem nemzettesten, az átlagnál nem is élek rosszabbul, egyszerűen csak undorodom a legalizálódó újnyilasoktól, a bunkóságkultuszól, az agresszív visszafejlődés-vágytól, a szemforgató műhazafiságtól.

Attól, hogy dühöngve, elkeseredetten érünk haza minden nap a kedvesemmel, mert ismét elképesztő mennyiségű bunkósággal, hazugsággal, átbaszással találkoztunk.

Mindketten voltunk eleget Európában ahhoz, hogy tudjuk, ez nem természetes.
Eljutottunk oda, hogy bevalljuk magunknak: nem érezzük idevalónak magunkat, nem tudunk közösséget vállalni ezzel a szar néppel.

Nem jó nép, irigy, gyűlölködő, tanulatlan, agresszív, visszafejlődő nép. Nincs oka senkinek büszkének lenni, talán ezért próbálják páran axiómaként felfogni a nemzeti büszkeséget. Mint valami eredendő, ok nélküli alapot. Hát nem, senki és semmi nem szerethető és szeretendő kötelezően, parancsra. "Mert különben..."-fenyegetéssel. Nem.

Remélem, egyszer megtapasztalhatom a közösséghez-tartozás élményét, igenis van rá igényem, igenis tudnék érezni hazaszeretet egy olyan országban, ahol nem gyűlöl a haza fele. Egy ilyen országban, azt hiszem, konzervatívnak számítanék, ma itt mégis liberálisnak számítok, ami, mint tudjuk, a létező legrosszabb nemzetellenes förmedvény.

Wéci 2007.07.23. 09:51:42

Az első képen egy német katona van fogoly civilekkel.
Mi köze van ennek ehez a témához? Ennyi erővel legetne egy USA katona is megkötözött irakiakkal.
Gondolom dec.5-én nem-mel szavaztál?
Ez a neoliberál gondolkodás az erős országokban nem divat. Nézd a franciákat, németeket, az USA-t. A házakon kint a nemzetiszínű zászló, és büszkék. Itt ha büszke, rádsütik hogy magyarkodsz.
Egy magyar nem tud magyarkodni.
Az emberi valóból következik a valahova tartozás igénye. Mesélj, ez nálad hogy van?

Voltaire 2007.07.23. 09:55:34

A személyi igazolványban nincs bejegyezve a nemzetiség.

Hd 2007.07.23. 10:02:08

T. Bandibátyátok!
Téged hol "basznak át" naponta az "újnyilasok"?
A hozzászólásodból azt gyanítom, hogy te MOST nem élsz Magyarországon.
???

Bandibátyátok 2007.07.23. 10:05:58

De, még itt élek.
Hol basznak át az újnyilasok? :D
Megértetted a lényeget.

elipszilonostyé 2007.07.23. 10:08:43


Keksz,

baj van ezzel az írással. Silány.


Kedves Szerkesztő,

baj van ezzel az írással. Silány.
Miért van a címlapon?
Miért hagytad jóvá?


Kedves liberális eszmeiség!

Baj van ezzel az írással. Nem csak silány, hanem még ultra is. Bántóan ultra.

attilon2 2007.07.23. 10:10:22

okli
"nonszensz lett volna, hiszen a világban ha körülnézünk, nem sok helyen láthatunk hasonló kiváltságokat a kisebségeknek."
Én Aradon élek, és minden romániai horvát kisebbségi horvát állampolgár, minden nagylaki szlovák (mert a romániai nagylakot túlnyomóan romániai szlovákok lakják) szlovák állampolgár, a csomó ismerősöm egyetemről, munkahelyről, aki moldáviai, román állampolgár, és ilyet még tudok rengeteget... ez nem kiváltság, ez teljesen normális jog.

Ami a cikket illeti, én csak az író szomorúságát érzem, és ettől én is elszomorodom, meg sajnálom is szegényt. A lényeg az, hogy magyarnak lenni Magyarországon a legkönnyebb, annyira könnyű, hogy már nem is jelent semmit, de tényleg semmit sem jelent bizonyos embereknek. Ezt el tudom fogadni tőlük, és nem érzem úgy, hogy minden áron meg kellene győznöm őket arról, hogy miért is kellene másképp érezniük. Ha ők így éreznek, akkor ok.
Mégis, ha itt tőlem kérdik mi vagyok, nekem jó azt mondani, hogy magyar, csak úgy, semmi nacionalizmus nélkül, és ettől úgy érzem tartozom is valahová. És ezt mások is elfogadhatnák. Vagy túl sokat kérek?

Hd 2007.07.23. 10:11:46

De értem a lényegét: Tegnap "átbasztak" valamelyik hipermárketben és ez azért van mert Magyarországon erős antiszemitizmus van... Maradj itthon, ezzel a felfogással ma kormányfő lehetsz.
(És ez sajnos nem vicc)

Magyarnaba 2007.07.23. 10:11:54

Gondolkodtam azon, hogy felháborodjak-e az első kettő bekezdésen. Azok csak figyelemfelkeltő, hergelő célzatúak, hogy az ember aztán izgatottan olvassa a többit? A többi sem jobb. Ennél még a szociáldemokrata svédek is nemzetibb érzelműek. Balos vagyok, de nem értem, miért kell szégyellnünk, hogy magyarok vagyunk? Amiatt a pár árpádsávos degenerált miatt?... Azok nem a magyarok, mint ahogy a hepciáskodók sem testesítik meg a magarságot, én másra vagyok és lehetek büszke. Menjünk tovább és restelljük, hogy embernek születtünk, mert borzasztó dolgokat követtek el embertársaink? Nem érdemes felháborodni, ha a cikkíró tényleg így érez, nagyon sivár és üres élete lehet... És még csak el sem lehet neki magyarázni, miért... Magyarnaba

Bandibátyátok 2007.07.23. 10:15:23

Tényleg érted. :D

dulifuli 2007.07.23. 10:18:04

Kiváncsi lennék, hogy franciaként Franciaországban, zsidóként Izraelben vagy akár Romániában románként előadnád-e ugyanezt, - szintén melldöngető - gyökértelen szöveget.

Csak a magyar áll ki döngetni a mellét büszkén, hogy a saját fészkébe szarik.

Köszönjük

Zsoltx 2007.07.23. 10:21:22

Bandibátyátok: Te nagyon rosszul érezheted Magad! Amikkel Te találkozol, én is szoktam, de nincs ennyi belőle, amennyit írsz! Van sok bunkó, van sok buta ember, a köz- és midennapi életünk nagyon nem tiszta. De ne add fel, és semmiképp ne általánosíts!
"...nem tudunk közösséget vállalni ezzel a szar néppel." ezt meg kikérem magamnak, én is része vagyok ennek a népnek, és nem érzem magam szarnak! Valóban sok a szar, de ki kell mászni belőle.

Más: Nagyon nem a politikáról szól ez az egész! Mszp: internacionalista, globalista? Szdsz: zsidó, áruló? Fidesz: populista, szélsőjobbos? Stb. Nem veszitek észre, hogy a politikai életünk úgy rohadt, ahogy van!? Teljesen mindegy melyik oldalról beszélünk, a pártokhoz köthető emberek 90%-a nem az országért dolgozik, más erők mozgatják, és nem idegen erők, hanem a pénz, az individualista szempontok.
Szóval, szálljatok le a pártok szerint osztott szidalmazásról, beszéljetek inkább a "mai magyar politikus"-ról...

Zsolt

Zsoltx 2007.07.23. 10:28:21

dulifulihoz kiegészítés, nem egy szomszédos országban egy ilyen cikk utána kb. egy napon belül halott lennél. És ez nem ijesztgetés, nem szélsőséges gondolat, hanem vélhetően tény. Annak viszont örülök, hogy itthon ezt leírhatod, és néhány anyázó kommentnél többet nem kapsz. Ez jó.
Az meg még jobb lenne, ha értenél valamit abból, amit a hozzászólok nyugodtabb része próbál elmondani Neked. Az emberiséget nem arra "találták ki", hogy mindegyik tagja önállóan megvalósítsa magát - ha ilyenek lennénk, már kihaltunk volna.
Zsolt

Hd 2007.07.23. 10:41:01

T Zsoltx!
Nagyon szimpatikus a hozzáálásod, de szerintem nem arról szól ez a dolog, hogy valaki nem érti, hanem arról, hogy vannak akik már feladták magukban azt, hogy értelmesen lehessen beszélni agymosott emberekkel. Amikor ezt megtapasztalja valaki, akkor reagálhat többféleképpen: Meggyőzés helyett elküldi a másikat a p-be vagy megpróbál irónizálni rajta mint én (lehet, hogy bénán, de ennyi telik).
Természetesen agymosott emberek mindkét oldalon előfordulnak, de kifejezetten előfordulnak azok között, akik mindkét oldalt osztják (nekem ez a tapasztalatom).
A legnagyobb probléma szerintem az, hogy kevés az olyan ember, aki képvisel egy oldalt, eszmét, de megtartja a kritikai nézőpontját, azaz nem mindent vesz szentírásnak, amit dicső nagyjai mondanak.
Hello,

Hd 2007.07.23. 10:45:04

Helyesen: hozzáállásod
Helyesen: ironizálni

magyarságtudatodnemtevagy 2007.07.23. 10:47:28

a cikkről úgy gondolom, korrekt, különösebben nincs mit cáfolni, vagy erősítgetni rajta. a hozzászólásokat is olvasva, igazán kár a gőzért, én nem próbálnám észérvekkel és pláne privát meglátásokkal úgymond téríteni az inkvizitorokat :] mégsem teljesen értelmetlen ilyet leírni és posztolni, csak ez az egész balhé az előítéletek továbbtobzódásán kívül nem vezet valami sokra. ha már "leírtuk" a témát, remélem mindannyian tovább tudunk lépni, hogy sikerül még ezen a szép napon valami igazán jót is csinálnunk.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.23. 10:50:06

Kedves Cikkszerző!

Az íráshoz ismét gratulálni szeretnék. Természetesen tartalak annyira intelligens gondolkodónak, hogy az ideirányuló megjegyzések között képes vagy csak azokat komolyan venni, melyek minimum azon az értelmi szinvonalon mozognak, ahová a cikkedet pozicionáltad. Innentől, úgy érzem a hozzászólások kilencven százaléka határérték alá esik, és nem is igazán érdemes foglalkozni velük.

Én az emberek között kizárólag értelmi szinvonal, hozzáállás, emberség terén teszek különbséget.

Engem nem érdekel a származás, a nemzetiség, a vallás, anyagi háttér, stb - engem kizárólag az érdekel, az illető mennyire emberséges, intelligens, mennyire széleslátókörű, hogyan látja a világot.

Érdekes megfigyelni, hogy nem akadt megfelelő vitapartnered a hozzászólók között, mert mindenki, aki megpróbált fogást - ellenpontot - találni az írásodon, kívűl esik a számomra komolyan vehető halmazon. És úgy vélem, ezzel te is így vagy, kedves cikkszerző.

Munkádhoz, írásaidhoz további sok sikert, örülök hogy ilyen szépen összefoglaltad ezt a témát is, hiány volt már ebből.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.23. 11:13:15

Megérkeztem. Mint keksz* társa ezen az oldalon szeretnék kijelenteni néhány dolgot. Nem szeretnék minden hozzászólásra reagálni, mert hát éjfél óta egy kicsit kurva sok lett. Köszönöm mindazoknak, akik értelmesen hozzá tudtak szólni az itt elhangzottakhoz. Köszönöm mindazoknak, akik egyetértettek, részben egyetértettek, vagy ellene voltak a cikknek. Azokat pedig nem szeretném kommentálni, akik minden észérv nélkül kezdtek el dobálózni, mert valószínűleg a valóságban is csak dobálni tudnak.
Nem szeretnék neveket sem mondani, de néhány bejegyzés engem speciel további gondolkozásra ösztökélt (itt az értelmes ellenpártiakra gondolok).
A továbbiakban pedig a trágárkodások felesleges anyázásokat szeretném, ha elkerülnétek.
További szép délelőttöt!
Aki dolgozik, annak jó munkát, aki meg nem annak meg jó pihenést!
Üdv
mocsokdream

Cellux 2007.07.23. 11:17:08

Kedves Keksz,

Én mint átlagos magyar-érzésű ember, sem nyíltan, sem borkultan nem terrorizálok senkit, még a szobámba betévedő legyet sem. Kimondottan idegesítő, hogy sztereotípiákat írsz le olyan emberekről, akiket nem is ismersz. Miért kell megbélyegezned?

Veled ellentétben megdobban a szívem ha a himnuszt hallom, büszke vagyok a nagy találmányokra, felfedezésekre (a legtöbb ilyen ember büszke volt magyarságára külhonban is), szeretem a magyar termékeket, szeretem a magyar lobogót, a három színét, a magyar nyelvet beszélni és hallani is élvezet, főként külföldön, amikor már rég nem beszéltem az anyanyelvemen. Igazán, 100 százalékban magyarnak érzem magam. Abban egyetértek veled, hogy semmi értelme ezt mindig, mindenáron nagydobra verni, de nem is szabad eltitkolni. Milyen dolog már, hogy nem mondhatom ki büszkén, hogy igen én magyar vagyok???Mégsem megyek dobálózni, nem terrorizálom embertársamat, nem zsidózok, cigányozok, mert nem vagyok rasszista, nincs semmi bajom a melegekkel. Nem ülök vályogházban (mert az olyan magyaros lenne nem?) meg nem járok nemezzel az oldalamon, sőt nagymagyarország térképem sincs a falamon. Nem akarom, hogy felülvizsgálják Trianont, nincs árpád sávos zászlóm, nem utálom a románokat és nem járok OV gyűlésekre viktorozni. A magyar zászlót ennek ellenére szívesen kirakom a házra mert szerintem jól mutat, pedig nem vagyok intézmény...

Azt hiszem Dániában megőrülnél, mert mindenhova százlókat raknak, még a szülinapi tortára is. Természetesen a sajátjukat. Rendkívül büszkék saját nemzetükre, nemzetiségükre. Ennek ellenére az egyik legliberálisabban gondolkodó ország. Hogy is van ez? De gondolom már ott is jártál, és felmérted a terepet..... De mondhatnék más európai vagy nem európai országot is.

Nem tudom emlékszel-e (bár nem tudom mennyi idős vagy) de az én esetemben az iskolában, főként testnevelés órán alkamazták, hogy ha valaki nem viselkedett helyesen, kollektíve büntették az egész csapatot. Akkor ezt nem voltam hajlandó elfogadni, de most már áldom az eget, hogy így tettek, mert megtanultam csapatban játszani. Megtanultuk, hogy egymásért is felelősek vagyunk és kell lennünk. Ez nem zárja ki, hogy az egyéniséged ne bontakozhasson ki, sőt.... a kiemelkedő egyéni teljesítmények nélkül nem ér semmit a csapat. Eredményeket elérni voszont csapatban lehet.

Nagyon sajnálom, hogy honfitársaink pár százaléka képes volt arra (itt nem csak a szélső jobbra gondolok), hogy megfélemlítsen és elérték, hogy ne legyen nemzeti öntudatod. Nem tudom akkor ki is a gyáva igazán? Képes vagy elhinni amit a média sujkol nap mint nap? miért nem olvasol többet, miért nem nézel a dolgok mögé? Ha kicsit nyíltabb szemmel és lélekkel járnál a világban, rájönnél, hogy tényleg hatásos volt nálad az agymosás.

Sajnálhatod, hogy nem látod mi folyik körülötted!

Amit én sajnálok, az pedig a durva, szélsőséges illusztrációd a postodhoz. Miért kellett ilyen képeket betenned? Mi volt a célja?

Cpt. Flint 2007.07.23. 11:26:16

A nemzetállamok, a nemzettudat (amelyekre valamikor a társadalomfejlődés során szükség volt) mára az emberiség fejlődésének, jólétének - sőt egyáltalán, létének - gátjaivá váltak.
Amíg a többség még nemzetben gondolkozik, addig (az \"engem nem érdekel, külföld\" gondolkodásmód miatt) mindig lesznek nyomorgó országok, nemzeti és etnikai ellentétek; melyek mind-mind háborúhoz, halálhoz, akár totális pusztuláshoz is vezethetnek.
Aki ezeket nem látja be, azt szeretném megkérni, hogy vázoljon fel egy nemzetállamokon alapuló jövőképet; mondjuk úgy száz évre előre. (Gondolva csak arra, hogy Kína kinövi a területét, és ha nem fogadjuk be őket szépszerével, akkor mi lesz itt...)
Azt, hogy az embernek mindenképpen tartoznia kell egy közösséghez, még esetleg elfogadom. De hogy ennek miért kell éppen a \"nemzetnek\" lennie... ez már nem egyértelmű számomra.
Szerintem egyre többen ismerik fel, hogy az egységes emberiség létrejötte nélkül a Föld (de laegalábbis az emberiség) halálra van ítélve. Az egységesedés felé való átmenet sokakban pánikot kelt (elsősorban azokban talán, akikben valamiért egyébként is erős félelmek, frusztrációk dolgoznak).
Az ellenséges hozzászólóknak néhány gondolatot még:
1. Mások nacoinalizmusának felemlegetése nem indokolja és nem menti a sajátunkat.
2. A nacionalizmus miért önvédelem, és mennyiben van szüksége egy nemzetnek önvédelemre? Kihal, vagy mi? Leigázzák (itt, Európában)? Kik? Miért?
3. Aki itten magyarságtudatra apellálva társadalmi szolidaritásról és egységes TB rendszerről beszél, az nagyon remélem, beleérti a zsidókat, cigányokat, hajléktalanokat, munkanélkülieket is ebbe az újkeletű nagylelkűségébe...
4. Életkorhoz, meg agymosáshoz meg ilyesmik: az átkosban is megjelenhetett utópisztikus sci-fi művekben (jobbára szocialista termékek persze, de volt azért nyugati utópia is) általános kép volt az egységes emberiség. Vagy nyúljunk vissza Morus Tamás Utópiá-jáig? Szóval nem kell itt újkeletű liberálbolsevista agymosásról hablatyolni.

kisstom 2007.07.23. 11:26:41

Bandibátyátok: teljesen egyetértek veled, különösen az utolsó bekezdéseddel...Én is hasonló cipőben járok.15-20 éves koromban a jobb megélhetés miatt akartam elsősorban elmenni innen,most (34) már egész jól megélek, most már az az általános igénytelenség, kosz, mocsok zavar ami ebben az országban van.Nem indul csak úgy neki az ember a világnak, ehhez elég nagy kényszerítőerő kell de lassan elérem a határt.Sétáljunk csak át az osztrák határon pár métert és 1 másik világban találjuk magunkat...Nem véletlen hogy viszonylag nehéz kijutni civilizált országba,bizony nem nagyon kérnek a Magyarból...

Más:keksz nyilván sok ember lelkébe beletiport a himnusz puszta említésével is.Ehhez csak annyi fűznék hozzá, hogy tán nincs is még 1 ilyen negatív, siránkozó gyászinduló szerű himnusz a földön.Jellemző is az országra...Én ki nem állhatom (és nem azért mert utálom m.o.-ot)

Az nagyon szép dolog amit fentebb írt vki, hogy tegyük szűkebb környezetünket rendbe,ennek természetesnek kellene lennie!De így, hogy teszünk is vmit még kiábrándítóbb látni hogy mennyi szar ember van aki csak összebarmol mindent...

Szép napot mindenkinek

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.23. 11:27:27

"Abban egyetértek veled, hogy semmi értelme ezt mindig, mindenáron nagydobra verni, de nem is szabad eltitkolni. Milyen dolog már, hogy nem mondhatom ki büszkén, hogy igen én magyar vagyok??"

Nem kell szégyellned azt, hogy magyar vagy, de nem is kell, hogy erre büszke legyél.

Ezt ugyanis nem te választottad, épp úgy, ahogy a nevedet sem. Amiről pedig nem tehetsz, azt nem szabad sem szégyellned, és nem igazán lehetsz büszke sem rá.

Don Loader 2007.07.23. 11:33:41

könnyű azonosulni - még a jegyzetben elhelyezett polgárpukkasztó kitételek mellett is - a gondolatmenettel.
és igaza van keksznek, a reakciókat olvasva jobban kiemelkedik az amit talán első olvastatra amúgy nem is látnánk.
A \"magyarnak lenni\"-ség önmagában nem érték. Nem kötelező és a többség számára bizonyosan nem is az a momentum, hogy ettől a tudattól végletesen elfogult, ájtatos legyek, kötelezően térdre essek, mindentől a mi nemzeti. Egy nemzet nagyjait - és különösen a magyarét ( na tessék ! máris beleestem ugyanabba a hibába amit ekézek :-) - nem azok adják akik fenntartás nélkül és kritikátlanul, mintegy a negatívumok iránti kötelező vaksággal képesek szemlélni a történelmünket, a jelenünket. Ez sokkal egyszerűbb, amolyan zombie feladatat.

Kritikusnak, önkritikusnak lenni magunkkal vagy a nezmetünkkel szemben sokkal nyitottabb elmét, több gondolatot, szélesebb rálátást igényel. És persze nehezebb is, mint a nagy magyarok neveit mantrázni Bartók, Kodály, Teller, Neumann, vagy Szilárd Leó és közben ignorálni azt, jónéhányuk miért kényszerült elmenni, elmenekülni hazánkból.

A leegyszerűsített (fél) igazságok könnyen taglalható jelszavakká, lózungokká formálhatók. Itt is olvastam jónéhány - akaratukkal szemben éppen kekszet igazoló - beírást, amelyek ezt igazolják. vagyis aki nem osztozik \"ezeknek\" a feltétlen kritikátlan és egyoldalú elfogultáságával annak nézeteit, hazafiságát rögtön úgy fordítják le a maguk egybites nyelvére, mintha szégyellnék magyarságukat, tojnak rá, avgy egyszerűen - mintegy reflexből - lezsidózzák őket/minket.

Pedig úgy szeretni a hazát, a nemzetet, hogy közben képesek vagyunk kritizálni, meglátni, kiemelni, szóvá tenni a rosszat sokkal értékesebb és haladóbb tagjává tesz egy közösségnek, egy nemzetnek, mint ügybuzgón és vakon szajkómagyarnak lenni.
És persze nehezebb is. Mert ahhoz nem elegek a rigmusok, hanem gondolkodni kell. Önállóan.

Nem mindenki képes erre - a reakciókból jól látom. Minden nemzet előszeretettel hivatkozik azokra, akiket a világ nagyjai közé adhatott, miközben előszeretettel megfeledkezik azokról, akiket szintén világra \"zúdított\". Pedig az éremnek ebben is két oldala van. A fentebb felsoroltak éppúgy magyarok, vagy magyar származásúak voltak, mint a tömeggyilkos Pándi (hogy csak egy példát hozzak).

A vendégszeretet éppúgy magyar vonás, mint a széthúzás. van aki képes az önkritikára, az öniróniára, van aki nem. És ha sokan vannak olyanok akik nem, akik képtelenek tolerálni, ha valaki nem osztozik a nemzeti önkritikában, azt inkább kirekesztenék ugyanebből a nemzetből. szerencsére nem tehetik. Nem ők a megmondók. Ha kevesen vannak (bármilyen hangosak is ) jók lesznek elrettentő példának :-) a túl sokan, akkor az egy komoly kritika, negatív jellemző ránk magyarokra.

Nekem el kell fogadnom és el is fogadom őket ilyennek. Ilyenek is a magyarok. Ez is nemzeti sajátosság, amellyel együtt kell élnünk.
Hogy ez az elfogadás viceversa is működik-e részükről.... ez már az ő bajuk :-)

Hd 2007.07.23. 11:38:38

T. Kisstom!
Osztrák-magyar határra reagélva: Nem nemzetiségfüggő az igénytelenség, az osztrákok (németek) Magyarországon pillanatok alatt igénytelenné tudnak válni, ugynúgy mint a Magyarországon csikketeldobó honfitársunk sem teszi ezt meg nyugaton. Sajnos az elmúlt negyeven év, a mutyi-ország, a kisz-táborok igénytelensége, a harisnyáért kurválkodó magyar lányok .... vezetők alkalmatlansága és az, hogy kevés olyan közéleti szereplő van, aki miatt nem érezzük magunkat kínosan...
Természetesen jogotok van elmenni, meg meg is értem, de TE tényleg mindent (vagy legalább valamit) megtettérl már azért, hogy ne ilyen országban éljünk? Én nap mint nap próbálkozom, eredményeim nagyon szerének, de voltam már "keletebbre" is, ők meg jöjjenek ide?

Cpt. Flint 2007.07.23. 11:41:19

Cellux 2007.07.23. 11:17:08

Csak egy mondat: szpesöl Krétán olyan apartmanban laktam, amelynek az erkélye közös volt a szomszéd szobával. Úgyhogy állandóan összefutottunk a szomszédokkal reggeli, tengernézés, levegőzés ürügyén. A szomszédok dánok voltak. És irtózatosan bunkók.
A bunkóság nem nemzetfüggő, és a nacionalizmus senkit nem tesz jobbá. Egy nacionalistának lehet szimpatikus a másik nacionalizmusa (egészen addig, míg nem az övét sérti); mivel igazolást nyújt számára.
De valaki tényleg magyarázza már meg nekem, hogy ma; a fejlett "nyugati" világban (ideértve persze a fejlett Ázsiát is) mi értelme van, miért szükséges, mire való a nacionalizmus (nemzeti érzület)? A közösséghez tartozást most hagyjuk, arra ott a család, barátok, szakma, klub stb.; ezek sokkal kevésbé veszélyesek és jóval építőbb jellegűek.

depilepeny 2007.07.23. 11:41:31

Kedves Szerzok,

Reszvetem ! ...es egyutterzesem !
Lehet, hogy valoban vitainditonak szantatok, de szerintem csak arra volt jo, hogy lassuk, ratok ferne egy par kezeles a pszihologusnal/pszihiaternel....es ezt meg nem is anyazasnak szantam.
Sajnos az Orszag 95%-ra raferne...
Ez az agyament pesszimizmus,depresszio, stb. ami sut a cikkbol ez nem visz semmit/senkit elore. Ezt mar tud(j)(t)uk, ezt mar ismer(j)(t)uk, ebben elunk(joideje).

Amugy a fentiek tudataban nagyon nem tartom helyesnek ilyen cikkek megjelenteteset es ilyen forman valo illusztralasat.

Udv,
Lepeny!

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.23. 11:48:21

Kedves Lepény!

Rosszul látod a helyzetet, és nem vagy képes elfogadni, hogy ilyen gondolkodású emberek is vannak.
pesszimista-optimista kérdés: Mindkettőnek az a lényege, hogy valahogyan hozzáálljon a dolgokhoz. A pozitív pozitívan a negatív negatívan. Mindkét esetben lehet csalódni, pozitív esetében negatívan, negatív esetében pozitívan. Tehát: A két dolog között semmi különbség sincs, mindkettőben van hozzáállás és esetleges csalódás. Ez filozófiai fejtegetés volt, de biztosan érthető.
A pesszimizmus és az optimizmus is képes a fejlesztésre, az előrelépésre. A lényeg mindkettőben a javítandó dolgok észrevétele, és onnan kell lépni tovább. A kiindulás lényegtelen.
üdv

magyarságtudatodnemtevagy 2007.07.23. 11:54:25

Lepény, akinek probléma egy illusztráció, az tessen átsorolni magát az 5%-ból a 95%-ba, ha már sorolgatunk. ;]
az viszont fontos kérdés, megjelenjen-e ilyen írás. nem kell a cenzúra, nem kell véleménykorlátozás. olyan nincs, hogy 'helyes vélemény'. van tény, ami vagy helytálló, vagy nem; és van vélemény, amivel egyetértek, vagy nem.

Mr. Wolf 2007.07.23. 11:55:42

Sziasztok!
Nem akarok és nem is tudnék mindenkihez név szerint hozzászólni, csak nagy általánosságban:
Annak ellenére, hogy globalizálódó és multikulturálódó világban élünk, megfigyelhetjük, hogy nem azok az országok, esetleg nemzetek maradnak fenn, akik hajlandóak elfeledni nemzeti hovatartozásukat. Azok az országok maradnak fenn és vezetik a világot, akik határozott, egyértelmű és megingathatatlan nemzettudatot képesek kiépíteni állampolgáraikban (lásd USA, Kistigrisek, az EU nem kelet-európai tagállamai). Szerencsétlen sorsú kis Hazánkban elég hosszú ideig próbálták valami ál-magyartudattal pótolni a valós hazaszeretetet, ami a magyar történelemből és kulturából adódik úgy, hogy a régi értékeket valami újjal próbálták helyettesíteni. Erről kiderült, hogy hazugság. Mostanra a magyarság azon része, akik az országhatárokon belül maradtak elveszítették a talajt a lábuk alól ebben a kérdésben, mert egyszecsak szembetalálkoztak azzal, hogy valami más az igazság, mint amit ők tanultak és ezt reflexből elutasítják, vagy pedig annyira megörültek ennek a lehetőségnek, hogy a radikalizmusig fajulva ragaszkodnak hozzá.
Nem tartom szerencsésnek, ha valaki azt mondja, hogy nem dobban meg a szíve, ha a Himnuszt hallja, nem érez semmit, ha magyar sportoló van versenyben, mert ez közösségtudat-romboló. Amennyiben érdekel valakit, hogy itt van egy nemzet, akik ezer éve részei az európaikulturának, igenis és legyen büszke, ha egy honfitársa ringbe száll más nemzetek képviselőivel szemben, álljon vigyázba, ha a Himnusz szól, mert ezért küzdöttek ebben az országban eleink akár tetszik valakinek, akár nem. Ha eljutunk odáig, hogy az országban élők nagy része úgy gondolja, hogy nem fontos magyarnak lenni ebben az országban, akkor nyugodtan kitehetjük a táblaát, hogy "Eladó".
Jegyzem meg, éppen ezt csinálja jelenlegi vezetésünk.
Nagyon fontos egy országban a nemzettudat, pláne akkor, ha egy olyan jellegű kevert népességet veszünk, mint a magyarországi.
Nem az fog magyarnak számítani, aki a leghangosabban mondja, nem is az, aki bárkinek elveszi az életét, ha rossz szót szól a magyarokról, hanem az, aki hajlandó tenni azért, hogy az, aki magyarnak érzi magát és azonosul a magyarság eszméivel és gondolatvilágával, az jól éljen Magyarországon, a Hazájában.
Ennek a helynek a neve: Magyarország. Azért ez a neve, mert ez a Magyarok Országa. Azért a Magyarok Országa, mert azok, akik itt élnek Magyarok és a történelmük, nyelvük, és legfőképpen a JÖVŐJÜK közös. Aki ezt a közösségtudatot meg akarja bomlasztani bármiféle kijelentéssel, tettel, sugallattal, az (sajnos nincs rá finomabb szavunk) magyarellenes. Aki magyarrellenes, annak nem Hazája a Magyarok Országa.
Szinte biztos vagyok benne, hogy bármelyik országban hasonlóan gondolkoznának egy ilyen kérdésben. De csak próbálja meg bárki leírni egy amerikai honlapon ugyanezeket! Lehet, hogy nem egyből, de bizonyára megkérdeznék tőle, hogy: "megértem, ha nem akarsz velünk nemzethez tartozókkal közösséget vállalni, de akkor miért nem mész el oda, ahol úgy érzed, hogy megtalálod a saját közösséged?" Vagy amennyiben valaki egyáltalán nem akar semmiféle közösséghez sem tartozni, akkor azt is megteheti, csak nem igazán érhető, hogy miért kell ez esetben lenézni és sajnálni azokat, akik szeretnének közösségben élni. Én is nehezen illeszkedek be közösségbe, de segít az, hogy egy nyelvet beszélünk, egyféleképpen gondolkozunk a világról és a történelemről. Kis ország vagyunk, ha ezt szétszabdaljuk, akkor végünk.
Nagyon fontosnak tartanám, hogy azokat az embereket, akik nem képesek megérteni, hogy mit jelent magyarnak lenni, azoknak elmondjuk és megtanítsuk azt. Sajnálom azokat a hozzászólókat, akik nem érzik itthon magukat, akik nem érzik Magyarnak magukat. Szeretnék rajtuk segíteni, mert Magyarnak lenni jó dolog! Persze csak addig, amíg el nem rontják nehezen megőrzött kis hírnevünket. :-) Mivel elméletben kiharcoltuk (most már tényleg!) szabadságunkat, nem befolyásol minket olyan nilvánvalóan semmiféle külföldi hatalom, mint eddig, ideje lenne felépíteni az Országot, amiért igenis és vérüket adták apáink. Ha nem tiszteljük azokat, akik a mi jobb jövőnkbe vetett hittel életüket adták, hogy mi most itt magyar nyelven megbeszélhessük ezt a kérdést, akkor valójában senkit nem tisztelünk a világon! A közös történelem azért van, hogy közösen tanuljunk belőle, közösen megoldjuk a felmerült problémákat, hogy közösségünk legyen. Elenkező esetben az lesz a vége, hogy nem lesz itt senki, aki megakadályozná, hogy akárki bejöjjön és kinevezze ezt a területet (Kárpát-medence még el-nem-csatolt részei) saját országának, bevesse a saját törvényeit és megköszönje szépen azoknak, akik aláásták egy egész nemzet nemzettudatát, hogy övék lehet egy ilyen szép hely, mint a jelenlegi Magyarország.
Ha valaki nem akar Magyarországot elfogadjuk, de nem hiszem, hogy szó nélkül kéne tűrnöm, hogy ezt propagálja. Mindenhol az a természetes és normális, ha egy országban az adott nemzethez tartozókat részesítik előnyben, különben mi értelme országokat fenntartani. Az nem normális, ha valaki úgy gondolja, hogy számára semmit nem jelent az egész. Az eképpen gondolkozókon segíteni kell, mert egységben az erő, akármennyire közhely.
Szánva-bánva minden bűnömet: Magyar vagyok, büszke rá, az is leszek mindig. Azt akarom, hogy Magyarországon, ami a Magyarok Országa azok élnének, akik Magyarnak gondolják magukat. Aki nem érzi magát Magyarnak, azt szívesen vendégül látjuk és mint messze földön híres vendéglátó nép (ugyanis azok vagyunk), megadjuk nekik a kellő tiszteletet. Addig, amíg nem akarják átvenni vendégjog címen az irányítást tőlünk.
Nagyon örülnék, ha a tényleges magyarságról oktatnák fiainkat és lányainkat az iskolákban, mert az Ő kezükben van a jövője az országnak. Nekik kell megtudniuk, hogy mi történ az elmúlt években, honnan jöttek őseink és merre kéne tartania utódainknak. Ezek szerint (ha van olyan vélemény, mint a témanyitóé) még sokat kell ezen dolgozni.

Mr. Wolf

Don Loader 2007.07.23. 11:59:10

"Annak ellenére, hogy globalizálódó és multikulturálódó világban élünk, megfigyelhetjük, hogy nem azok az országok, esetleg nemzetek maradnak fenn, akik hajlandóak elfeledni nemzeti hovatartozásukat."

és mivel arról szó sem volt, hogy bárki el akarná feledni, innentől irreleváns mindaz amit írtál. Olyan állításokkal vitatkozol, reagálsz amelyeket nem fogalmazott meg a cikk.

Mr. Wolf 2007.07.23. 12:30:38

Don Loader: "Olyan állításokkal vitatkozol, reagálsz amelyeket nem fogalmazott meg a cikk." "Igen, a helyzet az, hogy nincs magyarságtudatom." Szerintem ez a mondat pont erről szól: ha nincs nemzettudat, nincs nemzet. Ez vezet a kihaláshoz, amit szerintem jobb elkerülni. Nem tartom irrelevánsnak, még akkor sem, ha van rá magyar szó :-) Azt, aki nem vallja magát egy adott nemzethez tartozónak, azt elfogadom, mert mindenkinek joga van magánvéleményhez. Azt nem fogadom el, ha valaki elkezdi hangoztatni, mert szerintem nem helyes: csak magánvélemény, nem tartozik mindenkire. Ahogy nem helyes elkezdeni hangoztatni, ha valaki nem szereti a cigányokat, zsidókat stb. Miért kéne elfogadnom, hogy valaki nem szereti a Hazámat, igazából nem akar semmit tenni azért, hogy az itt élőknek jobb legyen. Miért kéne nekem bármit tenni azért, hogy Ő jobban érezze magát? Tudtommal arról szól ez az egész, hogy a többség véleménye számít. Lehet, hogy mi vagyunk kisebbségben, mi, akik büszkék magyarságukra és álmuk egy olyan ország, ahol mindenki Magyar és az is akar lenni? Őszintén mondom: bebasszna, ha én lennék kisebbségben Magyarországon azzal, hogy Magyar vagyok és vállalom! Az tényleg Nemzethalál! W.

Cpt. Flint 2007.07.23. 12:39:02

Hány nemzet pusztult ki mostanság a "fejlett"(ebb) régiókban (és ne keverjük az országot a nemzettel, mert baromira nem ugyanaz) ? És ha bárhol egyáltalán "kipusztult", ott mitől is? Tán' csak nem a népirtástól, amelyet más (szélsőséges) NACIONALISTÁK végeztek? Egy nemzet nem "hal ki" csak úgy... Attól hal ki, ha a tagjai meghalnak, vagy megtagadják a nemzetiségüket (persze ettől még a génállománya fennmarad). De ez mindig valami külső kényszer eredménye, ami ellen a nacionalizmus NEM nyújt (tartós) védelmet.
És mi a célja/értelme akkor a kis államok nemzettudatának, akik a büdös életben nem lesznek a világon vezetők???
Ja, és szvsz a ló elé fogod a kocsit! Nem azért marad fenn a nemzetállam, mert erős a nemzeti érzés... a nemzetállamok fenntartásához szükség van a nacionalizmus állandó fenntartására és szítására! Gondolj már bele kicsit, kinek az érdeke is egy ilyen nemzetállam fenntartása (szabott határokkal, ennek megfelelően egyenlőtlenül eloszló erőforrásokkal, nehézkes közlekedéssel, hírközléssel, akadályozott kereskedelemmel...)? Hát bizony csakis azoknak, akik vezetni akarják. Akikből csak itt lehet nagy ember. A kisembernek qrvára nem.

És állandóan egy hibás értelmezést érzek itt az ellenkezők részéről (akár "segíteni" akarnak, akár elzavarni): hogy mi nem érezzük, nem tudjuk, mit jelent magyarnak lenni. De igen. Csak nem úgy. Vagy nem (annyira) fontos ez nekünk.

Méhenkívüli 2007.07.23. 12:45:41

Ó nagyon érdekes ez az írás.

Ha nem baj, én azért büszke vagyok az apáim-anyáim eredményeire, tetteikre, gondolataikra. Pedig milyen furcsa, hiszen én nem is ők vagyok! Tehát valójában semmi közöm hozzájuk. Nem is értem, hogy lehetek olyan véglény, hogy szeretem őket, csak úgy. Hiszen mennyi hibájuk van! Teljesen véletlen, mint Konrad Lorenz kislibái!, hogy őket láttam meg először, "beleégtek az idegrendszerembe", és én most őket szeretem. Ki tudja, milyen beteg szellem lakozhat bennem.

A legjobb az volna, ha egyszer eladhatnék egy kis atomtitkot. A szüleimét. Már ha lenne nekik. És akkor jól megmutatnám, hogy nekem nem muszáj őket szeretnem.

Minden jót.

Mr. Wolf 2007.07.23. 12:47:23

Jaj! Majd' elfelejtettem: akinek a tüntetésekkel van baja és nem érti, hogy miért mennek az emberek az utcára, illetve azokak, akik szerint valami bűnös dolog, ambertől elrugaszkodott sátáni az, ha kimennek az utcára állampolgárok és határozottan véleménytnyilvánítanak, azoknak üzenem, hogy enélkül ugyanott lennénk, ahol 30 évvel ezelőtt tartottunk, és sokat küzdöttek apáink azért, hogy ezzel a jogunkkal (alkotmányos jog és mindamellett KÖTELESSÉG kinyilvánítani, ha nem tetszik a rendszer) SZABADON élhessünk! Ahol ezzel nem élnek az emberek, mert nem élhetnek vele, azt diktatúrának hívják. Szeretném azokat megkérni, akik elítélik azokat, akik az utcára mennek, ha nem tetszik nekik valami, hogy nézzenek a kérdésre egy másik szempontból: ha ezt nem tehetnénk meg, akkor mi akadálya lenne annak, hogy valaki ismét elkezdje üldözni valamelyik etnikumot? Semmi, mert akkor azt, aki utcára megy, hogy ez így nem jó, azt is lelövik, bezárják, kivégzik. Ez volt negyven évig, örüljünk, hogy elmúlt és élhetünk a véleménnyilvánítás lehetőségével. Az volt minden magyarországi demokráciának a mélypontja, amikor jelenlegi Miniszterelnökünk azt találta mondani, hogy: "Tüntetnek egy ideig, megunják, aztán hazamennek." Gondolkodjon el rajta az, akinek nem tetszik ha emberek az utcára mennek véleményt nyilvánítani, hogy ez alkotmányos jogunk és kötelességünk, és ez az ember, aki képes volt azt állítani, hogy tizenötmillió magyar miniszterelnöke akar lenni, kiröhögte ezt a jogunkat. Annyira nem érdekli, hogy az bicskanyitogató. Ez az a helyzet, amikor egy fejlett és jól működő demokráciában vagy lemond az, aki ezt kijelentette magától, amikor nyilvánosságra kerül, vagy az elégedetlenkedők nyomására mond le. Pillanatnyilag az a legkevesebb, hogy addig van a nemzet az utcán, amíg ez az ember el nem tűnik az ország vezetéséből. Akinek pedig baja van azzal, hogy a nép kinyilvánítja vélaményét, kérdezze meg magától, hogy hol lennénk az 1789-es francia forradalom nélkül. Onnantól számoljuk az újkori demokráciák idejét. Mr. Wolf

Don Loader 2007.07.23. 12:49:54

megint látszik, hogy a saját paneljeiddel vitatkozol és nem azzal amit a bloggoló ír. Ez - szerintem - kényszeredett rövidlátás.

mert észreveszed, hogy leírja: "a helyzet az, hogy nincs magyarságtudatom.", de nem látod ezt: "Nem tölt el patetikus érzésekkel a közös nyelv, közös történelem, közös hagyományok. vagy ezt:
" Szeretem a magyar nyelvet, mert valóban szépnek találom, és mert korlátaimból adódóan ezen a nyelven tudom kifejezni a gondolataim "

"Ezek tények, de nem okozzák azt az érzést, hogy testvériséget érezzek azokkal, akik hasonlóan vélekednek."
stb.stb. stb.

teljesen öncélú és felesleges korlátoltság ez a hozzáállás.
egyszerűen sok hozzászóló - és te még az enyhébbek közé tartozol - képtelen szabadulni a hamis dichotómiától: a magyar nemzetet vagy feltétlenül szeretni, vagy útálni lehet. Más választás nincs.

nincs a fenét nincs. És nem vagy kisebbségben Magyarországon. Magyarországon azok vannak kisebbségben (hála istennek) akik más magyarokkal szemben határozzák meg magyarnak magukat, akik pusztán más véleményük, álláspontjuk, kritikájuk, önkritikájuk vagy pusztán árnyaltabb (azaz negatívunokat is befogadó) nézeteik miatt ezeket (minket) legszívesebben kitagadnának.

nem tehetik. Nincs rá eszközük, csaj a szájkarate.

Az én magyarságtudatom például nem annyira gyenge, hogy egy ilyen véleménytől, mint pl. keksz írása, úgy érezném veszélyben van a nemzet. Egy frászt ! A magyar nemzet sokkal erősebb, tapasztaltabb, semmint bármilyen veszélyt jelentene rá nézve az, hogy (pláne jogos) kritikát kapjon.

ja ! és 40 éves vagyok :-)

Cellux 2007.07.23. 12:50:32

Bölcs Lázadó írta

"Nem kell szégyellned azt, hogy magyar vagy, de nem is kell, hogy erre büszke legyél.

Ezt ugyanis nem te választottad, épp úgy, ahogy a nevedet sem. Amiről pedig nem tehetsz, azt nem szabad sem szégyellned, és nem igazán lehetsz büszke sem rá."

Miért ne lehetnék büszke? Lehet, hogy nem én választottam, de attól még büszke vagyok, hogy magyarnak mondhatom magam, persze ezt az érzést le lehet építeni, de arról meg nem én tehetek.....

Don Loader 2007.07.23. 12:53:11

Kerüljük az akutálpolitikát.
Tüntetni, tiltakozni, gyülekezni, véleményt nyilvánítani szabad, sőt kell is. Ez a demokrácia része.
Másokba folytani a szót, huhogni, kifütyülni, megdobálni, felgyújtani azonban már nem a demokrácia része.

Egy demokráciában "megvívott" alkotmányos rend elleni "forradalmat" pedig egészen pontosan úgy hívják:
puccs.

ez a neve

Cpt. Flint 2007.07.23. 12:53:56

Cellux 2007.07.23. 12:50:32

Annak van értelme, hogy "Büszke vagyok rá, hogy szőke vagyok!" ?
Ugye, hogy nincs.

Don Loader 2007.07.23. 12:55:16

Cellux ! te is reménytelen vagy. Nem azt írta, hogy nem, lehetsz büszke, hanem azt, hogy nem kell büszkének lenned.

nem érzed a különbséget ?

kár

Bunny 2007.07.23. 13:06:28

Wolf, írod, hogy:

\"nem igazán érhető, hogy miért kell ez esetben lenézni és sajnálni azokat, akik szeretnének közösségben élni\"

majd pár sorral lejjebb, hogy:

\"Sajnálom azokat a hozzászólókat, akik nem érzik itthon magukat, akik nem érzik Magyarnak magukat.\"

empátiából egyes, leülhetsz.

egyébként igazi andalító demagóg semmitmondás a szép hosszú beírásod, egy kis gyurcsánytakarodjgyal, egy kis trianonnal, egy kis definiálatlan nemzettudattal.
megtanultad a leckét, a vezéred majd biztos megsimogatja a buksidat.

Mr. Wolf 2007.07.23. 13:11:05

Don Loader: Nem értek egyet veled (persze, ki értene egyet azzal, ha korlátoltnak mondják :-). Azt is látom, hogy mit ír a srác (vagy lány), alolvasom, felfogom és nem helyeslem. Lehet ilyenképpen írni egy másik földrészen fekvő ország nemzetének nemzettudatáról. Engem sem érint meg igazából Nigéria himnusza, de a nigériaiakat igen. Egy adott állam állampolgárának feltétlenül előtérbe kéne helyeznie saját országát, nemzetét. Szerintem igenis és elvárható, hogy valaki határozottan állást foglaljon egy ilyen kérdésben: szeretem és megteszek mindent a nemzetemért és Országomért, vagy nem. Sajnos ezek ilyen kérdések, szerintem it nincs helye a "se hús, se hal" hozzáállásnak. Építkeznünk kell: újra kell építeni egy megtépázott nemzettudatot és ehhez azokra van szükség, akik nem a pálya szélén állnak, cigizgetnek, néha azt mondják, hogy ez őket nem érdekli igazán, aztán hazamennek, de a fizetésükt felveszik. Muszáj állást foglalni, ez nem az a pillanat, amikor tartózkodni lehet a szavazáson. Olyan időszakot élünk, amikor össze kell fogni és ezt nem lehet érdeklődésüket vesztett, hovtartozásukban kételkedő állampolgárokkal. Az én magyarságtudatom sem gyenge. De a témaindító bloggeré igen. Nem a tiedet akarom erősíteni, hanem az övét. Mert látszik, hogy sok embernél erősíteni kell. Mr. Wolf

ihatethisindapassthingy 2007.07.23. 13:18:37

Mr. Wolf, a tüntetésekkel semmi baj, az egy teljesen normális módszer demonstrálni. A baj akkor van, amikor a tüntetők:

* kövekkel dobálják az eljáró rendőröket
* felgyújtják a TV székházát
* arra kényszerítenek, hogy úgy menekítsük ki az események környezetében lévő irodából egy rokonomat
stb.

A "polgári engedetlenség" vagy ki hogyan hívja a nettó balhézást 2007-ben Magyarországon nem elfogadható. Akármilyen is ez az ország, még mindig van szavazati jog. Jogod van négyévente elmenni szavazni arra, hogy ki képviseljen. Jogod van pártot alapítani, ha senki sem képvisel. Jogod van népszavazást kezdeményezni. Nincs jogod rendőröket kővel dobálni, útblokádot építeni engedély nélkül és nincs jogod felgyújtani a tévészékházat. A jogaid különböztetik meg a diktatúrát a demokráciától és éppen ezért párhuzamot húzni olyan történelmi eseményékkel, amik egy más társadalmi kontexusban történtek, legalábbis állati necces.

Mégegyszer, a tüntetéshez az embereknek tökéletesen joga van a megfelelő keretek között. Ezeket a kereteket a jogalkotás, közvetve a társadalom határozza meg többé-kevésbé ma Magyarországon. Nem a király, nem a nemesség, nem a forradalmi és ellenforradalmi és ellen-ellenforradalmi erők. Ezekkel a keretekkel a társadalom többsége egyetért, tetszik vagy sem. Nem tudom elhinni, hogy ha adott tüntetőnek holnap reggelre felgyújtanám a kocsiját vagy az építkezéséről elhordanám az anyagot blokádot építeni, mert nekem ez a tüntetés fogalmába belefér, akkor az nem keverne le nekem két nagy parasztmaflást, mielőtt felnyom a rendőröknél. Én nem tudom mit szólna hozzá, ha a rendőrök azt mondanák, hogy "Most mit hőzöng? Tüntetett és kész, vegyen másik autót!"

Z-o-g 2007.07.23. 13:31:35

Nigériában pont nincs nemzettudat - ők rájöttek hogy ez a nemzetesdi NAGYBÖMB!

A nemzet és az isten nevében öli a föld - EGY BOLYGÓ? KÖZÖS HAZÁNK - lakossága egymást nem gyenge hatékonysággal.

Széchenyi és Batthyány mitől volt magyar? Nem itt éltek, nem tudtak magyarul... Fikció z egész - NAGYBÖMB.

És az a baj, hogy akik "hisznek benne", azok nagyon agresszívek és az agymosás hatására VÉGIG SEM KÉPESEK GONDOLNI A MÁSIK GONDOLATMENETÉT.

Csak zászlóznak meg himnuszoznak és megbélyegeznek - és zsidóznak.

ihatethisindapassthingy 2007.07.23. 13:40:31

Mr. Wolf, a másik. Miért akarnád bárki magyarságtudatát erősíteni, ha ő ezt nem akarja? Miért kell erőszakosan a torkába nyomni, hogy "magyar vagy ember, légy már büszke!". Pont ez a hozzáállás, ez az erőszakosság az, amit eltávolíthatja ettől. Ha nem vallod a jobboldali eszméket, nem vagy magyar, nem vagy polgár, haszontalan vagy, hazaáruló, idegenbérenc, zsidócigánykriptokomenista gyurcsányista, aki csak rosszat akar a világnak. Hidd el, a centralistákban és a balosokban ez csapódik le, mert ez jön álló nap a "nemzeti oldalról". Az egész nemzeti oldal öndefiníciója az, hogy "mi nem vagyunk balosok, mi magyarok vagyunk", ergo aki balos, az nem magyar (holott a logikából ez nem következne). Eleve, hogy akar valaki úgy egy nemzetet rendberakni, hogy a felét rögtön elküldi a búsba? Nonszensz.

És nem, nem kell állást foglalni arról, hogy "szeretem és megteszek mindent a nemzetemért és Országomért, vagy nem". Mindenkinek a legmélyebb magánügye, hogy akar-e dönteni, valamint milyen mértékben és milyen úton szeretne tenni azért a helyért, ahol él (én már leírtam fentebb, hogyan képzelem ezt). Ide a rozsdás bökőt, hogy 100 emberből 100 máshogy gondolkodna az útról a prosperitásig. Emiatt úgymond kitaszítani 5 millió embert a magyar nemzetből oltári nagy hülyeségnek hangzik.

Hd 2007.07.23. 13:40:47

Nigeriában nincsen nemzettudat:
"Muzulmán szélsõségesek Nigériában megöltek 49 keresztyént. A mészárlás Yelwa városában történt. Az ott élő keresztyének (a lakosság 40%-a) attól tartanak, hogy egy iszlám szövetségi állam létrehozása érdekében megpróbálják őket hazájukból elűzni. Amióta 12 Észak-Nigériai államban bevezették a shariát (a Koránra hivatkozó törvényt), több, mint 5000 ember veszítette életét vallási konfliktusokban...."
Mi lenne, ha lenne? NAGYBUMBUM

Matthew Dolodna 2007.07.23. 13:49:36

sziasztok,
en most erkeztem Magyarorszagra (apukam magyar, anyukam angol), idaig az UK-ban eltem. (szoval bocsanat, a helyesirasi hibakert)

habar fiatal vagyok, de volt alkalmam beutazni az egesz vilagot.
le vagyok dobbenve, hogy itt Magyarorszagon mennyi gyulolkodo, rosszindulatu ember van!
(a cikk szerzojevel egyebkent teljesen egyetertek...)

alig par honapja vagyok itt, de volt alkalmam egy szornyu marc. 15i 'unnepseget' atelni, ezenkivul a par hettel ezelotti meleg felvonulast megzavaro 'tomeget' is lattam...
nagyon szegyeltem magam, hogy reszben magyar vagyok.

azt hittem, hogy mivel Magyarorszag mar jo ideje tagja az EU-nak igy az emberek is ugy viselkednek itt mint egy modern demokraciaban.. de nem sajnos.

szerintem ez a hely, Magyarorszag jelen pillanatban nem tartozik azon orszagok kozze, ahol egy ember boldogan tud elni. egyszeruen tul sok negativ dolog van itt..
(elsosorban az itteni emberek szerintem IRIGYEK es ROSSZINDULATUAK)

persze, persze tudom, hogy ez majd megvaltozik itt is es sokkal liberalisabb, elfogadobb es gazdagabb orszag lesz ez is, de nekem nincs kedvem kivarni azt az idot ezert ugyhataroztam, hogy a telet mar nem toltom itt...

na, csak ezt szerettem volna megosztani veletek. azert orulok, hogy elnek itt is emberek akikre buszke lehetek es hasonloan gondolkodnak mint en. kitartas nekik, vagy pedig ok is koltozzenek el valamerre azt tanacsolom

szerintem az elet tul rovid ahozz, hogy szomorusagban, szenvedve eljuk.

xoxo
Matt

Hd 2007.07.23. 14:02:03

T. Matthew!

Kosztolányi Dezsőt, mint magyar írót feltehetőleg ismered, akkor is ha külföldön éltél. Ő írta:
„Csodálkozol a kokainistán,
s nem érted?
Gondolkozzál az okain is tán –
s megérted.”

Márc. 15-éhez egy kicsit Tony Blairnek is köze van...

Don Loader 2007.07.23. 14:08:43

Mr. Wolf: leírtad, hogy felfogtad amit írt, majd utána ezt megcáfolod :-)
Az a bajom, hogy homályos fogalmakkal operálsz, amelyek politikai lózungként már mások száján lejáratódtak, kiüresedtek. Ezért nehéz is követni a gondolatmenetedet. Pontosan miről is van szó ?
Azt írod elvárható, hogy elvárható, hogy valaki határozottan állást foglaljon egy ilyen kérdésben: szereti-e Magyarországot vagy nem.
Volt erről szó ? Nem volt erről szó. Ez az írás egyszerűen nem arról szól, hogy valaki szereti-e a hazáját. Ennél azért komplikáltabb a felvetés, meg kéne érteni.

A másik: megtesz-e mindent a nemzetért és az Országért vagy nem ?
Fordítsd le magyarra ! Mi az a mindent ? Mit jelent ez egy esztergályos, egy kreatív, egy reklámos, egy taxisofőr vagy egy ügyvéd számára ?
Azt jelenti, hogy mindenki hordozza a maga kis téglácskáját abba a nagy épületbe, amit Magyarországnak hívünk (nem bűnözik, nem szemetel, befizeti az adóját, nem gyújtogat, leszavaz rendesen, elvégzi a munkáját, csak magyar áruházban vásárol ?) vagy ebbe az is beleértendő, hogy feladja a kritikai szemléletét és azt is, hogy meglátja sőt szóvá teszi ha valami nem tetszik neki abban, amit ma magyarnak hívunk ?

A "megtépázott nemzettudat"ról is vélhetően eltérő fogalmaink vannak. Az én nemzettudat fogalmam azt jelenti, hogy elfogult, (de nem kritikátlan !) vagyok mindennel kapcsolatban ami magyar.
Magyar csapatért, magyar sportolóért szurkolok, szégyeltem magam ha anno (most nem tudom mi van ott) kiléptem a Mariahilferstrasséra és láttam milyenek vagyunk "mi" ott.
Kihúztam magam egy magyar siker, eredmény, teljesítmény (nem csak sport!) láttán és kicsit (nem sok alappal) valahogy a magaménak is éreztem azt, noha semmi közöm, semmit nem tettem hozzá egy irodalmi nobeldíjhoz, vagy tudományos, sport, politikai vagy bármi más teljesítményhez. De azért nem veszek szar árut mert az magyar. Azért nem veszek drágább bort, mert az magyar.

Homályosan valami ilyesmi számomra nemzettudat, hogy felfigyelek mindenre ami jó és ami rossz ha valahol felmerül Magyarország, vagy a magyarok - bármilyen kontextusban.

A megtépázáshoz azonban az is (nagyon erősen) hozzátartozik, hogy kik és milyen célokra használják fel, próbálják kisajátítani a magyar jelzőt. Saját alantas és átlátszó akutálpolitikai nézeteikre, hívószóként, zászlóként, pitiáner játszmákban, keresve azt a pontot amivel eggyel több x-et könyörögnek be a saját sorukba, mint a riváliséba.

A sportpéldánál maradva: Két magyar csapat között egyiknek sem szurkolunk azzal, hogy hajrá magyarok, mert mindkettő az, bármilyen eltérő is az álláspontjuk.

Végül azt írod: "Olyan időszakot élünk, amikor össze kell fogni és ezt nem lehet érdeklődésüket vesztett, hovtartozásukban kételkedő állampolgárokkal. "
Én nem látok ilyen kételkedő állampolgárokat. És nem látok ilyen időszakot.

én a nemzettudatozás elértéktelenedését látom. Minél többet hivatkoznak valakik nemtelenül a nemzet címszó alatt saját érdekeikre, annál többen unják ezt meg, annál többen fordulnak el tőle, mint kiüresedett rigmustól.

És ez végülis logikus következmény, ki az aki a szemükre hányhatná. Nem élünk ilyen időszakot.

Nincs azzal a nemzettudattal semmi baj. Legfeljebb azoknak van bajuk vele, akik frusztráltan látják, egy valaha volt magasztos jelzőt mára elcsépeltek és nem alkalmas rá, amihez fel akarták használni: kirekeszteni

Vajon_minek 2007.07.23. 14:46:00

Jobb

Szerintem egy nemzetet az alapján érdemes megítélni, amit elért, hiszen ez tükrözi legjobban a nemzetet alkotó emereket.

A mai nagymagyar (régiesen szólva: mélymagyar) ember hihetetlenül büszke a következő dolgokra:
- A magyar tudományos sikerekre
- A magyar sporteredményekre
- A magyar történelemre
- A magyar kultúrára és nyelvre

A következő érdekességeket vélem felfedezni:
- A magyar tudományos intézmények, illetve a magyar gazdasági élet valamint politikai elit egyetlen egyszer sem volt képes a magyar születésű tudósokat megtartani. Egyetlen egy nagyívű találmány sem tudott magyarországon jövedelmező üzletté válni, kezdve a telefontól az automata váltón keresztül az atombombáig. Talán nem az lenne a nemzet feladata, hogy kihozza a polgárokból a legjobbat? Nem akkor járna jól az ország, ha itt valósulnának meg ezek a találmányok? A mai napig akinek egy csepp tehetsége van menekül külföldre, mert ott nem fog éhenhalni, és talán van esélye megcsinálni azt, amihez tehetsége van.

- Sporteredmények:
Valamikor volt magyarországnak egy felejthetetlen focicsapata. Ez a csapat magától alakult ki, az akkori grundokon focizó fiatalságból, akik minden iskola után saját szórakozásukra fociztak. Csak sokkal később lett csapat belőlük, pláne válogatott. Érdekes megjegyezni, hogy szinte minden tag leszerződött külföldre... A mai napon nincs foci magyarországon, csak szánalmas labdakergetés-imitátorok vannak elképesztő összegekért: állami pénzmosoda. Az olyan sportokat viszont, ahol magyarország tényleg nyerő - lásd: kajak-kenu, úszás - alig-alig támogatják, sőt: médiafigyelmet sem kap. Tudtátok például, hogy magyarország többszörös ifi világbajnok kajakban? Minden lehetséges számot megnyertek egy olyan egyesület tagjai, akik a tagok, és néhány lelkes támogató - ex kajakos, azóta meggazdagodott üzletember - pénzéből tudják fenntartani magukat. A korábbi csónakház például összeomlott az árvizek miatt, az újat a versenyzők segédmunkájával tudták felépíteni, mindenféle maradék anyagokból, annyira nincs pénz. Pedig folyamatosan hozzák a sikereket. Az úszást ennyire nem ismerem, de gondolom ott sem lehet sokkal jobb a helyzet.

- Magyar történelem? Az egész arról szól, hogy folyamatosan rossz döntéseket hozott az akkori nemesség a saját zsebére történő játék miatt, aminek következtében folyamatosan kényszerpályára került az ország. Jellemző, hogy mindig volt valaki, aki próbált valami értelmes dolgot kezdeni, de jött a többi, éppen jól élő ember, aki ezt mindig meggátolta. A hatalmas büszke nemzet meg soha nem kezdett magától semmit. Egyszerűen nálunk nincs igazán sikeres civil kezdeményezés, nincs civil kultúra. Van a vezetés, amit az egyszeri ember mindig megpróbál kijátszani, és vannak a husos kondérhoz épp közel ülők, akik mindent megtesznek a változások elkerülése érdekében. Hát erre aztán lehet büszkének lenni.

- A magyar kultúra és nyelv állapota sem jobb. A legrandáb, legocsmányabb mondatokat eddig mindig a nagymagyaroktól hallottam. Kultúr ember - még ha nagyon sértőnek és fájónak érez valamit - akkor sem fog a trágárság szintjére süllyedni. Ez még a kissebb dolog. De mi a kultúrális megsemmisüléssel? Talán a legjobb dolog, amit eddig láttam az egy kissebb, 5-10 fős, nagymagyarországos kitűzős, nemzeti színű szalagos, zászlós csoport volt a McDonalds autós részén, és tökéletes angolsággal kérték a \"bigmek\"-et. Jó dolog a magyar kultúra... általában. Nade konkrétan? Mindenki tudja, hogy az ember szereti a könnyű, egyszerű dolgokat, ahogyan azt is, hogy az igazán jó, igazán eredeti dolgok nehezek, és nehéz őket megszerezni. Ilyen például a műveltség, az illem. Sajnos a kultúrák között is megfigyelhető a piachoz hasonló versengés: egyik kiszorítja a másikat, elvonja az embereket a másik kultúrkörből. Úgy alakult, hogy amerikában kifejlődött egy nagyon könnyen emészhető, rém egyszerű kultúra. Ez nyilván hamarabb teszi magáévá az egyszeri ember, mint azt, amelyikben sokat kell gondolkodni, érezni, átérezni, megérteni. Sokan ezért választják - nem csak itthon, de külfüldön is - az amerikai típusú mainstream kultúrát. Már most jól látható az ebből adódó értékvesztés és szellemi ellustulás. A folyamat megállítása az emberi belátáson múlik, annak a belátásán, hogy ez a fajta kultúra nem fog segíteni átlépni az egyén saját korlátain, és 25-30 éves korára teljesen kiüresedetnek, értéktelennek fogja érezni az életét. De ez a kultúra ekkor is nyújt megoldást: az eldurvult, erotikától és intimitástól megszabadított, jókora iparral, és a kultúra erkölcsével egyaránt támogatott szex, az óriásira termékpaletta és a hihetetlen mennyiségben elérhető, kizárólag a passzív-szórakozást elősegítő, könnyen emészhető videó és hang anyagok segítenek elterelni a figyelmet a kongó üres bensőről. Ennek a belátása még azonban messzebb van. Addig marad az értékvesztés, és a McDonald\'s szaggal átitatott nemzeti büszkeség.

Bandibátyátok 2007.07.23. 14:50:01

Matt, köszönöm a hozzászólásod, teljesen igazad van, engem többek közt London döbbentett rá, hogy nem természetes, hogy az emberek gyűlölködnek, hogy a "liberális" szitokszó, hogy "aljas zsidó" vagyok, ha liberális vagyok, stb. stb. Nem normális, hogy ennyien, ennyire gyűlölködnek, hogy nincs észérv, csak vannak a nagy magyarok, akik mindenkit megvetnek, gyűlölnek, csak éppen '89-ig lapítottak, mint szar a gazban.

És a legfontosabb, hogy NEM KELL szomorúságban, gyűlölködő emberek közt leélnem az életem, nem tartozol egy "nemzetnek" csak azért mert ott születtél.

"Itt élned s halnod kell"

Hazugság.

Én is ezért döntöttem úgy, hogy máshol folytatom.

Csinálják meg szépen maguknak a kis piros-fehér csíkos büszke nemzetüket, hajrá Bőrfejország!

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.23. 15:18:41

vajon_minek hozzászólásában van több dolog is, ami felkeltette az érdeklődésemet egy másik szempontból:

A magyar tudományos sikerekre egy zsidózós nagymagyar büszke?

Érdekes kérdés, és kíváncsi vagyok az ilyen típusú emberek magyarázatára is.

kevert 2007.07.23. 15:30:38

OFF
Srácok, végül is mindegy nekem, hogy mennyire hatódtok meg a magyarságotoktól vagy mennyire nem - de a blog bevezető szövegében (bal felső sarok) a helyesírási hibákat javítsátok lécci. Ja meg lehetne kicsit összeszedettebb is.

Mr. Wolf 2007.07.23. 15:32:02

"Miért akarnád bárki magyarságtudatát erősíteni, ha ő ezt nem akarja?"
Fura kérdés. Miért hagynám, hogy bárkié gyengüljön? Bennem ez inkább így fogalmazódik meg...
Elképesztő, hogy ilyen közönyösek vagytok ebben a témában. Nem lehet hagyni, hogy valaki ilyeneket gondoljon, már ha magyarnak érzitk magatokat. Nem akarok mindenkit addig üldözni a magyarságtudat-erősítésemmel, amíg pofán nem vág, hogy hagyjam már békén, de biztos, hogy tenni fogok az ellen, ha valaki úgy gondolkodik, mint a Blogger Úr. Mindössze azért teszem ezt, mert így látom helyesnek, célravezetőnek. Márpedig a cél a nemzet feltámasztása, erősítése. Szerintem itt a Kárpát-medencében magyaroknak kell élnie száz év múlva is.
Gondolkodjatok el azon, hogy miért nem kell a gimnáziumi magyartanároknak helyesírást tanulniuk! Ugyanis nem kötelező. Van rengeteg olyan apró dolog, amivel gyengítheted a nemzettudatot. Ezzel próbálkoztak már sokan, nem sikerült, ezek után sem fog. Az én nemzettudatom erős, és hiszem, hogy akkor lesz ez az ország sikeres, ha egyformán godolkodunk alapvető dolgokról. Például arról, hogy kik is vagyunk, honnan jöttünk, hová tartunk. Nem fogom elfogadni azt, hogy kis ország vagyunk, húzzuk meg magunkat, örüljünk, hogy élünk.
Ha Bandibátyánk úgy gondolja, hogy hazugság, hogy itt élned, halnod kell, akkor tényleg menjen innen. Csak azt magyarázza meg nekem, mielőtt elmegy, hogy miért gondolja, hogy máshol másként van? Melyik az a közösség, amelyik befogad olyat magába, aki a közösség ellen beszél, cselekszik. Azért mész valahová máshová, mert azzal értesz egyet, ami ott történik, nem azzal, ami itt. Ezt hívják megfutamodásnak. Felépíteni a lerombolt dolgokat, ezt hívják építkezésnek. Szerintem most ennek lenne itt az ideje.
Ja! Bunny! Nincs "vezérem", mint ahogy ezt sokan félreértik. Nem mondom, hogy nem örülnék egynek, mert azt is hiszem, hogy ugyanúgy, ahogy eddigiekben is, ezek után is vezérek fogják irányítani a világot. Akár hiszed, akár nem, most is "vezére" van az országnak, nem is kevés hatalommániával. Ha valaki foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz és ezért semmitől sem riad vissza, az a jelenlegi Miniszterelnökünk. És sem ő, sem az, akire gondolsz nem a "vezérem" és nem fogja senki "megsimogatni a buksimat". Ha van saját véleményed, most add elő, de ne próbálj ostoba, gyerekes módon lesajnálni, vagy netán megalázóan viselkedni sem velem, sem senkivel. Amennyiben tényleg vitatkozunk, próbáld meg légyszives felvenni a szellemi színvonalat. Ha nem megy, ne erőlködj!

Mr. Wolf

Mr. Wolf 2007.07.23. 15:37:37

Tényleg:

Ki és miért hozta össze a náci haláltábor és az utcai tüntetők képét gy oldalra? És legfőképpen: mit akar ezzel mondani?
Erre nagyon kíváncsi vagyok!

Mr. Wolf

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.23. 15:39:22

kevert!
Azt hiszem, kijavítottam a hibát, amit találtam, de ha van még akkor szólj!
Az összeszedettségre talán annyit, hogy nem hatalmas közönségnek van tervezve a dolog, meg nem életcél, amit mi itt csinálunk, pusztán a gondolatainkat tesszük közre, és úgy gondolom, de ez csak magánvélemény, hogy az összeszedetlenség ellenére azért lejön nagyjából az embernek, hogy mit akartunk leírni.
kösz a segítséget!
üdv

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.23. 15:46:42

A kép nagyon megtévesztő, már beszéltem is keksszel személyesen is erről, ás itt a lényeg nem a párhuzam, hanem egy lehetőség pillanatnyi végiggondolása, amin többet azt hiszem nem is lovagol a szerző. Csupán azt szerette volna jelezni a képpel, hogy esetlegesen kialakulhat egy ilyen, vagy ehhez hasonló helyzet, de ez nagyon távoli dolognak tűnik, legalábbis nekem.
Ez már saját vélemény: Olykor eszembe jut, hogy a nagymagyarok, akik ezt minden lehetséges módon bizonygatják magukról, azoknak egy része miért vonzódik a náci ideológiához, és miért zsidóz, cigányoz? Itt viszont igen kicsi kisebbségről beszélek...

Bandibátyátok 2007.07.23. 15:53:56

"Csak azt magyarázza meg nekem, mielőtt elmegy, hogy miért gondolja, hogy máshol másként van?"

Hát mert láttam, tapasztaltam, ilyen egyszerű.
Jártál már Európában?

"Azért mész valahová máshová, mert azzal értesz egyet, ami ott történik, nem azzal, ami itt."

Így van.

"Ezt hívják megfutamodásnak."

Nem, ezt elköltözésnek hívják.

Ha te jobban szereted a Balatont, mint a Mátrát, ezért a Balatonon töltöd a hétvégét, akkor ezek szerint megfutamodsz a Mátra elől, ugye?

Ha lezuhan a repülőd egy szigetre, de te túléled, akkor ugye köteles vagy onnantól a szigeten élni, mivel ott élned s halnod kell, ez a szabály, ugye?

Ha a szigeten kannibálok élnek, akik ezt természetesnek veszik, ígyhát benned is erősíteni akarják a kannibál-tudatot, akkor ezt köteles vagy elfogadni, ugye?

Ha mégsem fogadod el, akkor szigetelles vagy, következésképp az összes többi helyen is bomlasztanád a közösséget, ugye?

Kissé kőkorszaki a gondolkodásod, jóbarát. :(

Bunny 2007.07.23. 15:57:35

Mr. Wolfnak segédlet:

tüntetők --> nyilas zászló --> nyilasok --> nácik --> haláltáborok

Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.07.23. 16:03:31

Keksz, tényleg be van írva a személyidbe a nemzetiség? Nekem is van olyan személyim, de az nem a magyar. 8-)

Mr. Wolf 2007.07.23. 16:17:31

mocsokdream: Szerintem ez kicsit erősre sikerült. Mármint a képek egy oldalon szerepeltetése. Persze, igaz: ha szélsőséges erők veszik kezükbe a hatalmat, abból sok jó nem fog kisülni. Csak azt nem értem, hogy miért gondolja valaki, hogy ezek az erők most hatalmon vannak, működnek, beleszólnak a vezetésbe. Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a párhuzamot, mert sajnos nem ők a szélsőségesek, hanem az az ember, akinek meggyőződése, hogy egyedül Ő kormányozhatja ki az Országot abból, amibe belevitte és ráadásul mindenkit (!) szálsőségesnek tart, aki ezzel nem ért egyet. Ezzel az erővel beszúrhatom erre az oldalra a az ötvenhatos sortüz képeit és az okt. 23.-i rendőröket, ahogy verik a "csőcseléket".
Bandibátyánk:
Anyám Németországban él tizenöt éve, öcsém ott járta ki az általánost, a gimnáziumot és folyamatosan kapta az ívet, mert nem német. Nem azért, mert magyar, hanem azért, mert nem német. Hidd el nekem, hogy bárhová is vet téged a sorsod (kívánom, hogy találd meg a hazádat), mindenhol a nemzet érdekeit fogják előnyben részesíteni, nem pedig azét, aki bevándorolt. Ha az én gondolkodásom kőkorszaki, akkor a példáid azon kívül, hogy értelmetlenek és sarkítanak, még ostobák is. Sajnálom, hogy úgy érzed, hogy rossz helyre születtél, de ettől még nem biztos, hogy mindenki így érzi. Ahogy nem biztos az sem, hogy mindenki egyet ért velem, de legalább megpróbálom őket meggyőzni, nem pedig hülyeségeket beszélek lezuhant repülőkről, meg kannibál-szigetről, meg "szabályról".
Kissé elszigetelt a gondolkodásod :-) És nem hiszem, hogy jóbarátok leszünk, bár nem rajtam fog múlni. :-)
Mr. Wolf

Mr. Wolf 2007.07.23. 16:18:57

Bunny:
Ha ezt te még el is hiszed, akkor baj van a gondolkodásoddal!
Mr. Wolf

ihatethisindapassthingy 2007.07.23. 17:35:10

Mr. Wolf,

> "Miért akarnád bárki magyarságtudatát erősíteni,
> ha ő ezt nem akarja?"
> Fura kérdés. Miért hagynám, hogy bárkié gyengüljön?
> Bennem ez inkább így fogalmazódik meg...

A hangsúly nem a szándékon van, hanem az erőszakosságon. A magam részéről üdvözlöm a szándékod, hogy erősítsd keksz magyarságtudatát (ennél sokkal rosszabb dolgokba fektetik az emberek az energiájukat) és az ellen is aligha lehet kifogásom, hogy ezért tüntetésen demonstrálj.

Ugyanakkor, a biztosítási ügynökökkel, Jehova tanúival vagy a pirosnál előugró szélvédőmosókkal sem az a gond, hogy biztosítást szeretnének biztosítást eladni, szeretnék megmenteni a halhatatlan lelkemet vagy kemény munkával egy kevés pénzt szeretnének keresni, hanem az, hogy erőszakosak. Amikor 10 perce magyarázod udvariasan egy ügynöknek a telefonban, hogy köszönöd de momentán nem érdekel, vagy amikor 10 perce próbálod lepattintani Jehova tanúit vagy amikor összemaszatolják kérés nélkül a tiszta szélvédődet, akkor azért kezd felmenni a pumpa. És a felsorolt 3 idegesítő csoport közül egyik sem mondja azt, hogy dögölj meg, akkor nem vagy magyar, húzz el innen. Ezzel nem akarom azt sugallni, hogy te így cselekednél, sőt, teljesen visszafogottnak, de elkötelezettnek tűnsz. Mindazonáltal nehéz úgy magyarságtudatot erősíteni, hogy közben a fél ország azt kiabálja, hogy komcsi hazaáruló vagy, mert ha nem tudjuk ráderőltetni az akaratunkat, akkor nem vagy magyar. Nem tudom, érthető-e és át tudod-e érezni, hogy milyen ez.

Nekem is vannak olyan (jobbító) vágyaim, amik az egész országot érintenék: megtanítani az embereket alapszinten a pénzügyekkel bánni, tenni a babakocsiblokkoló bunkó parkolás ellen vagy éppen társadalomtudatosabbá tenni az embereket. Ugyanakkor ha valaki nem kér a tanácsomból, azt el kell tudom fogadni. Ha valaki a járdán, 20cm-re a faltól parkol, miközben a háta mögött van hely és az anyukának ki kell tolnia a babakocsit a Dózsa György útra, akkor sem tehetek mást, mint udvariasan figyelmeztetem az autóst a tévedésére. Ha elkezdek anyázni, nem érek el semmit. A jobbító szándék nem fél össze az erőszakossággal, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy ellenállást generáljon. Szerintem.

ihatethisindapassthingy 2007.07.23. 17:56:16

Mr Wolf,

Tovább: Eszembe jutott egy pár héttel ezelőtti, már-már karikaturába hajló eset. Kimentem a Borago koncertre a Lánchídhoz, majd átsétáltam és nézelődtem az árusok kézműves szappanai között. Arra jött egy középkorú figura, aki felemelt egy olivás szappant, majd hangosan megjegyezte, hogy \"Oliva? Ez már magyar bazdmeg, ez már magyar\" vagy ilyesmi, talán volt valami Gyurcsányos is. Gondolom, ha megemlítem neki, hogy délben olaszos salátát ettem (olivaolajjal) pörkölt helyett, akkor nekem is rontott volna. Sejted, hogy az ilyen emberek mennyit árthatnak az ügynek? És mennyit ártanak a magyarok nevét zászlójukra tűző kődobálok, blokádépítők, gyújtogatók, zsidózók, cigányozók, komcsizók? Ez teszi hiteltelenné az egészet, pont ez fordítja a csendesen egyet nem értőket a \"magyarok\" ellen. Ki a fene akar közösséget vállalni a Lonsdale felsős (en.wikipedia.org/wiki/Lonsdale_%28clothing%29) Fradi drukkerekkel, akik a napi balhé kedvéért magyar zászlókkal szerelkeznek fel? Vagy az állandóan komcsizókkal? Ha ők a magyarok és ez a viselkedés a magyarokat definiáló kvalitás, hát akkor talán tényleg nem vagyok magyar.

De igazából ez ostobaság. Ez olyan utcai politizálás, ami szót sem érdemelne. Van egy szélsőjobbhoz húzó kollégám, akivel tök jól megértjük egymást és tiszteletben tudjuk egymás véleményét tartani. Működhetne ez, de félre kell hozzá tenni a nácizást, ősmagyarozást meg a komcsizást, zsIndexezést.

Azt hiszem, a végére kicsit elkanyarodtam az eredeti cikk témájától :)

Bandibátyátok 2007.07.23. 18:11:58

Wolf:

Tényleg nem értetted meg a példám?
Szerintem bármelyik 10 éves megértené.
:)

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.23. 18:15:50

Elég sok a komment, és szerteágazóak is, ezért nem egyesével válaszolok rájuk, hanem csoportokra szedve. Próbáltam végiggondolni a kritikákat, és sokban találtam hasznosítható ötletet. Volt, ahol én tévedtem, vagy csak nem fejtettem ki tisztán a véleményem. Volt olyan is, ami személyes és szubjektív a véleményem, és más másképp gondolkodik erről. Miért ne lehetne többféleképpen hozzáállni egy-egy részlethez? Miért hiszik azt olyan sokan, hogy csak az ő véleményük az igaz, a szent, a kinyilatkoztatott Igazság?? Ha én elfogadok más nézőpontokat, esetleg kulturáltan vitázok velük, miért nem vagy képes te is erre?

Közben rájöttem: a téma túl személyes, nagyon sokan személyesen érintettek benne, és mindenkit berögzült érzelmek vezérelnek (igen, egy picit engem is!!). Ezért sosem fogjuk egymást meggyőzni. De ne is ez legyen a cél, és főleg ne olyan „vadhungarista” szitkozódással, mint ami itt van. Természetesen, akit felháborít a cikk tartalma, vagy a személyem, ontsa csak magából a villámait. A tett és a gondolat jellemez minden embert (és nem a származása, rassza vagy a születése előtt eldőlt dolgok).

Egyébként ez a cikk alapgondolata is. Néha muszáj újból elolvasnom a bejegyzésem, mert egyesek annyira kiforgatják a tartalmát, hogy olyat is beleképzelnek, ami nincs is benne. Sőt! Én egy szóval sem állítom, hogy bajom lenne a magyarokkal általában (bár rengeteg pocsék magyarral igen), hogy nem vagyok büszke rájuk, hogy keveset érnek. Csupán azt próbálom kifejteni, hogy nem többek, mint bárki más, csak azért, mert magyarok (avagy mert gondolatilag és eszmeileg elkötelezettek ilyen magasztos fogalomnak, mint „haza”). Sokféle ember van. Persze nem egyenlők mind… Ez hazugság lenne. De nem is születésünktől függ, mennyit érünk, hanem attól, hogy utána hogyan bánunk az értékes és egyetlen emberi életünkkel. Ez az én szubjektív véleményem…

Hogy miért támadnak oly sokan. Mert túláltalánosítanak, sztereotipizálnak engem. Egyfajta kulcsinger egy-két szavam, ami azonnal agressziót vált ki belőlük (végig se gondolják a kérdést). Ez szinte az állati ösztönök szintjével egyezik meg (stimulus-response, inger-válasz).

HANGSÚLYOZOM, EZ AZ OLDAL EGYES KÉRDÉSEK KULTÚRÁLT VÉGIGGONDOLÁSÁRÓL ÉS MEGVITATÁSÁRÓL SZÓL!!!!
Nem próbáljuk meg másokra ráerőltetni a gondolatunkat. Sőt, örülünk, ha valaki rávilágít a kérdés egyéb nézőpontjaira.

Mint ahogy teszik itt sokan, akiknek köszönet ezért a nyitott és elfogadó kapcsolatáért. Nekik ajánlom, hogy olvasgassák a többi cikkünket is, és szálljanak be a vitába. Szükség van rátok!

Kételkedő 2007.07.23. 18:18:04

Ha ennyira rossz Magyarországon, ilyen gonoszak a "fasiszta bunkó" helyiek, lehet követni Fletó tanácsát: "El lehet menni..." .

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.23. 18:24:48

Politikai függetlenségemről

Már elmondtam többször is, de úgy látszik, még párszor szükségem van rá. NEM vagyok elkötelezve semmilyen politikai eszme iránt, a gondolataimat nem határozza meg egy párt ideológiája sem (sokaknál viszont a kedvenc pártjuk tévében vagy személyesen hallott beszédeit olvasom vissza). Igaza van annak, aki azt mondja, hogy nincs a cikkben egyedi vonás, hiszen mások is gondolkodhatnak így (ettől ez még nem pártpolitika, kedves észlények, akik nem értik meg a sorok elsődleges jelentését sem!!). De az én véleményem, ami olvasmányaim, látott élményeim, személyes beszélgetéseim után levont következtetésekből áll össze. De könyörgöm, ne keressünk benne aktuálpolitikát, hiszen itt általánosabb kérdésekről van szó.

Nem is konformitásból, és szolgaságból írtam le a sorokat (főleg nem megrendelésre – ezt az ötlettelenséget…). Ha annyira a divatos irányzatokat követném, nem mertem volna megírni ezeket a gondolatokat, mert nem akarnék kilógni akármelyik sorból sem (akkor próbálnék féreg módjára mindenkihez alkalmazkodni). Ebbe nem gondolt bele a kedves kritizáló??

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.23. 18:25:43

Élősködő vagyok-e? Miért nem költözöm el?

Szomorúan olvasom egyes sorok között, hogy nemkívánatosnak tartanak az országban (egyesek ennél tovább mennek – ki akarnak irtani a világból). Nehogy azt higgyétek, hogy az egérlyukamban bujkálva, csak „kóros daganat vagyok az országon”. A magyar államot fogom szolgálni (függetlenül a vezetésétől). A munkámmal és a civil értékteremtő tevékenységemmel is. Persze szándékomon kívül, ugyanis az egyes egyénekért akarok tenni, de hát ugye ezzel az államnak is jót teszek. Ráadásul ez egyfajta szerződés is. Én is adok (munkám, adóm, energiám, szakmai értékeim) az államnak, és cserébe kapok vissza földet, nyelvet, biztonságot, feladatátvállalást. Ezért nem élősködöm rajta. Állampolgár vagyok (és ezen a ponton tudok úgy tartozni egy 10 millió fős csoporthoz, mint egy nagyobb munkahelyhez). Én teszek érte valamit, építem, jobbítom. Így lesz jobb ez az ország (úgy gondolom, én jobban építem, mint azok, akik csak vádolgatnak engem azzal, hogy én bomlasztom az ország épülését. Ez hülyeség!!). Lehet, hogy önző szándékból teszek bármi jót is, és egyesek szemszögéből igaz az is, hogy erkölcsileg demoralizálom az országot. Amennyiben az az erkölcsök netovábbja, hogy nemzeti öntudattal cselekszem. Na, én pont ebben nem hiszek. Én általánosabb emberi értékek alapján akarok tevékenykedni.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.23. 18:26:20

Az értékekről

Külön blogbejegyzést érdemelne a kérdés, itt csak annyit említek, hogy tévednek azok, akik azzal érvelnek, hogy minden értéket elutasítok, nem tudok a családhoz kötődni. Ők olvassák el még egyszer a cikket, és ne azt lássák, amit látni szeretnének, hanem ami le van írva!! Ugyanis kifejtettem, hogy a család, a munka, a szerelem, a barátság, a hobbi, a gondolkodás mind-mind alapvető érték, amik nélkül nem lehet teljes életet élni! Én általános emberi értékek szerint élek, persze van magyar érték is ebben (ez is része az egyetemes értékeknek, hiszen abból fakad, esetleg specializálja azt). Én azt nézem, mi az érték, nem azt, hogy az magyar vagy univerzális-e. Bár ez is szubjektív dolog, kinek mi az érték. Egy biztos: akik ezt hangoztatják (mármint, hogy szarok a magyar kultúrára), nézzék meg az írásukat, mennyire értékes magyarsággal fogalmazták meg. Na ez a szégyen, öcsém, hogy amíg te engem szidsz, és végiggondolatlanul magyarság-ellenességgel vádolsz, én jobban tisztelem a nyelvünket, mint te. Nem szarok mindenre, ami magyar, csak nem tartom többre más dolgoknál. Nem ennek a faktornak az I/O állása dönti el bárminek az értékét. Nem tudod ezt fölfogni???

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.23. 18:28:42

Sztereotipizálok-e én is?

Igen, sajnos. De hogy ne tenném azt, amikor kételkedő ötleteim papírra vetésére azzal reagálnak a „vadhungaristák”, hogy megfenyegetnek (különböző oldalakon már gyűlnek a vadak, s karmukat élesítik). Éljen Magyarország! Éljen az ilyen hülye magyarok által felvázolt ideális állam! Megfélemlítés és agresszió? Hmm...Szép volt fiúk/lányok!

bully 2007.07.23. 18:34:35

Én is Bakken szavaival (2007.07.23. 08:15:08) értek egyet.

Kedves keksz*, én is kb. kamaszkoromtól kb. 25 éves koromig így gondolkodtam, sok mindenben a kozmopolita liberális értékrend szerint formáltam véleményt. Idejét múlt, ócska dolgoknak tartottam a nemzeti hovatartozás diktálta érzelmeket, nem utolsó sorban az akkortól (a rendszerváltástól) a politikában is megjelent nemzeti giccses, romantikus vonulat miatt.

Sokat utaztam, külföldön tanultam, más népek tagjaival és kultúrájával ismerkedtem, a nyelvismeret útján világpolgárként sok _hasonló_ egyetemista emberrel találkoztam, elkapott a hedonista, intenacionál érzés. Hazatérve, az összehasonlítás okán - röstellem is bevallani - fikáztam Magyarországot sok szempontból (természeti értékek, középszerűség, emberi nívó, modernizálódás hiánya, röghöz kötöttség stb.).

Igazi "ki ha én nem", kritikus, "minden tudok, hülyék vannak körülöttem" érzéssel, gondoltam révbe értem világképestül értékrendestül.

Aztán ahogy teltek az évek, otthonteremtés, család, sok minden változott. Fokozatosan rájöttem - talán az igazi nagybetűs élet elkezdése és az ezzel járó igazi nehézségek, problémák miatt -, hogy a közösséget igen is értékelni kell, nem minden az egyén szintjén meghatározott. Közösségtudatom ennek folyamaán fejlődött: baráti kör, család > érdeklődési körök szerinti társadalmi mikroközösségek > helyi (városi) civil - közéleti csoportok > országszerte megismert addig idegen emberek, akikkel találkozásunk óta érzem, hogy valami összeköt, és jóban is bajban is számíthatok rájuk.

Először lokálpatriotizmusom tört elő, érdekelni kezdett a helytörténet, gyűjtöm a régi leírásokat, fényképeket városomról, kiváncsisággal vegyes büszkességgel kutatom gyökereimet. Aztán éreztem, hogy ha érdekel a múlt, akkor a jelenért, a jövőért is tennem kell. Aktívan beleszólok, tevékenyen teszek a heyi közügyekért, ami jó érzéssel tölt el: értéket teremtünk, leteszünk valamit az asztalra, nem utolsó sorban gyermekeinkért is, ahogy azt már előttem mondták.

(Hogy ebben mi akadályoz ma sok embert? A politikai közélet ránk kényszerített szemellenzője, a pártok által nekünk előadott színjáték, amely mindent a bal-jobb mezőben értelmez, megvezetnek mindenkit - értelmiségéieket, éppúgy mint a többi embert -, úgy hogy közben - az egyén szintjén - ők a legnagyobb haszonélvezői a jelenlegi közállapotoknak.)

Aztán a természeti, néprajzi értékeink, hagyományaink fokozatos, szándékolt megismerése az absztraktabb magyarságtudatot, nemzeti együvé tartozás és büszkeség érzését is egyre erősebben felébresztette bennem. Azért, mert ezeket ma már megőrzendő értékeknek tartom. Nem csak a technikai fejődésben és az ész nélküli modernizálásban látom a jövőnket hanem ebben _IS_.
És ha tudok _teszek_ azért, hogy ezeket megőrizzük konzerváljuk az utódainknak. Ezek nélkül lehet, hogy az egyén szintjén boldog lennék az életben, de nekem ez egy _üres_ (fogyasztói, globalizált) boldogság lenne, gyökértelennnek érezném magam.
És ez nem jelenti azt, hogy nem szívesen utazok, vagy ismerem meg más országok kultúráját, vagy pl. gasztronómiáját. De ha ilyenkor belegonodolok, akkor hiába szép (szebb) és jó (jobb) minden, úgy érzem nem tudnék ott élni. És sok olyan ismerősöm van aki úgy gondolta, hogy igen, aztán meg nem (kimentek dolgozni, jól kerestek, jól éltek, de aztán rájöttek erre ők is).

Összefoglalva: attól, hogy a közéletben nekem sem tetszenek, sőt veszélyesnek tartom, ezeket az általad is kiragadott "mélymagyar" jelenségeket, néha én is nevetséges vagy éppen elkeserítő, de mindenképpen _eszközként_ felhasznált, indulatait levezető "csürhét" látok nemzeti mázzal takarózva megjelenni, sőt úgy általában az ún. "nemzeti oldal" politikájávall sem értek egyet, attól még nem mondok le nemzeti értékeinkről, és magyarságtudatomról.

Nem tudok mást mondani ezt érezni kell, nem érteni, nem kell patetikusság, de hidd el jó érzés, én sem gondoltam volna korábban. Az érték nélküli individualista nihilnél mindenképp jobb.

Aztán lehet hogy ez is majd változik idősebb koromra.
De eddig nekem beigazolódott a Churchill-i mondás (nem tudom pontosan hogy szól). Én a korábbi szélsőségesen liberalista értékrendemtől eljutottam egy konzervatív liberális értékrendig. De a liberalizmus ilyen szélsőségeit már nem vallom magaménak.

A modandód pedig sajnos olyan sablonokra épül, hogy aztán nem csoda hogy a ellenpárjaid (anti-részecskéid) rögtön megtalálnak, és ők is a szokásos sablonok közé szorítva fejezik ki véleményüket. Innentől kezdve a vita már nem is a lényeget érinti, hanem a szokásos szembenállást erősiti.

Különcjack 2007.07.23. 19:28:32

Legalább egy nyilas fényképét raktad volna a blogra, nem egy német katonáét, úgy hitelesebb lenne a dolog.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.23. 19:55:14

Nem tisztem megvédeni a cikk szerzőjét, és még csak nem is értek vele egyet. Ragozom, nemhogy nem értek vele egyet, de a fajtáját rühellem piszkosul. Ennek ellenére szólnom kell érte pár szót.

Nem az ő hibájuk, hogy kinevelték belőlük a hazaszeretetet. elszenvedői csupán egy ocsmány megtévesztésnek. Bizonyos erők azon fáradoznak, hogy az "européer" létet úgy határozzák meg, mintha csak az lehetne tisztes európai honpolgár, aki elveti a nemzeti összetartozás primátusát. A gond az, hogy ilyen faszságokat elsősorban olyan ideológiai szövetségek hangoztatnak, akiknek az állampolgárságuk szerinti hazájukhoz nincs kötődésük, de a háttérben hallgatnak arról, hogy egy más kulturális környezethez viszont kiolthatatlan kötődésük van. Ezek az ideológiai szövetségek hasonlóan beszélnek a kereszténységről is. Azt mondják, a kereszténység bűnös, mert milliókat ölt meg. Azt mondják a vallás baromság. Igazuk is van! Magam is így vélem. Igen ám, de ők közben egy másik vallás szerint élnek, magukat nem egy népként, hanem egy vallásként aposztrofálva. S miközben azt kérik, hogy vesd el nemzeti identitástudatodat, addig ők olyan cikkeket írnak a neten, hogy "Tel-Avivban otthon érzem magam". Vizet prédikálnak és bort isznak.
A fiatalokat könnyű ilyen, kifelé kurvára lazának, lezsernek és magasztosnak ható eszmékkel megtéveszteni. Amikor a Fidesz hatalomra került, a feleségemmel elhagytuk az országot. Megijedtünk, hogy a parlamentalizmust valami középkori kereszténykedő langyi diktatúra váltja fel. Bevettem én is, amit a magyar média sugallt. Amerikába költöztünk tartósan, de a végzettségem folytán bejártuk a világot. Az így töltött évek alatt jöttem rá, mi folyik Magyarországon. Hogy mást ne mondjak, a világ legliberálisabb államában még a homless-ek bádogviskóján is amerikai zászló lóg. Bármerre jártam, a nemzetieskedést magától értetődőnek tartják, s az én akkori vélekedésemen ugyancsak megbotránkoztak.

Oldalakat tudnék írni, miket láttam és éltem át. Kozmopolita életem tanította meg nekem, hogy tiszteljem és szeressem a hazámat. Amikor itthon vagyok, nem érzem magam jobban, mint más államokban. Nem nyugszom meg a magyar közegtől, de bárhol vagyok is, mindig tudom, hogy magyar vagyok. Amikor az egyetem, ahol tanítok, el kívánta indítani a honosításomat, visszautasítottam, beértem egy puszta letelepedési engedéllyel, és inkább maradok vendégelőadó. Úgysem lehetnék soha amerikai vagy új-zélandi. És én beérem azzal, hogy magyarnak születtem. Mitöbb, tetszik, amikor a hátam mögött mondják, hogy "tudod, az a magyar fickó".

okli 2007.07.23. 20:35:57

Biomechanoid:
USA mint a `vilag legliberalisabb allama`? Na nerohogtess. Ketsegeim vannak, hogy te hol jarhattal. Talan meg Frisco a legliberalisabb. Egyebkent ultrakonzervativok, teszem azt Hollandiahoz kepest.

Balt 2007.07.23. 20:53:16

Cpt. Flint
Ezt az utópiát Károly bácsi (a marksz, persze) se írhatta volna szebben. :))

Ha 100 év mólva él még ember egyáltalán ezen a bolygón, egész biztosan nem a gyökértelen kis nemzetek képviseletében, hanem pl. az olimpiát - micsoda anakronizmus! :)) - rendező, büszke kínaiakéban, esetleg pár eszkimó, az iglujára amerikai zászlót tűzve...

Balt 2007.07.23. 20:57:38

Pardon, hogy ide hozok egy neten talált (nagyszerű!) írást, de meglehetősen témába vág. Hátha akad, akit jobb belátásra bír...: (A szerző, ha jól sejtem, erdélyi magyar.)

Tóth Károly Antal


A szerencse fiai
(Magyarok idegenben)

Biztosan illik ránk ez a név, hiszen kivándorlásunk elõtt magunk is szerencséseknek tartottuk azokat, akiknek sikerült Nyugatra kerülniük, ahol - köztudott volt és maradt - az anyagiak, bár legtöbbször nem csurrannak, csak cseppennek, mégis bõségesebbek, mint odahaza, a Kárpát-medencében. Sokunk - akiket az elnyomás különbözõ formái, viharai vagy nyomasztó állóvizei késztettek vándorbot után nyúlni - csak ezért soha nem jött volna el hazulról. Az igazi szerencsét a szabadság birtoklása jelentette, a nyugati szabadságé, aminek valódi mivoltáról ugyan csak halvány és racionális fogalmaink voltak, de képzeletben többé-kevésbé annak az ellenkezõjeként éltük át, amit otthon, a szocializmusnak nevezett valóságban megtapasztaltunk.

Most itt vagyunk egy olyan hosszúnak ígérkezõ pillanatban, amikor az emigrálás indokai lényegében elapadtak. Igaz ugyan, hogy azokban az államokban, amelyekbõl származunk, ma nehezebb megélni, mint két-három évtizeddel ezelõtt, a Magyarországtól elcsatolt területeket nyert utódállamokban pedig a nemzeti elnyomás nem csökkent, csak formáit változtatta meg. Módosultak viszont azok a feltételek, amelyek között az elnyomással szembe lehet szállni, ezért ma már nem eleve olyan kilátástalanok a megmaradásra irányuló törekvések, mint ahogy a “szocializmus" utolsó periódusában tûntek, különösen ha a magyar (kisebbségi és anyaországi) politikusok mindig megtalálják az adott helyzetben helyes cselekvési módot. A legmélyebben e régióban a politikai helyzet változott meg, ami nem utolsó sorban azt jelenti, hogy az a modell, amit Nyugaton megismertünk (és ami - bár igen felszabadító volt idejövetelünkkor megtapasztalni - távolról sem az, mint ami otthoni álmainkban élt) mindinkább tért nyer szülõföldjeinken is. Vagyis a parancsuralmi rendszerek letûnésével a diktatórikus társadalom lassanként egy lényegében liberális és mindenképpen manipulatív demokráciának adja át a helyét.

Azok számára tehát, akik politikai kényszerbõl eredõ (esetleg ideiglenes) számkivetésnek tekintették, érezték kivándorlásukat, elméletben eljött a lehetõsége annak, hogy hazatérjenek. Mint tudjuk, nincs nagy tolongás, bár többen indultak el haza ezzel a céllal (fõleg persze Magyarországra), mint ahányan végül valóban visszatelepedtek.

A hazatérés sorompói

Alapvetõen kettõs kép él bennünk a hazáról. Az egyik eszmei jellegû, de gyökerei a konkrét realitásokból erednek. Úgy keletkezik, hogy az életünk során a szülõföldön megélt események (azok is, amelyekre személyes emlékezetünk már nem tud visszanyúlni), az ottani emberi kapcsolatok kaleidoszkópszerû gazdag szövevénye, a tájról, történelmünkrõl, kultúránkról:
önmagunkról szerzett minden ismeret egy magasabb szintû szintézisben egyesül. Minden élmény, a megélt hovatartozás, a honi föld és légkör minden íze és illata egy autonóm világot alkotó esszenciává párolódik, amely az értelem és az érzelem szimbiózisával egy teljességet ölel át. Ennek a világnak jelentõs szerepe van önazonossságunk érzetének és tudatának kialakulásában és mindenkori megerõsítésében. Ez köt bennünket mindahhoz, ami meghatározott tájak tartozéka, és köt önmagunkhoz is.
Ez az a haza, amely akkor is a szívünkben él, ha a körülmények összejátszása folytán különbözõ államok polgáraiként talán végképpen hontalanokká lettünk.
Hazánk ugyanis csak egy van - ami a mi esetünkben nem is igen szorítható egyetlen állam határai közé -; de élõhelyünk az bárhol lehet.

A haza másik fogalma konkrét és hétköznapian tapasztalati jellegû, mindenekelõtt azt az aktuális társadalmat jelenti, amely egy bizonyos országban, egy bizonyos területen él. Ez a társadalom természetesen állandóan változik, az ott élõ közérzetét jelentõsen befolyásolja, és esetenként arra késztetheti az embert, hogy a benne élõ és a jobbítás törekvését is magában hordozó eszmei haza ellen forduljon. Ártani ennek ugyan nem tudunk, de megkísérelhetünk falat építeni köréje, hogy lehetõleg kiiktassuk látókörünkbõl, életünkbõl, mintha közönyösek lennénk iránta. Hogy fájdalommentesebbé tegyük az elvándorlást.
Az emigráns a konkrét hazától távol élvén, csak részlegesen tudja követni az otthoni társadalmi változásokat, viszont rendelkezik még egy hazaképpel:
a turista hazaképével. Ennek a valósághoz való viszonyát csak az tudja némileg felmérni, aki több-kevesebb elõzetes információ birtokában legalább egyszer élt már úgy egy másik országban, hogy végképp ott szándékozott maradni. Ezért a hazalátogatások során szerzett benyomások alapján történõ hazatelepülési döntés bizony keserves élményekhez vezethet. Ezzel mindenkinek számolnia kell.

A hazai társadalom számunkra esetleg (már?) idegennek tûnõ (és persze okkal bírálható) sajátosságain túl számolnunk kell például azzal is, hogy sokszor nem segítõkészséggel, hanem ellenszenvvel találkozunk, mert a folyamatosan otthon élõk egy része a sors érdemtelen kiváltságosainak tart bennünket, akik “a jólétbe szöktünk" az otthoni megpróbáltatások elõl, és kivontuk magunkat a helyzet megváltoztatására irányuló törekvésekbõl. Tehát - tõlük eltérõen - nem volt részünk abban, hogy a szocializmus falai végül is összeomlottak. Ez a viszonyulás, amelynek lelki beágyazódását már az elõzõ idõk emigránsok elleni hecckampányai is elõkészítették, olyanokkal szemben is megnyilvánulhat, akik például '56-ban fegyvert fogtak, és a forradalom leverése után az életüket mentve menekültek el. Egyesek pedig úgy látják majd - hacsak nem tõkével vagy éppenséggel munkaadókként érkezünk haza -, hogy a nagy munkanélküliségben elvesszük elõlük a kenyeret.

Számos más, az eddig említetteknél sokkal nyomósabb tényezõ is mérlegre kerül a hazatérés megfontolásakor.
Így gyakran a házastárs nem magyar, akinek a Kárpát-medencébe telepedés nagyobb megpróbáltatás lenne, mint számunkra a hajdani emigráció, mert ez neki nem csupán azt jelentené, hogy elhagyja hazáját, megszokott környezetét, hogy idegenné válik egy másik országban, hanem ugyanakkor a számára otthonosnál nehezebb körülényeket kellene megszoknia. Különösen nagy felelõsséget ró azokra a döntés, akiknek a nagykorúságot még el nem ért, de Nyugaton felnõtt gyermekeik vannak (akkor is, ha a család minden tagja otthon magyarul beszél), mert nehezen kiszámítható lelki következményekkel járhat, ha kiszakítjuk õket abból a társadalomból, amelybe belenõttek. Különösen, ha Erdélybe, a Felvidékre vagy a Bácskába, tehát az emigráns léttõl teljesen különbözõ kisebbségi sorsba történne a hazatérés.

Az idõsebb generációk tagjait gyermekeiknek, unokáiknak vegyesházasságokkal is a “külhoni"
társadalomba beépült hálója tartja helyben (noha a fejlettebb nyugati államokban a bevándoroltak körében is lazábbak a családi kapcsolatok, mint otthon). Ezért a hazatérésre hajlamosabbak minden bizonnyal a közelebbi idõpontban kivándoroltak között találhatók.
A legtöbbjüknek azonban nincs olyan anyagi helyzete, hogy a hazatelepedés két alapfeltételét önerõbõl megteremtse, vagyis lakást és megélhetést biztosítson a családja számára. Ehhez fõleg pénz kellene - és egy kis hazai összeköttetés. Valamivel könnyebb azoknak, akiknek jó családi hátterük van otthon.

Amikor minden említett akadály valamilyen módon elhárult, akkor még azzal is számot kell vetni, hogy a hazatérés az évek munkájával létrehozott otthon, a bevált munkahely - esetleg kiemelkedõbb pozíció vagy a hazában nem elérhetõ kutatási lehetõség - feladását, a megszokottságok otthonos hálójából való kilépést, egy új életkezdést jelent. Lényegében (akárcsak a
disszidálás) ez is ugrás a bizonytalanba, ami - különösen egy bizonyos életkort meghaladva, és már egy-két hasonló ugrás után - bizony sokaknak nem megy könnyedén.

Az említett alaptényezõkön kívül még számos más, gyakran egyénre szabott okai is lehetnek annak, hogy az elvándorolt magyarok szinte egésze marad ott, ahol van.


A maradás vermei

Végül is azt lehet mondani, hogy mi, szerteszóródott magyarok, úgy igyekszünk folytatni életünket, mintha azok a politikai változások, amelyek teljesen új utakat nyitottak az otthon élõk elõtt, meg sem történtek volna. Minden bizonnyal mást a legtöbben nem is igen tehetünk. Ez a tény nem teszi vidámabbá életünket, különösen azokét nem, akiknél fõleg anyagi tényezõkön múlott ez a “választás".

Persze számunkra is változásokat hozott az új helyzet.
A hazával (és hatóságaival) való viszony egyértelmûbb lett, így ma mindnyájunk számára csak szándék és pénz kérdése, hogy mikor látogatunk haza. Abban az országban, ahol élünk végre nem az idegen uralom alatt és saját politikai elitje hatalmában élõ Magyarországgal szembeni bírlatot kell képviselnünk, hanem - egy kis derûlátással a további jobbulást illetõen - azt népszerûsíthetjük, ami van. (Amivel elégedetlenek vagyunk, az a mi belügyünk kell legyen, ha nem akarunk saját magunk ellen hangulatot kelteni.) Emigráns életünk folytatása lényegében ugyanazokat az esélyeket hordozza számunkra, mint amelyekkel a változások elõtt rendelkeztünk. Ez vonatkozik személyes érvényesülésünk, anyagi gyarapodásunk lehetõségeire, melyek fõleg a világ és a bennünket befogadó ország állandóan változó gazdasági helyzetének függvényei, de érvényes magyarnak maradásunk perspektíváira is. Ez utóbbiakat vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbrõl.

Aki a kisebbségi sorból érkezett az új “hazába", azt megnyugtatja a gondolat, hogy szemben az otthoni viszonyokkal, ahol az asszimilációra, a többségbe való beolvadásra szorították, itt “csak integrálódni" kell, vagyis beilleszkedni annak az országnak a társadalmába, ahova õt senki nem hívta. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulni a nyelvet, meg kell ismerni a helyi viselkedésmódot, a szokásokat és igazodni hozzájuk, valamint lehetõleg minél teljesebb mértékben - legalább külszínként - átvenni az illetõ ország közgondolkodásának alapvetõ sajátosságait.
Amiért esetleg annyit küzdött a szülõföldjén: hogy a gyermekeit magyar iskolába adhassa - fel sem vetõdik, mert ilyen iskola nincs. (Bár lehet, hogy már otthon önként a többség nyelvén taníttatta gyermekét, hogy “jobban érvényesüljön".) Mindez talán még természetesebb az anyaországból érkezõnek, hiszen õ nyitott szemmel vállalta a többségi létbõl kisebbségbe kerülést.

Hosszú távon vizsgálva meg dolgot, kiderül, hogy az integráció és az asszimiláció, a beilleszkedés és a beolvadás szembeállítása, ha leszámítjuk az érintett emberek közérzetére gyakorolt hatás különbségét, lényegében játék a fogalmakkal. Ha több nemzedék életét végigkísérjük, azt láthatjuk, hogy mindkét folyamat ugyanoda vezet: az eredeti etnikai-kulturális hovatartozás végül már csak a származás tudatában és - amennyiben megtartatott - a névben jelentkezik.
Az elsõ generáció még a haza emlékeivel terhes. Ezek felbukkanását, visszasóvárgását nem tudja megakadályozni vagy semlegesíteni semmilyen anyagi elõny. Létük akadályozza az új ország érzelmi befogadását és ezáltal a beilleszkedést, aminek pedig legalább egy bizonyos szintje nélkülözhetetlen az élni tudáshoz. Az érzéseknek a személyes múltunkból, kultúránkból és önazonosságunkból eredõ, honvágynak nevezett összetett együttesét ezért el kell fojtani,
racionalizálni: hatástalanítani kell. (Amivel azért nem tudjuk megakadályozni idõnkénti váratlan, tûzhányószerû - és lehetõleg eltitkolt - kitöréseit.)

Bizonyos lelki egyensúlyt ebben a belsõ feszültségben az találhat, aki kiveszi részét az külhoni magyar szervezetek tevékenységébõl, aki tehát munkát fektet abba, hogy a kedvezõtlen körülmények között is megmaradjon, továbbadódjon valami sajátos értékeinkbõl. (Egyesek számára persze valamilyen emigráns funkció birtoklása adja az elégtételt, tehát ezt önmagában fontosabbnak tartják, mint a cselekvést, amire lehetõséget ad.)

Már az elsõ generációban is vannak, akik a beolvadást választják. Nevet változtatnak, és bár mindkét szülõ magyar, otthon is igyekeznek kiküszöbölni az anyanyelvüket, ezért gyermekeik legtöbbször elfelednek vagy már nem is tanulnak meg magyarul. Ez a jelenség több gyökérbõl is táplálkozik. Az egyik éppen a saját azonosság gátló hatásaitól való szabadulás igénye, az a törekvés, hogy kizárják, elfeledjék azt, ami kínzóan feledhetetlen. Mintha új személyiséget akarnának maguknak alkotni, hogy a régivel a szülõföldtõl való elszakadás okozta fájdalmakat is levessék.

Az említettel homlokegyenest ellentétes oka is lehet az asszimilációra törekvésnek: az érzelmi élet sivársága, a kulturálatlanság, az érdekközpontú életszemlélet, vagyis lényegében az emberi értékrendszer alapvetõ hiányosságai. Az ilyen betelepült úgy véli, hogy hamarabb elfogadják, jobb elbírálást, állást nyer, gyermekei számára is az érvényesülés göröngytelenebb útját nyitja meg, tehát haszna lesz abból, ha igyekszik (egész családjával) kívül-belül olyanná válni, mint a bennszülöttek.

Fokozott lelki-idegrendszeri érzékenység és/vagy gyengeség is lehet kiváltója annak, hogy valaki beolvadni akar. A tárasadalomban velük szemben megnyilvánuló idegenséget, a hasonlóvá válásra irányuló, néha megfogalmazott, máskor csak érzékeltetett elvárásokat sokan igen nyomasztónak érzik, és a többségi társadalommal való konfrontálódás elkerülése, a saját lelki feszültségük csökkentése érdekében “önként" nyújtják magukat áldozatul az asszimilációban.

A nyugati társadalom azonban eléggé racionális, és tudja, hogy a bevándorlók elsõ generációja sohasem asszimilálódhat igazán, hiszen mivoltunkat nem tudjuk úgy váltani, mint egy ruhadarabot, ezért nem is igen igényli ezt a beolvadási lázat. Hiú remény, hogy bennünket valaha hasonszõrûnek fognak tekinteni. Az igenis igény, hogy lehetõleg minél kevésbé különbözzünk, de teljesebb elfogadásra csak gyermekeinknek és további leszármazottjainknak van reális esélyük.

A második nemzedék tagjai sincsenek könnyû helyzetben.
Lehet, hogy még a Kárpát-medencében születtek, de a legfontosabb élmények: a serdülõ- és ifjúkoriak már idegenben érik õket. Ezért természetszerûen ahhoz a földhöz kötõdnek jobban, ahol nevelkedtek, ahhoz a társadalomhoz, amelybe belenõttek. Kialakuló kapcsolatrendszerüknek szinte egésze nem magyarokat foglal magába, és a befogadó ország nyelvén mûködik.
Bennük - a megfelelõ élmények hiánya miatt - a hajdani hazának az eszmei képe igen szegényes: annyi, amennyit vele kapcsolatban a szüleiktõl (ha azok képesek és akarják átadni), anyanyelvû istentiszteleteken és magyar szervezetek rendezvényein (amennyiben eljárnak oda), olvasmányaikból (ha olvasnak magyarul), anyanyelvi órákon vagy a szombati/vasárnapi iskolában (hogyha látogatják), hazai tévéadásokból (ha egyáltalán nézik) megismernek. Vagy amit hazalátogatások alkalmával megtapasztalnak, amikor a haza eszmei képének hiányosságait a turisztikai kép igyekszik némileg pótolni.

A második nemzedéknek elég sok beleérzõ képességgel, kíváncsisággal és jó családi viszonyokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy szüleinek a hazához, a magyar történelemhez, kultúrához fûzõdõ érzelmeit (amennyiben azok ezt egyáltalán kinyilvánítják) némileg megértse, és érzelmeivel is követni tudja. Ha ez jól mûködik, akkor is kérdés, vajon jót teszünk-e ezzel gyermekeinknek? Nem hasznosabb lenne-e az õ - a miénknél szükségszerûen nagyobb mértékû - beilleszkedési igényük szempontjából, ha óvakodnánk bennük kettõsséget, egymásnak feszülõ kettõs kötõdést kialakítani? Van, aki szerint gyermekeink talán szegényebbek, de boldogabbak volnának, ha kevesebbet foglalkoznának hovatartozásuk kérdéseivel, mert így a világ egyértelmûbb, feldolgozhatóbb lenne számukra.
Mi, elsõ generációsok azonban, akikrõl magyar voltunkat már semmilyen zápor le nemigen mossa, nem tehetünk mást, mint hogy igyekszünk õket megismertetni mindazzal, ami számunkra érték, és rájuk bízzuk, hogy megkeressék a saját értékközpontú útjukat (hiszen ez a nevelés lényege), legyen az bármily fájdalmas esetleg mindannyiunk számára.

A beilleszkedés, az integráció egyrészt a személyes érvényesülés útja, másrészt az egyes államok erõszakmentes eszköze arra, hogy az érdekbõl származó önkéntességre alapozva, fokozatosan beolvassza a kisebbségeket. Az egyéni siker feltétele az, hogy az ember a társadalom szerves részévé váljék, amelyet törvényszerûen elsõsorban a többség alkot, és amely ennek normái szerint mûködik. A hasonulási követelmények nem túlságosan nagyok, de egy bizonyos szinten túl valamilyen közvetett módon mindenki megfizet a különbözésért. A beilleszkedés mértéke természetes módon - “a gravitáció erejétõl" - nemzedékrõl nemzedékre nõ. Amit a befogadó állam az elsõ generációban így elvet, az a másodikban kel ki és a harmadikban növekedik termõ fává. Vagyis: (tisztelet a kivételeknek) a harmadik, legkésõbb a negyedik nemzedék lényegében már nem magyar. A szükségszerû vegyesházasságok is jelentõs szerepet játszanak ebben a folyamatban. A nyelv nemzedékrõl nemzedékre csonkul, végül a legtöbb esetben teljesen elvész. Az eredettudat élhet még egy darabig, de ez nem jelenti automatikusan a magyar kultúra akár csekély mértékû birtoklását sem. Az egyén kultúrája jellegzetesen azé az országé lesz, ahol saját nemzedéke és az elõzõek felnõttek.
A beolvadás folyamatát megfelelõ családi ráhatással, jó közösségi munkával, a tömegkommunikáció mai lehetõségeinek kihasználásával, gyakori hazalátogatással lehet lassítani, késleltetni, de megakadályozni kizárólag a hazatéréssel lehetne.
Tudomásul kell tehát vennünk, hogy a kivándoroltak számára a maradás és megmaradás - hosszú távon - két összeegyeztethetetlen fogalom. Száz éven belül a ma létezõ magyar emigráns szervezetek, intézmények minden bizonnyal már sehol sem lesznek, csak az emlékük marad fenn - hacsak nem szolgáltatnak a jövõben is utánpótlást (Isten ne adja) az újabb és újabb kivándorlási hullámok.

Mi, akik most itt vagyunk, és maradunk, tudomásul kell vennünk, hogy nem is olyan távoli utódaink idegen népekben élnek majd tovább, és hogy - szüntünkkel - lábainknak nyomát “Hóval fedi bé a tél"…

Biomechanoid (törölt) 2007.07.23. 21:09:59

Okli! Az USA a világ legliberálisabb állama, te meg aluliskolázott tahó vagy. Hogy pontos legyek, wazze!

Balt 2007.07.23. 21:15:28

Remélem lesz, aki a hosszú cikket elolvassa. Ez tehát az "alternatíva". Lehet vele azonosulni, illetve elvetni, de legalábbis elgondolkodni rajta. Persze az utód illetve további generációk értelmezéséhez családban és gyermekben kell gondolkodni (hosszú távon), nem pedig individualiosta hedonizmusban...

Biomechanoid (törölt) 2007.07.23. 21:29:17

Kíváncsi lennék a szerzőre. Ismerősnek tűnik a stílus. Gyanítom, egy kollégám írta, de tévedhetek is.

Balt 2007.07.23. 21:35:55

Az elején a név: Tóth Károly Antal

Balt 2007.07.23. 22:05:31

Hadd egészítsem ki a fenti kettőt egy harmadik képpel: itt van két himniszt hallgató magyar, egyikük szív(arzseb)re tett kézzel... Ugye, milyen mókás? :)))

index.hu/cikkepek/0707/gazdasag/pentele//.gdata/gpb_02.jpg

Csíkos 2007.07.23. 22:16:33

Kedves Hazámfiai/lányai!
Azért rútul pocskondiáztok néhányan, talán a téma is megérdemelne szebb szavakat, mint ahogy néhányótok ujjai alatt megszaladt a billentyűzet. Nekem nem az jön le a cikkből, hogy harcos magyarellenes, csak a szerző személyében nem érzi át igazán a \"magyarságot,\" bármit jelentsen is ez. Nyilván tapasztalat formálta ilyenre az érzéseit, az érzésekkel meg súlyos észérvek sem tudnak igazán mit kezdeni - szerintem.
Aki megbántva érzi magát, nosza, hívja meg jól működő kis egyesületébe/klubjába/utcájába a szerzőt, hogy lásson az olyat is magyarságból, szerintem pozitív élményekkel meggyőzhető lenne.
\"Honpolgár, gyere hozzánk hagyománytőrizni, szombat délutánonként táncházba, majd utána a hon más és más borvidékéről költeni ódákat iddogálás közben!\" vagy
\"Mi az Ezüstpityke Egyesület vagyunk, páros hétvégéken a magyar irodalom, páratlanokon a fokos-harc népszerüsítésére.\" :)

Ostoros 2007.07.23. 22:42:20

A cikkszerző írása páratlan: Jól megfogalmazott, érthetően összeállított, érzékeny témát kezel, és teszi ezt úgy, hogy még az egyszerű tahók is tudjanak rajta fogódzkodót találni, ki-ki tudjanak ragadni belőle legalább néhány szót, amivel viaskodni, birkózni tudnak.

Ez nagyszerű. A mátrix is ezért volt csodálatos alkotás (az első rész), mert képes volt összekötni Gibos lassan 30 éves neuromancer világát tanulatlan parasztok millióival. Lehet, sokan csak a lézarharc miatt ültek be, de így is sok emberhez eljutott a filozófia.

Ez az írás is ilyen. Szókimondó, egyenes dolgokat tartalmaz, a téma kényes, de helytálló, igaz. A hozzászólásokat nem minősíteném.

Én több mint 10 évet dolgoztam Magyarországon. Rendszerváltás után, kisgyermekkoromban hamar megláttam, hogy ha itt most minden, ami eddig állítólag rossz volt, valójában jó, és ami eddig állitólag rossz volt - bárhogy is van, a kettő között legalább 30 év a távolság.

Mint mondtam, én ebből több mint 10-et már ledolgoztam otthon. Az átlagnál jobban kerestem, éltem, nem panaszkodhatom. Saját lakásra már nem futotta, de ha még 10-15 évet lehúzok, biztos összejon. Vagy ha máshogy nem, nyugdíjas koromig kifizetem.


(folytatas a kovetkezo postban)

Ostoros 2007.07.23. 22:47:16


Hogy nem így történt, annak az oka a rendszerváltás után eluralkodott borzalmas helyzet. Én abban a naivitásban éltem, hogy Magyarországon sok okos ember él, hogy találékony, eszes, vendégszerető, békés nép vagyunk, és most hogy itt a lehetőség, fantasztikus dolgokra nyílik majd lehetőség.

Nem részletezem, mi történt azóta, hisz mindannyian láttuk. Azonban a félfasiszta csoportok közel két évtizedes randalírozása, a buggyant, gyűlölködő tömegek felszínre kerülése, a kultúrálatlan tahóság, a kopasz terepjárós vállalkozók, a szervezett prostitúció, a p*rnó eluralkodása (csak így emlegetik Budapestet sok helyen, hogy a p*rnó fővárosa), a kultúrálatlan tahók mindent elárasztó fröcsögő, idiótizmusa, az idegengyúlölet, a szép nemzeti értékeink gyökerestűl kiforgatása, a tülekedés, az egymáson áttaposás (szó szerint, csak szálj fel bármelyik tömegközlekedési járműre) , végül megtört.

Nem látok felemelkedési lehetőséget Magyarországnak, és én már ledolgoztam a magamét. A többit, az ország további bővítését rátok bízom. Lengessétek a zászlóitokat ehhez, mindegy milyet, hőbörögjetek, gyűlölködjetek, vitázzatok, aki szereti maradjon - én csak azt szeretném megvárni, hogy nőjjön fel ez az ország, nélkülem, és majd visszalátogatok, ha már érett, és bölcsebb lesz a társadalmunk. Az elmúlt 20 évben nem a jövőbe mentünk, hanem a múltba.

Jelenleg külföldön élek, egy olyan társadalomban, ahol nem uralkodott el az antiszemitizmus olyan formában, hogy \\\\\\\"jó napot\\\\\\\" után automatikusan jön már szinte egy kiadós gyűlölködés valamelyik kisebbségre, ahol az embereknek jogaik vannak, ahol a rendőrök nem korruptak és így tovább. Ez az én választásom volt, és sokkal boldogabb vagyok, boldogabban élek, kiegyensúlyozottabban, egy egészségesebb társadalomban, ami nem rothad úgy, nem olyan rákos beteg, mint a magyar.

Én nagyon sajnálom, hogy ennek így kellett lennie, de ha gyerekkoromban már előre látom, hogy idáig jutunk, már jóval előbb leléptem volna a hazámból.

El lehet menni - köszönöm, a tanácsot megfogadtam. Eljöttem, mint minden olyan magyar tudós, mérnök, művész, aki nyugodtan, a munkájának szeretett volna élni, aki megunta már a gyűlölködést, a tahóságot, és az ellehetetlenítést.

Ha kicsit barátságosabb nép lennénk, ha nem szívná minden magyar a másiknak a vérét, ha kultúráltabbak lennénk.... hosszú a lista, de olyan kis apróságok ezek - boldogan maradtam volna életem végéig akkor is, ha csak száraz kenyéren kell vegetálnom.

De most úgy érzem ahhoz hogy visszanyerjem az ország népében a bizalmamat, valami elképesztő csodának kell történnie. És én naívan bízom benne, hogy ez egyszer be fog következni. Talán már harminc, negyven éven belül.

Az ország építéséhez, egymás tanításához, jobb emberré, nemzetté váláshoz sok sikert kívánok nektek, kedves magyar honfitársaim.

Üdvözlet,
Egy csalódott magyar,
Egy civilizált világból

Balt 2007.07.23. 23:50:10

Szerintem felesleges visszajönni, mert miképpen a Miniszterelnök Úr megfogalmazta: "Magyarországon növekszik az antiszemitizmus." De legalábbis az igénye...

De a lényeg, hogy az ország az elmúlt 5 évben rengeteget fejlődött. :))

:)))

abasc 2007.07.24. 00:39:56

A CSODA:
Az ide beomlo gondolatok,mely,magas,hitetlenkedo,kerdezo,kereso Emberi Szellem gyonyoru es erdekes megnyilvanulasai.MAGYAROK,hinnetek kell MAGATOKBAN!
A tevelygo,aki magyarul kerdez,/olykor provokal,csak gyokeret keres!
A MI Szeretetet,Szepseget termo,,Felemelo Magyar Kulturank,egy tobb evezredes(!) kultura,egy Fenyforras az Egyetemes Emberiseg tortenelmeben !E Teremtes gyemantja,Igazsag es Szabadsagszeretetevel.
Evszazadokig sanyargatott es butitott nepunk mindig letrehozta ujabb es ujabb viragait,amelyek gyomolcsot fognak hozni!A dialogus celja a kozeledes!Gondoljatok,mondjatok,tanitsatok a Szepet,a Szellem igy erosodik.
A nep,\\\"az Isten adta nep\\\",kovetni fogja szellemi vezetoit,akik vilagossagot,faklyat hordoznak.Legyetek a Feny,Szeretetet!Kitartast es batorsagot hirdessetek,az elveszetteket karoljatok fol,a tevelygoket segitsetek!
Mi felszabaditottuk mar egyszer a rabszolgasag alol a Romai Birodalom leigazott nepeit,oseink mindig felalltak szabadsagukert,Zenet,irodalmat,talalmanyokat szereztunk,peldat adtunk az emberisegnek oly sok mindenben, korokon keresztul.
Az uj korszak,amiben elunk,uj kihivasra szolit:
a Szeretetnek kell gyoznie mindenek felett,minden aron!
Mi nem gyulolkodunk,nem atkozodunk,az demoni tulajdonsag,de az Igazsagert,a Szabad Szellemisegert
mindig felallunk,s harcolni fogunk.A sotetseg demona
szerepe utolso felvonasaba ert,vilag hatalomra faj foga.
Rajtunk keresztul,a Rend ujra helyre all...

lottebitte1 2007.07.24. 00:45:46

abasc:" Mi felszabadítottuk már egyszer a rabszolgaság alól a Romai Birodalom leigazott nepeit"

Tényleg?
wow
Meséld el dióhéjban, kérlek!

abasc 2007.07.24. 02:18:08

A HUNZA hegyseg teruleten letelepedett,a Mezopotamoabol kelet fele kiaramlo Arjak /szanszkritul:nemes szuletesu,kulturalt/"hatved" nepe a HUN nep./
A hatra maradottak /Hunza/nemzeti zaszlajan,ma is harom hegy lathato,karddal,nyillal/.
A Hunok az akkori tarsadalmi rendszer szerint,"Harcos Kaszt",beloluk kerultek ki uralkodo nemzetsegek,mint Gautama Buddha/ejtsd:Budda/csaladja.
A III.szazad elejen a Hunok szellemi vezetoi,kulonleges feladatra hivtak fel nepuket.Nyugat felol,szellemileg zullott,zsarnoki,rabszolga tarto hatalom terjeszkedeset kell
megfekezzek.
A Hunok a mai Tibeten,Nepalon keresztul Eszak fele keresztesztek a Himalayat.Kinaban megjelenve,a szabad,nomad Hun nep,polgar haboru kirobbanasaval veszelyeztette a Kina nepet kegyetlen zsarnoksaggal gyotro uralkodo csaszart,aki "Falat" kellett epitsen a Hunok ellen.
Egyes Hun csoportok/Fekete Hunok/Kelet fele vonultak,ezek lettek a Mongolok,Koreaiak,Japanok(!).
A fovonulat Nyugat fele indult,ezek egy resze lett a Torok/Turk/,es a Hun/Feher Hun/a Duna partjainal talalkozott a romaiakkal.
Attila/szanszkrit jelentese:Magasztos Hegyseg,a Himalaya
egyik neve/szuletesekor a Hun Birodalom a Kinai Nagy Faltol a Dunaig terjedt.
Romanak haduzenve,a tortenelem addigi legnagyobb hada
/1 millio/ allt keszen.
Egyetlen, a Kataluniai Csataban Attila legyozte Romat.
Eszak Italiaba iranyitva seregeit,Attila, a romai ellentamadasra varva,nehany eroditett varos ostromlasa kozben,a lagunakba menekult romaiak,megalapitottak Velencet varosatAttilanak nem voltak hajoi/
A felmento romai seregek helyett,Leo Papa erkezett gyalog,aki elfogadta Attilat mint Uj Csaszart,es a rabszolgasag eltorleset,vallasszabadsagot es adofizetest
igert.Kezet fogtak,Hun szokas szerint:"bekevel jottem,nincs fegyver a kezemben",a romai "Ave Cezar"helyett.
Attila fovarosat,oserol,Budanak nevezte el.
Ezutan 4 szaz ev beke uralkodott Europaban...

ihatethisindapassthingy 2007.07.24. 07:41:40

abasc, ez megdöbbent. Szóval hun hunnak farkasa (tatárjárás, török uralom) vagy csak rövidebb-hosszabb rokonlátogatás történt mindkét esetben? Meg most azt sem tudom összerakni, hogy akkor ha nekünk meg a japánoknak is 8x csavarodik a DNS-ünk, akkor a törököknek is? És a szíriuszi származás sem tiszta, hogy jön a képbe. Mondjuk erre Erich von Däniken talán tudna válaszolni, ha engedné a nemzetközi történelemhamisító konspiráció.

glo.job.ism 2007.07.24. 08:57:49

Kedves Kolléga, aki magyarságtudat_nélküliségben leledzel. Az amit leírsz rólad szól, téged fejez ki, de ezzel még nem mondtam semmit. Az ember társas lény, egy bizonyos közeg szükséges, hogy teljes életet éljen. A hovatartozás érzés a legelemibb szükségletekkel kapcsolódik össze pl. a biztonsággal. A gyökerek, mind az egyed-, mind pedig a törzsfejlődés vonatkozásában fontosak, hogy úgy mondjam bázisai az individum kiterjedésének. Egy nagyobb térben tudsz, a szó legszélesebb értelmében ÉLNI. A nemzetek, népek, etnikumok nagy családjainak van közösségtudata, ami segíti a túlélésüket. Ezen gyökerek elvesztésével lebegő fát képzelj el, vagy legalábbis, mindössze hajszálgyökerekkel kapaszkodó fát láss. Fontos a közösségtudat megléte, fontos, hogy magasztosabb (közösségi) eszmék is dolgozzanak bennünk, és ne hagyd magad becsapni mert a médiumok így vagy úgy mutatják be az adott eseményt. tudod nagyon jól, hogy ezek a bemutatások, kommentek a Te befolyásolásodért vannak. Próbáld lecsupaszítani a dolgot, és józan paraszti ésszel könnyen átlátsz ezeken, és megérted az ok-okozati kapcsolatokat. ... ha egy állami vezető azt mondta, amit mondott, "természetes", a Lajtán túl is, hogy emberek jelentős részének nem tetszik, és ennek hangot ad. A huliganizmust pedig ne keverd össze a természetes tiltakozással. ... mennem kell:)

lottebitte1 2007.07.24. 09:40:15

abasc:
Wow. És még egyszer wow.
Most nem leszek olyan bugyuta, hogy megkérdezzem, hol van itt szó a magarokról. Merhogy elkápráztattál.
A hunokból gyüttek a koreaiak meg a japánok meg a törökök.
Buda az a Buddha névből (hogy a fenébe nem gondoltam még erre)
Velence kimondottan miattunk épült (nemrég voltam Velencében , azok a fránya útikönyvek meg bédekkerek hogy eztet nem is tuggyák)
"Attila fővárosát őséről Budának nevezte el" - vagyis Buddha után kaptuk e nevet
Aztán 400 évig béke uralkodott Európában...

Azok a fránya történelemkönyvek
Meg se említik, hogy Attila császár lett, eltörölte a rabszolgaságot, és a barbár hordák támadásait is meg midnenféle más vándornépek arra sétafikálása is meghamisított tény!

Bocsi, ha valamit félreértettem, de elég nehezen kivehető a magyar írásod. Gondolom, ez az ószanszkrit stíl miatt van és nem a nyelvi problémák okozzák.

De engesztelésül hadd írjak én is ide pár hasznos adatot, amti valószínűleg te is tudsz:

PEST: - a pestis szóból ered, annak emlékére, hogy mi szabadítottuk meg Európát a pestistől, azóta is áldják a nevünk azok, akik tuggyák

VÉNUSZ: - ami fedeztük fel, voltunk is ott rég, a VÉNEK tanácsa összeült és küldött egy expedíciót. Ők fedezték fel a bUSZ-t is, azzal mentek, repülve, mert Buddha áldása is kísérte őket, és mikor hazajöttek, beírták a földrjazkönyvekbe a Vénusz nevet. A Vénusz-domb elnevezés már közhely: meztelen papnőink onnan imádkoztak amikor a felszálló buszra néztek....

Innen is látszik,mennyire fölötte állunk a románoknak, ők ugyanis csak egy fránya Traianus_Decebal elméletet tudtak összehozni....

("Álmomban két macska voltam és játszottam egymással")

abasc 2007.07.24. 12:11:52

Kedves lottebitte!
Batu Kan IV Belanak irt leveleben,"fiverenek" nevezi a magyar kiralyt,es arra keri,hogy csatlakozzon hozza.Az elutasito valasz utan tamadott a tatar az orszagra.
Az 1990-ben hazankba latogato japan miniszterelnok,"osi testverei"-nek nevezte a magyarokat.A Shinto /japan osi vallasa/templomok talapzata zold,falai feherek,tetozete piros
szinu.Az Istenfa /Majusfa/tisztelete ma is szertartasos.
A torokok a mai napig ATTILA-t/ATTALA/ sajat osi kiralyuknak tartjak.
HUNZA zaszlajat megtalalod a neten.
Attila valoban Buddha leszarmazottja volt,a Buda nev,cim nepszeru volt a Hunok kozt.
A hun/magyar nyelv eredeterol: Deva = Isten,Vanya = Erdo;
Devavanya: Erdo Istene/szanszkrit/A Hunza videken a "kutya" = "kutta"
A franya tortenelem konyveket,vagy a hunok ellensegei
/romaiak/ irtak,illetve a keresztenyek,akik a magyarok "pogany" eredetet el akartak torolni,nem beszelve
az ujkori tortenelem ujra iroirol,akik celja nepunk elbutitasa,agymosasa,elzullesztese...

lottebitte1 2007.07.24. 12:35:54

Abasc, komolyan, respect.
meggyőztél.
Látszik, hogy rád nem hatott az ezer éves agymosás. Hol szerezted be ezt a tudást? Milyen könyvekből olvastad, milyen tanároktól/mesterektől tanultad?
Hogy lehet elérni ezt a fokú tájékozottságot?
Kb hány éve foglalkozol ezzel? Magyaron kívül más nyelvet is beszélsz ? Olvasol más nyelven is?
Mesélj, kérlek, ráérek, és szerintem más is kíváncsi.

abasc 2007.07.24. 12:43:00

Kedves ihatet...!
Az "Emberi Kultura Bolcsojebol",az okori Mezopotamiabol szerte aramlo ARYA-k nem egy nep volt,hanem egy kultura.
Egyik csoportjuk volt a DOR,amely a gorog kulturat teremtette,az Indus volgyet elfoglalok pedig a Hindu civilizaciot.A KELTA-k egy korabbi aramlat volt nyugat fele.
A HUN nepcsoportok sok torzsbol tevodtek ossze,keveredtek.Beszelj egy muvelt indiaival,japannal,mongollal,torokkel,ok orulni fognak neked es buszkek osi Hun/Magyar rokonsagunkra...es beszelhetsz egy Baszk-kal is!

abasc 2007.07.24. 13:00:56

lottebitte1!
Erdelyden es az Alfoldon eldugott osok kulturajat tanulmanyozd.Ajanlhatom Surya Green konyveit,Banki Vajk Emilt,Gardonyit is,de legerdekesebb,ha utazol/a korabban emlitett helyekre/illetve megkeresed osi rokonaink muvelt leszarmazottjait.A HUNZA-ba most kicsit nehez utazni,mert kozel van Kashmirhoz.Az internet is jo lehet,ajanlanam,hogy keresd a wikipedian pl: II Rakoczi Fejedelmunk fiat,Count of St.Germain-t.Magyarorszagon pedig talald meg a Purnatirth Alapitvanyt...Sok sikert!

lottebitte1 2007.07.24. 13:55:28

abasc:

Aha, értem. Köszönöm a bibliográfiát, most már látom, honnan vagy ennyire széleskörűen tájékozott.
Csak pár kérdés: írod: "Erdélyden és az Alföldön eldugott ősök kultúráját tanulmányozd"
Gondolom, Erdélyt értettél, csak elgépelted.
Nos, én erdélyi származású vagyok, úgyhogy gondolom, könnyebben tanulmányozhatom azt, amit eddig nem tudtam, hogy kell. Konkrétan milyen településeket ajánlasz? Milyen erdélyi konnotációjú műveket? Kikkel beszéljek és miről?

Látom, Gárdonyit is említed, mint referenciaforrás. Olvastam azt is, az Egri csillagokat meg az Attilás könyvét - gondolom, ő is az ősi forrásanyagokra hivatkozott.

De továbbra sem válaszoltál a kérdésemre: milyen más nyelveken beszélsz? ősi rokonaink művelt leszármazottaival miylen nyelven kommunikálsz, illetve miylen nyelven ovlastál utána ezeknek?

Amúgy a wikipédia valóban hasznos forrásanyag, egy akadémikus haverom is folyton azt használja a disszertációihoz.

fotelfingo 2007.07.24. 14:02:07

Ha már sci-fi:

Isaac Asimovot ki ne hagyd, de ott van még kedvencem, Daniel Keys Moran: A Gyűrű c. utópiája, a magyarok, na jó, nem a magyarok, hanem az emberiség egy lehetséges jövőjéről szól. Azaz magyarok IS.
Unalomig ismételt továbbá Tolkien regényfüzére, amiben 2 kicsit hobb..azaz magyar megmenti a Középföldét.
Égjáró Lukács is magyar volt...azaz lesz.

fotelfingo 2007.07.24. 14:15:17

Híres magyarok még:

Ruzsa Sándor, a Fegyverek és rózsák nevű zenekar énekese
Kovács Róbert, a Kúra nevű zenekar frontembere
Bokor György, az USA nevű magyar gyarmat elnöke
Jakabfia Mihály, a popkirály
Szabó Erzsébet, a világhírű színésznő
Csoda István, a vak délmagyar származású énekes

soroljam? imádom, hogy tele a világ magyarral, hurrá hejj!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.24. 14:18:11

Gyerekek, kezd feljönni a magyarságtudatom, eddig nem tudtam, mit jelent magyarnak lenni, de most már tudom! Hunza-szittya-parittya-tahó-erdély-himalája-buddha

abasc 2007.07.24. 14:33:03

lottebitte1!
Ne add fol a kutatast,keresd a Szepet es a Jot!Szeretettel es bekevel!Good by!/ye?/

abasc 2007.07.24. 15:01:54

lottebitte1!
/kosz az otletert "ff"-nek/
Szentesi Zold Laszlo:ROZSA SANDOR-rol irott konyve nagyon erdekes.A hiros betyar szokasa volt,hogy a szegeny nepet sanyargato uzsorast a foteren leterdepeltette es nyilvanosan felpofozta,annak osszeharacsolt penzet az emberek kozott szetosztotta.Szerette es tisztelte is ezert a mi nepunk!

lottebitte1 2007.07.24. 15:35:35

Na meg ott van Csikós Bandi pl, aki az uraságok marháit kötötte el.
Dózsáról nem is beszélve, aki egy igazi Vezér volt
A minap láttam a Robin Hood-ot (Kevin Costner-ral), és épp a mi magyar népünk jutott eszembe.

lottebitte1 2007.07.24. 15:38:05

Meg Csikós Bandi! Róla se feledkezzünk meg!

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.24. 16:27:39

A magyarságtudat-nélküliségemről (ikszpenzsön pekk)

A cikkhez tartozó főbb kommentjeim összegyűjtve:
negativ.blog.hu/2007/07/24/a_magyarsagtudat_nelkulisegemrol_ikszpen

Várom az új reakciókat!

biomechanoid 2007.07.24. 20:24:54

Nem hittem volna, hogy Daniel Keys Morant bárki is ismeri.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.24. 20:51:58

A szerző szerint primitív az, aki kimegy az utcára, és kifejezi utálatát a szerzőnek tetsző eszmerendszer ellen. Én meg azt hittem, hogy demokratikus jogaikat gyakoroljak. Mitöbb, alapvető emberi jogaikat, amelyeket nemzetközi szerződések, egyezmények és intézmények is garantálnak.
Vajon miért nem az éppen valami hazugságot zengő Gyurcsány és sleppje szerepel a képen? - Megmondom én! Há' mer' a szerző politikailag független. De valahogy csak magyarkodó primitíveket és nácikat lát. A szerző anyjáéknál a nácik már spájzban vannak. És, persze, antiszemitizmus is van, vagyis zsidóüldözés. Mer' há' az antiszemitizmus nem asztatat jelenti ám, hogy nem szeressük a zsidókat, hanem asztatat, hogy űűűdözzük őket veszettül, lovon hátrafelé nyilazva, ahogy asztat mi szoktuk.
És közben a kormánykoalíció tagja a magyar zsidópárt, a miniszterelnök zsidó, a miniszterek és államtitkárok zsidók. Ez nem bűn. Mint már említettem volt, az én felmenőim is zsidók. A bűn azt hazudni, hogy Magyarországon nem szeressük a kisebbségeket. Persze, csak két kisebbség jöhet szóba, amelyek éppen hogy etnikumok, nem pediglen nemzeti kisebbségek. Mer' hát a svábokat éppen a kisebbségkedvelő zsidók ebrudalták ki anno, és a mai napig egyetlen svábtól nem kértek bocsánatot. Így élhetnek amerikában olyan magyarok, akik német-amerikai kettősállampolgárok. Kollektíve bűnösek voltak, ezért marhavagonokban kibasztuk őket az országból. Várjunk! Hol is hallottunk már marhavagonokban deportált emberekről? - Olyan ez, mint az alkoholista, feleségverő apa esete. A gyerek bönböl, sajnálja az anyját, majd felnőve alkesz lesz, és verni kezdi a nőjét.

lottebitte1 2007.07.24. 22:29:48

Jaj, biomechanoid , ez sok egyszerre, na! Túl sok infó, túl egybelőve!
Én se szeretem Fletót, sőt, nagyon nem, és nagyon szeretném, hogy lekopjon már, sőt szeretném már a kommunizmus tényleges végét is látni, de ezzel a szöveggel csak növeled a szavazótábort!
Hagyd már a zsidókat, svábokat, tótokat, mittudomén, itt mindenki keveredett mindenkivel, alig van tiszta magyar. A zsidók is követtek el bűnöket, mi is.
Próbálj meg más stílusban írni, mert így értelmezhetetlen vagy. A városban sem kezdesz el mindenkire üvöltözni, ha valami nem teszik, nem?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.24. 22:55:04

Szerintem azért nem Gyurcsány bácsi van a fotókon, mert Gyurcsány bácsi nem gyújtogatott a bandájával autókat, nem dobáltak molotov koktélt, és nem lőttek embereket a dunába. Ezért nem is olyan látványos, mint a balhés cirkuszosok.

Az erőszak minden formáját elítélem, ezért igazából tépheti bárki a száját a jogairól, ha autókat gyújtogat, utcaköveket dobál, vagy szimpatizál az ilyen és ehhez hasonló viselkedési mintával, akkor az egyetlen joga, hogy abbahagyja, utána elmenjen a legközelebbi rendőrségre, feljelentse magát közveszélyokozásért és garázdaságért, aztán, mivel a börtönök terheltek, közmunkában ledolgozza. És akkor lenne igazán okos, ha a balhés részt átugorja, és rögtön a közmunkával kezdik. Ettől lesz ugyanis egészséges a társadalom, ha sírás panaszkodás őrjöngés helyett együtt, egymásért dolgozunk. Legyen meg a munkának a becsülete, magyar honfitársaim, tanuljatok már meg becsülettel, egymást nem meglopva, egymást nem kihasználva, jó érzéssel, becsülettel dolgozni! Ne akarja már mindenki gátlástalanul a szart is kipréselni a másikból, csak azért hogy egy nagyobb golyóbis trágyát tudjon összehentergetni mint ami a szomszédnak van, ez egyszerűen alja, tahó, paraszt dolog. Fényt, békességet Magyarországnak, és a Magyar Állampogársággal rendelkező helybeli embereknek!

adasc 2007.07.25. 00:54:14

Latom,gyorsan tanulsz fifikas partizan...de,vajon szivedben erzed-e mi tortenik?

evus 2007.07.25. 06:19:13

Csak most figyeltem fel erre a szövegre.. Azt, hogy a magyarok miért úgy fejezték ki nem tetszésüket, ahogy kifejezték (és fogják kifejezni a jövőben ...:) ), meg tudom érteni. Ám azzal is egyet kell értenem, hogy olyan ellenséggel szemben, ami ebben az országban, minden szinten rohaszt a demokrácia köntösébe bújva (magyarul: utólérhetetlenül, fellelősségre vonás nélkül), másképp kell küzdeni.. :) Ez egy régóta ismert, egyszerű dolog, megvalósítása már annál nehezebb. De talán nem lehetetlen. És mielőtt valaki belekötne (úgy látom itt ez kedvelt dolog), hogy a demokrácia fogalma zavarosan van megfogalmazva: ismerem a tankönyvek és politikusok által sulykolt szart, de mint látjuk és tapasztaljuk, a valóság kicsit más..

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 07:34:36

Lázadókám, ha már itt tartunk! mikor is lőtt Dunába a jobboldal bárkit is? - Merthogy ezt sugallod. Volt Dunába lövés, valamikor, nagyon régen, a mi életünk előtt. Aztán volt Andrássy út 60 is, ahol legalább annyian vesztették életüket, mint a Dunaparton, csak éppen ezeket előtte meg is kínozták.
Gyurcsány tényleg nem gyújtogat autókat, ő 2 évente milliárdokért vásárol inkább páncélozott Audi A8-asokat. Ő nem rombol, hanem teremt. Értéket teremt.. saját magának. Például úgy, hogy mindannyiunk tulajdonát megveszi 900 millióért, majd visszabéreljük tőle évi 500 millióért. Igazad van, sokkal kártékonyabb az a néhány feldühödött balfék, aki okoz, mondjuk 10-20 millió forint kárt, mint az, aki milliárdokat lop el a közösből, adózni meg nem adózik, mert off shore cégeiben külföldre menekíti a pénzt.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.25. 10:39:36

Biomechanoid!
Hol írtam én arról, hogy a magyarok zsidóüldözők? És hol érdekelne ez engem? Kérlek, értsd meg, hogy a kép általános emberi szörnyűséget ábrázol. Mindegy, hogy kik vannak rajta, nekem csak annyit jelent, hogy ember ember ellen. Nekem az erőszak, a kegyetlenség nem tetszik rajta. Ezt olyan nehéz felfogni?
Valószínűleg fiatal korom miatt tudom ilyen távolról és univerzális látószögből nézni a kérdést. Te pedig folyton aktuálpolitikát és ideológiákat akarsz belemagyarázni. Mondd, te szereted embertársaid? Vagy csak a harcostársaid?

keksz* · http://negativ.blog.hu 2007.07.25. 10:47:02

Megnéztem, lottebitte1 hozzászólásait. Nincs okod miért bántani! Értelmes és átgondolt hozzászólásai vannak, és kordában tudja tartani az indulatait, érzelmeit. Tudja az általános emberi tényezőket nézni. Mellesleg a problémás helyzeteket humorral, és nem átokszórással kezeli.
Ez a helyzet!

Balt 2007.07.25. 11:55:17

Még, hogy aktiálpolitikától távol...!

Erősen kilóg a szőrös lóláb: ha nem is pártiroda/pártlap megrendelésére nyomatjátok ezt a blogot (azért ezt sem zárnám ki, ismerve az Indexes Werberjugend-leleplezést), akkor "csak" egyszerűen "termékeny" talajra hullott az internacionalista világproletári mag, miközben - milyen mókás! - a Kókány-kormány szív(arzseb)re tett kézzel hallgatja a Himnuszt.

Valahol kicsit keresztezitek egymás szándékait, de hát ilyen következetesek vagytok... :))

borzas 2007.07.25. 12:16:13

Kedves postolók! Mielőtt bárki leordítaná a fejemet azért, mert meg merem írni a véleményemet, hadd jegyezzem meg: alapvető emberi értékekről, tulajdonságkról és viselkedésről írok, függetlenül attól, hogy én, vagy bárki mit érez, kihez tartozik, vagy milyen nemzetiségűnek vallja magát. Akinek úgy tetszik, a szövegben előforduló \"magyar\"-t cserélje le koreaira, vagy olaszra, vagy akármire, mert itt most nem a magyar a lényeg, hanem az ember.

1.
biomechanoid érdekes ember lehetsz. Egyetemet végzett, külföldön is előadásokat tartó, nyilván a területeden elismert szakember és tanár létedre úgy beszélsz, mint egy kocsmai tahó állat, ráadásul olyanokkal, akik normálisan, kultúráltan mondták el a véleményüket.
Persze így is lehet, senki sem tiltja, de ha már egyszer ilyen komoly ember meg tanár meg mégmiafene vagy, akkor már nem leszel hiteles, ha trágár módon, fenyegetőzve beszélsz és másokat becsmérelsz. Szerinted így elhiszi neked bárki is, hogy egyáltalán egyetem közelében jártál valaha? Ha nem értesz egyet, mert lehet más a véleményed, elmondod emberhez méltóan, normálisan. Azért korcs valaki mert nem azt gondolja amit te? Keksz téged lekorcsozott? Nalátod.

2.
Namost nézzük meg keksz helyzetét:
-A saját országában elmondja a saját véleményét, -tartalomtól függetlenül- amihez joga van, mire mások (akik igazán magyarnak érzik magukat) megfenyegetik és elmondják mindennek...
-Dolgozik, végzi a munkáját és adót fizet, amiből az állam (például) közterületet fejleszt, amit mások (akik igazán magyarnak érzik magukat) lerombolnak és felgyújtanak.
-Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk! De mások, főleg Európán kívül, akik azt se tudják, mi az a Magyarország, amikor nagyritkán hallanak felőlünk, akkor mit látnak a CNN-en? Azt, hogy (akik igazán magyarnak érzik magukat) törnek-zúznak és gyújtogatnak az utcán.

Namost így érezze magát magyarnak? Erre legyen büszke? Ezt kell mutatni a világnak? Ki akar ilyen magyar lenni? Az a magyar aki munka helyett köveket dobál és a saját honfitársai ellen, a saját nemzete ellen (amire olyan kurva büszke) harcol, ezzel építve hazáját? Az hirdeti az összetartozást aki valójában az országot bomlasztja?
Hát emberek azért térjünk már észhez! Nem állatok vagyunk!
Ja mégvalami:
Azzal, hogy tüntetsz, valóban a demokratikus jogaidat gyakorlod, de azzal, hogy mások autóját felgyújtod, bűncselekményt követsz el. És ha valaki a messzi xy országban ezt látja a tévéban mit fog mondani? Hülye magyarok! És nem fog különbséget tenni pártállás vagy nemzetiségtudat-erősség szerint.

És mégegyszer hangsúlyozom, ezt pártatlanul írtam, függetlenül attól, hogy a szerzővel egyetértek-e vagy nem, csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy primitív viselkedéssel senki nem megy semmire, tartozzon bármelyik félhez.

lottebitte1 2007.07.25. 12:57:32

Biomechanoid:
már elmondták neked előttem is, amint látom, hogy addig nem lehet semmiről beszélni, amíg nem tanulsz meg viselkedni. Sajnos ilyen nagy hugy az élet, muszáj visszafognunk magunkat. Ha így folytatod, az lesz a vége, hogy a végén senki nem áll szóba veled, akár ki is moderálnak, és nem azért, mert olyan agymosott ellenség-droid az ember, hanem mert nem tudsz viselkedni. Slussz. Ne téveszd össze a forradalmat a saját viselkedéseddel, mert a tied csak gyerekes és patológiás agresszió. A forradalom akár az utcán is előfordulhat, de ez itt más. Ha ilyenekt írsz, hogy sötétek vagyunk, olcsó kis lakótelepi elkoptatott frázisokkal (mint a negro-cukorka), akkor még a humorérzékünk sem lendül be, na. Ha van mondanivalód, írd be, ha csak anyázni akarsz, akkor írj magadnak leveleket. A tefajtádat ki szkták tenni a lagziból, ha már nagyon berúgott, és majd ha kijózanodott, akkor esetleg visszaengedik.Na, Ennyit szántam erre.

Ami kekszet illeti, nekem ez a jelenség nagyon ismerős. Romániában pár éve megjelent egy olyan cikk, ami nagyon nagy port kavart, és az volt a címe, hogy "Elegem van Romániából". A cikk írója echte román volt, és leírta, hogy elege van, h nagy a korrupció, mindenki átver mindenkit, és a problémákat azzal akarják elintézni, hogy bűnbakokat keresnek, például a szemét magyarokat, akik azon mesterkednek, hogy elvegyék tőlük Erdélyt.
Képzelhető, mekkora botrány lett belőle, az igazi román honatyák és az alsó rétegek szinte meg akarták lincselni, pedig talán igazán ő volt azon kevés románok egyike, aki tényleg törődött a hazájával és a románsággal. Jelenleg pl egy újabb kezdeményezés folyik a román értelmiség részéről Kolozsváron: le akarják szedetni a nagyromán identitást visítozó és rettenetesen csúnya szobrokat Kolozsvár utcáiról, mert, mint ők maguk mondják, a román történelem és a jóízlés szégyene. Őket is támadják rendesen, hogy nem igazi románok, pedig igazán ők azok, akik kihúzzák majd az országukat a szarból.
Nos, keksz kiábrándultsága is (az én olvasatomban) valami hasonló módon zajlik. Nem hiszem, hogy tényleg nincs magyarságtudata, persze, hogy van, azt nem lehet csak úgy elvetni, de jelenleg őt ez zavarja. Nem csodálom. Én erdélyi magyarként a magyar identitásomat nagyon meg akartam őrizni, és mindent megtettem, hogy meg is maradjon. Itt Mo-on viszont nem érzem szükségét, hogy foylton lobogtassam, mert természetes elememként élem meg. És főleg nem akarom azt csinálni az itteni kisebbségekkel, amit velem csináltak Erdélyben.
Ettől függetlenül Fletó kormányát nagyon elítélem, mert nem hiszem, hogy ők őszintén és korrektül akarnak változást. de ez már más téma.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 13:09:54

Borzas! Ez itt nem a való világ, hanem a virtuális. Itt nem ember vagyok, hanem biomechanoid. Ehhez nickhez ez stílus illik. Évek óta használom, és bevált a fajtádnál. Mert pont azért született, hogy a te fajtád megpukkadjon, miközben én jót röhögök.
Miután nekem nem adatott meg, hogy szülői támogatással tanuljak, 18 évesen nyakamba vettem a nagyvilágot, és tanultam, dolgoztam egyszerre. A legkönnyebben az éjszakában lehet pénzt keresni. Kihasználtam hát fizikai adottságaimat, és nappali egyetem mellett éjszaka diszkókban dolgoztam kidobóként. Később e témában írtam a szociálantropológiai szakdolgozatomat is. Szóval, nem esik nehezemre bármely réteggel kommunikálni. Lent is, fent is jól boldogulok. A te fajtádat életképtelen korcsnak nevezem a való életben is, de ott szalonképes vagyok. Amikor asztaltársaságnál találkozom korlátolt értelmi képsségű barmokkal, jobbára elviccelem a témát. Élő, valódi embert nem szívesen bántok meg, mert nem tudhatom, mitől lett egy korlátolt barom.
Végezetül: azt nem bírnám elviselni, hogy mindenkinek egyezzen a véleménye az enyémmel. Én valódi liberális vagyok, tehát rühellem a szadeszt. Az ortodoxiát elutasítom. A szabad véleménynyilvánítást támogatom. támogatom akkor is, ha engem obszcén szavakkal illet. Az ember mondja csak ki, amit gondol, ne cifrázza, csak őszintén, zsigerből.
A modorosság olyan, mint, amikor valakinek fingani kell, de inkább izzad, mint a ló, csak ne kelljen felállnia az asztaltól, mert akkor valamit makkantania kell, hová is megy.

borzas 2007.07.25. 13:36:40

biomechanoid, akkor a te stílusodban kifejezve (ha csak ezt fogod fel): én meg egy modortalan tahó trágár faszkalapnak tartalak. Attól még, hogy az interneten az vagy, aki akarsz (ami persze valódi önmagadat tükrözi), emberi módon kell kommunikálni másokkal, főleg, ha ők is úgy szólnak tehozzád.Mi, életképtelen korcsok már csak ilyenek vagyunk, normálisan beszélünk egymással.Azzal, hogy a "te fajtád"-ként emlegetsz másokat, úgy állítod be magadat, mintha más, vagy felsőbbrendű lennél náluk. Milyen alapon?! Megteheted, hogy te ebben a stílusban szólsz hozzánk, de ezzel nem azt fogod elérni, hogy egyetértsenek veled, vagy akár meghallgassanak, hanem gyűlöletet fogsz szítani magad ellen.Persze ha ez a célod, és jól esik, akkor hajrá, tedd ahogy jónak látod.Egyébként hozzátenném, egyáltalán nem pukkadok meg a soraidat olvasva, a kívánt hatáshoz az olvasónak ugyanarra a szintre kell süllyedni, mint ahol az üzeneted szól nekik.Ha pedig úgy gondolod, hogy ez nem a való világ, hanem virtuális, akkor miért hordod úgy le kekszet meg a többieket?Pont te mondod, hogy az vagy itt aki akarsz.Hát akkor ő is lehet, és gondolhat bármit, hiszen ez csak virtuális világ nem? Nem jelent semmit. Na persze nem akarlak kioktatni, hiszen te már sok világot láttál és sok tapasztalatod van. Azért az szánalmas, hogy ezt tudtad csak leszűrni belőle.

borzas 2007.07.25. 14:27:20

ui: és nem azért tartalak annak, mert más a véleményed (ellentétben veled, aki ha már másnak kicsit is más a véleménye, azt rühes korcsnak nevezed), hanem azért, mert így beszélsz másokkal. csak még mielőtt azt hinnéd, hogy kétségbe vonom a véleménnyilvánítási jogodat.
amúgy fingani is lehet úgy, hogy ne hánnyon tőle az egész társaság...

Magyar Life · http://magyarlife.blogspot.com 2007.07.25. 14:44:53

Sziasztok!

A fent felsorolt okok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy mindent felszámolva "nyugatra" költözzek. A részletekkel nem untatnálak titeket, viszont amikor megmutattam a - külföldi - lakótársaimnak, munkatársaimnak, stb a magyarországi feelinget, pl:

Hazaszeretet roham:
subba.blog.hu/2007/06/18/a_hazaszeretet_roham

Vagy ezeket a klassz videókat:
riotsinhungary.blog.hu/

...utána már nem kérdeztek többet, miért döntöttem úgy, hogy elhagyom a hazámat. Annyit kérdeztek csak, hogy az első videón, a hazaszeretet rohamoson az az ember miért üti a saját fejét, és mit mond. Mondtam, hogy ő egy igazi magyar, és azt mondja, hogy "a saját hazámban!".

Azt hiszem, mindannyiuknak örökre elvettem e kedvét attól hogy valaha Magyarországra látogassanak. Illetve nem én, hanem ezek a videók, illetve azok, akik a videókon szerepelnek.

Ti, kedves magyar utcakődobáló, kocsigyújtogató csőcselék. Úgyhogy nem kell attól tartanotok, hogy elárasztja az idegen(sz

Magyar Life · http://magyarlife.blogspot.com 2007.07.25. 14:50:32

(folytatas, mert a safari for windows bugos)

Azt hiszem, mindannyiuknak örökre elvettem e kedvét attól hogy valaha Magyarországra látogassanak. Illetve nem én, hanem ezek a videók, illetve azok, akik a videókon szerepelnek.

Ti, kedves magyar utcakodobáló, kocsigyújtogató csocselék. Úgyhogy nem kell attól tartanotok, hogy elárasztja az idegen(szivu) munkaero az országot, aztán nem lesz munka. Aki dolgozni akar, képes, tud és szeret, az már úgyis rég eljött onnan. Aki nem szeret dolgozni, nem beszél nyelveket, kicsit egyszerubb ember, óbégatni viszont tud, az mindig is maradt, és maradni is fog. És ez igy van jól, maradjon meg Magyarország "A Gyujto"-nek. Inkább ne is mozduljanak ki, én azt mondom, a hazájukat igazán "szereto" emberek, szeressék egymás közt, egymagukban.

Mesélte itt kint, "nyugaton", egy nagy cégnél egy manager magyarországi élményeit. Kb. 700 eurónak megfelelo értékben húzták le egy étteremben oket, és amikor rendort hivott, mivel a - korrupt - rendorség nyilván összebratyizott már az étteremtulajdonossal, ki kellett hogy fizessék. És nem ez az egyetlen szégyenteljes túristalehúzós történet, amit hallottam, de ilyenkor mindig elszégyellem magam.

Mivel én magyar vagyok, magyarul beszélek, Magyarországon születtem és nottem fel, stb stb, ismerem a helyi szokásokat, nyilván engem - és titeket sem - fognak ilyen és hasonló élmények érni otthon. De higyjétek el, abban a pillanatban hogy meghallják h esetleg csak angolul tudsz, és fogalmad sincs hogy mi mettol merre mennyi, már lopnak is szét ahogy tudnak, gyalázatos módon.

Romániában volt hasonló élményem egyszer, amikor megálltunk autóval egy pillanatra, kisgyerekek odarohantak benyúltak az autóba és kiloptak amit tudtak (Foleg üditoket és csokikat, meg ameddig elért a kis kezük). Hát nem sok különbséget látok Magyarországgal szemben, talán csak kicsit szervezettebben, a hatóságokkal jól kooperálva muködik ez a dolog.

Békés, boldog országépitest, Magyar Honfitarsaim!

Balt 2007.07.25. 15:42:29

"-Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk! De mások, főleg Európán kívül, akik azt se tudják, mi az a Magyarország, amikor nagyritkán hallanak felőlünk, akkor mit látnak a CNN-en? Azt, hogy (akik igazán magyarnak érzik magukat) törnek-zúznak és gyújtogatnak az utcán.

Namost így érezze magát magyarnak? Erre legyen büszke?"

Mesebeszéd, hogy ne mondjam: lárifári. A CNN-en (roppant kínos) Gyurcsány-interjúkat néznek, és talkshow-kat, ahol a böszmén viccelődtek. Igaz, mára visszasüllyedt az eset a perifériára - onnan nézve.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 17:40:36

Ejej, borzas! Én Kekszet ki is végezhetem, nem ártok neki azzal, mivel olyan ember nincs, hogy keksz. Az interneten senki nem az, ami a valóságban. A legjobban úgy tudnám érzékeltetni, ha kártyás példát hoznék. Ha pénz nélkül ultizol, bátran bemondod a 2,40-et egy jobb 1,20-as lapra is, mert nincs kockázat. Ám, ha pénzt veszíthetsz, még a frankó 2,40-nél is átgondolod párszor. A virtuálisban az ismeretlenség homálya véd, ezért bármit kimondhatsz. Olyan vagy, mintha belőtted volna magad. Nincsenek társadalmi konvenciók, nem kell tartani retorzióktól.
Én látom, hogy ezt te nem vagy képes megérteni, ami csak azért szomorú, mert veled is ez történik. Sajnos történik, mert még ennyire sem vagy tudatos, te alacsonyabbrendű létforma.

borzas 2007.07.25. 18:48:50

Hát erre már nem tudok mit mondani. Te tényleg biomechanoid vagy.Én még az ismeretlenség homályának védelmében sem szakadok el az emberi mivoltomtól ilyen mértékben és tényleg nem tudom megérteni (persze sosem játszottam second life-ot). Na de akkor azt mondd meg, hogy te mitől vagy magasabbrendű? És kik azok, milyen emberek, akik a te fajodba tartoznak, és mitől másak, mint én, vagy a többi "korcs"?

Amúgy az egész blogbejegyzést és a postokat olvasva úgy látom, kicsit mintha túlságosan fájna mindenkinek ez a magyarság-kérdés.Nem kéne ilyen komolyan venni az egészet.Attól, hogy például japánnak vélem magam, még itt élek, itt adózok, és teszek annyit az országért mint más ember.Nem kötelező senkinek sem szeretni magyarnak lenni.Ha pl. az USA-t megnézzük, ott nincs olyan, hogy "amerikai". Ott mindenki bevándorló, mindenki idegen, és mégse baszogatják egymást.És lám, működik az ország.Persze sokminden máshogy van, nem is ez a lényeg, csak azt mondom, hogy úgy is lehet élni, hogy nincs benned az a húdenagy hazaszeretet, sőt, akár nem is vagy az adott ország állampolgára/nem tartozol a népéhez.

borzas 2007.07.25. 20:02:27

Balt, úgy látom nemtudsz elszakadni a pártoktól (és még páran), pedeig nem erről van szó.Az, hogy gyurcsány-interjút néznek, ugyanaz, gyurcsány ugyanúgy ciki az országnak, mint a vandálok.Mindkét oldal ciki, az egész ország ciki, ahogy az emberek viselkednek, amilyen bunkók, ahogy utálják egymást és az idegeneket, az egész ország szégyelnivaló.És nem hinném, hogy azok miatt, akik kevésbé érzik magyarnak magukat és ezt leírják, vagy nem jelent nekik semmit a testvériség és a himnusz, ettől lenne szar minden.Mert a pénz meg a kaja nem a tüntetésből meg a mellveregetésből lesz, hanem munkából.És azokat baszogassátok inkább akik lopnak, hazudnak és rombolnak! És mindegy, hogy magyar vagy nemmagyar vagy hungarofób, dolgozzon és élje a saját életét mindenki! Ha nem egymás baszogatására fordítaná az erőt a sok ember meg a politikusok, hanem arra, hogy a saját munkájukat tisztességesen elvégezzék, sokkal jobban menne minden, és ki nem szarja le hogy minek gondolod magad, magyarnak vagy nem magyarnak!Fel kéne már nőnünk az élethez és nem óvodás módjára viselkedni ebben az országban.Szerintem a környék röhög rajtunk.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 20:28:07

Kezdjük végén: Amerikában mindenki amerikai. Mi az hogy! Már írtam korábban, odaát még a hajléktalanok bádogviskóin is amerikai zászló van. Ott mindenki önérzetes hazafi, származzon Indiából vagy akár Zambiából. Ha oda kitelepülsz, nem sokáig lehetsz bevándorló, mert legelőbb a szomszédaid várják el, hogy amerikaiként élj és gondolkozz, utána a munkahelyeden, legvégül a hatóságok. Egy picit uniformizálásnak tűnhet egy európai számára, ezért sokan visszajönnek. Aki marad, abból amerikai lesz.

Látom, frusztrál ez az alacsonyabbrendű-magasabbrendű kérdéskör. Kár, mert nincs jelentősége. Neked nem kell az én mátrixomban betöltened azt a szerepet, amit rád osztok. Nincs is kanál, Neo!

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 20:35:19

Baltnak nagyon is igaza van. A környező országok mind fejlett nemzeti identitástudattal rendelkeznek. Nálunk ezt kiirtani készülnek a férgek, és sajnos jó úton haladnak. Európában egyedül nálunk nincs nemzeti identitástudad-erősítés. Ennek ellenére folyamatosan antiszemitáznak, rasszistáznak minket, terjesztik, hogy idegengyűlölők vagyunk. Tehetik, mert még annyira sem vagyunk öntudatosak, hogy az ilyet csírájában elfojtsuk, ahogy teszik azt Hollandiában, Németországban, Svédországban, Angliában, stb. A felsorolt országokban az a médium, amely lerasszistázza a nemzet tagjait, nem sokáig működhetne. Hol hallottál te olyat, hogy egy holland médium fikázza a hollandokat? Vagy német, angol, stb? Sehol. Ilyen csak nálunk van.

lottebitte1 2007.07.25. 21:11:32

Biomechanoid: akkor te most hol is élsz, Magyarországon vagy az Államokban?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.25. 21:26:33

Amerikában már elég régóta kimondhatod azt, ha valami bajod van. Lásd Micheal Moore filmjeit, hogy valami popkultúrális habosat mondjak. De ott még náci is lehetsz, és ha már popkultúra, tessék: en.wikipedia.org/wiki/Prussian_Blue_(American_duo)
Legfeljebb mindenki kiutál a városból, kiröhögnek, és költöznöd kell családostúl, de nyomhatod a kis gyűlölethadjáratodat. Szólásszabadságnak hívják ezt úgy tudom.

A zsidózással, cigányozással viszont ott tartunk, ahol ők a múlt század közepén. Próbálj már meg valakit leniggerezni 2007-ben amerikában... Két lábbal rúgnának picsán és ki az országból, úgy hogy soha nem tehetnéd be még egyszer a lábad, és akkor még olcsón megúsztad.

A helyzet az, hogy a Mo-i antiszemitáknak is csak

1. falkákban,
2. arctalanul (internet, stb)

ilyen nagy, hangos az arcuk. Amikor konkrétan, egyenesen, vállalniuk kellene azt, amit csinálnak, ki kellene mondaniuk, hogy fasiszták és antiszemiták / személy, akkor rendszerint olcsó, szégyenletes kitérő válaszokkal indokolják meg mind a politikai vezetők, mind a kis gyűlölethittársak az indokaikat, például hogy a cigányt nem fajra érti, hanem viselkedésformákra, meg hasonló bullshitekkel. A viselkedésformákra vannak szép magyar szavak, miért nem használja azt?

Meggyőződésem, hogy a jobb és a baloldal között alapvetően intelligenciabeli különbség van, és a szittya bunkóság lázad, tombol és őrjöng a higgadt, értelmes, visszahúzódó baloldal ellen. Nyilván az okosabb győz, akármekkora az őrjöngés, ez mindig is így volt, mindig is így lesz.

Szép lenne valami középút, de nincs. És késő már a hamvából feltámasztani az amúgy is szégyenletes, agyonalázott, erkölcsileg lenullázott NEMZETet, mint értékrendet, eszmét, 2007-ben, amikor ezerrel robog a globalizmus. Ez már nem a nemzetállamok ideje, leketyegett az óra, a horogkeresztes ingeket ideje visszaadni a kölcsönzőbe, felvenni a munkaruhát, nyelveket tanulni, kulturember módkára viselkedni és mindenekelőtt szorgalmasan dolgozni, minőségi munkát végezni. Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok!

borzas 2007.07.25. 21:52:31

Na hát én is ezt mondom: legyünk értékes emberek, hovatartozástól függetlenül, és a nemzetünk/csoportunk büszke lehet ránk, meg mi is büszke lehetünk rá, ha akarjuk. Azt hiszem ebbe nem lehet belekötni. További kelemes eszmecserét és magyarkodást/antimagyarkodást/függetlenkedést, én leléptem.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 22:02:06

Magyarországon élek, de az USA-ban is van lakásom és érdekeltségem, valamint Új-Zélandon is. Oda is hazamegyek, meg ide is, de csak magyar vagyok.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.25. 22:12:34

Bazmeg, lázadó, nálad nagyobb állattal is ritkán találkozik az ember! Amerikában szabad niggerezni magánemberként. Nőket feltűnően bámulni nem szabad, de niggerezni szabad. Hivatalosan, persze, nem, de magánemberként bármikor. Ellenben nemzetietlenkedni nem célszerű. Amerikában egy a szív, te büdös korcs.

Nálunk tilos cigányozni, csak magyarozni szabad, sőt kell, mer' a magyart szidni Magyarországon az helyénvaló.

Egy dologban azért egyetértünk: nincs középút. Magyarország és magyarság jövője a ti kiontott beleteken keresztül virágozhat csak fel. Persze, veheted az ázsiai útleveled, és haza is kotródhatsz. Vidd a fajtád egy szálig, rühes pólisi! Az iráni atombomba árnyékában játszhatod a higadt bibsit, te balfasz.

lottebitte1 2007.07.25. 22:23:55

Biomechanoid: "Amerikában nőket feltűnően bámulni nem szabad":))))))))))))))))))))))))
Ez gáz lehet neked. Hogy bírod? Amikor már nagyon bámulhatnékod van, hazajössz, vagy ott is kiosztod őket?

Balt 2007.07.26. 01:14:11

"Szép lenne valami középút, de nincs. És késő már a hamvából feltámasztani az amúgy is szégyenletes, agyonalázott, erkölcsileg lenullázott NEMZETet, mint értékrendet, eszmét, 2007-ben, amikor ezerrel robog a globalizmus."

Maradjunk most csak ennél a mondatnál - nem mintha a többi ne lenne cáfolható/cáfolandó! Minapi hír:
index.hu/gazdasag/magyar/glob070724/

Nem jött be a globalizáció
www.vilaggazdasag.hu/
2007. július 24., kedd 07:15
Meglepően negatív a globalizáció hatásainak és a multinacionális vállalatok vezetőinek megítélése a gazdag nyugati államokban - derül ki a Financial Times/Harris hat országban végzett felméréséből.

Balt 2007.07.26. 01:22:25

"Az, hogy gyurcsány-interjút néznek, ugyanaz, gyurcsány ugyanúgy ciki az országnak, mint a vandálok."

Akkor ez lehetne egy közös nevező, kiindulási alap! A vandálok ugyebnár börtönben vannak (vagy nem? egyetlen háromajtós szekrényt sem láttam a gyanusítottak között, bezzeg ilyen eseteket igen: index.hu/politika/belfold/megvakult464/), az országot évtizedekkel visszavető "intelligencs baloldal" jeles képviselői még nem. Ez a minimum a kiegyezéshez.

Balt 2007.07.26. 01:41:34

Ez is a szélsőlyobbódali Indexről: :))
index.hu/politika/belfold/davidf0712/

Úgyhogy csak ajnározzátok az ún. "bal"oldali demokráciát!

Balt 2007.07.26. 01:43:32

Ez is szélsőlyobbódali Indexről: :)
index.hu/politika/belfold/davidf0712/

Úgyhogy csak ajnározzátok a híres \"bal\"oldali demokráciafelfogást!

Biomechanoid (törölt) 2007.07.26. 07:23:01

Lotte, én nem bámulok csajokat, mivel nős vagyok, és egyébként is kinőttem abból a korból. Ráadásul, ahol mi élünk, a terület elsősorban a turizmusból él. Kicsit szabadabb az erkölcs, mint a kontinens belső részein. Szignifikáns módon szabadabb.

;oDa 2007.07.26. 10:23:37

Nem bírtam tovább, hatásos ez a téma. Ami zavar a prioritás hiánya. Addig számomra értelmetlen dolog magyarságról beszélni, amíg valaki teljes mellszélességgel nem érzi magát embernek. Bár nem tudom átérezni, milyen lehet állatnak lenni (a szó biológiai értelmében.. :o) ), de kétlem, hogy egy magyar sertésnek lenne magyarságtudata, vagy bármilyen tudata. Azaz az hogy ember vagyok egy Föld nevű bolygón, számomra elsődleges, és mindenek feletti. Aztán jön az a szint, hogy európai ember vagyok, genetikailag és lakhelyileg egyaránt. Sőt most már politikailag is lassan. Így az amerikában élő texasi vagy kaliforniai emberhez hasonlóan előbb vallom magam a nagy egészhez tartozónak (lásd amerikai zászló), mint magyarnak (nem texasi, nem kaliforniai zászló). Ettől még valljuk be, szeretek magyarnak lenni, annak ellenére, hogy az Európai Únió zászlaját előbb raknám ki a házamra, és annak ellenére, hogy külföldön nekem is sokszor kellett szégyenekeznem magyar mivoltom miatt. A magyarság így nekem nem tudat, hanem érzet. Belém rögzült érzelem. De a megyém iránt is így érzek, sőt a városom iránt is. Ahová jó hazamenni. Számomra ennyi. Az más kérdés, hogy ez az otthon ott tart ahol tart, és pl. szívesebben élnék én is inkább máshol, ahol kultúráltabb közegben tehetem. De az érzelmek azok érzelmek. Bár lehet, hogy ezek az érzelmek csak a megszokásból fakadnak...

Szóval: Emberiség, Európa, Magyarország. ez a sorrend számomra. Ha leragadnék a magyarságomnál, akkor börtönben érzeném magam, arról nem is beszélve, ha még ráadásul ebben a kis országban bele kéne paszíroznom magam egy jobb vagy egy bal félbe, ahol mindenki a másik oldalt nevezi agymosottnak. Holott...

A Droid-jelenségről: két opciót érzek a dolog mögött: az illető vagy pszichésen problémás és akkor inkább nem kell neki válaszolgatni, vagy az illető szociológiai tanulmányt készít, és ez a blog is a tanulmány színtere, ahol a provokációira érkező reakciókat elemzi. Ebben az esetben sem érdemes neki válaszolni.
De bárhogy is legyen, fontosnak érezheti magát, mert a fél oldal róla szól. Jól csinálja... ;o)

Lullaby Engineer 2007.07.26. 10:30:46

Sok blogba beleolvasok, sokba bele is írok, de meg kell, hogy mondjam, hogy soha nem találkoztam ennyire primitív, ennyire tanulatlanul buszkén bunkó, ennyire sötét, agresszív, szélsőséges, vitaképtelen, nagyképű, csőlátó, aljas, velejéig ostobán gonosz, elvtelen kis utolsó gyáva pöccsel, mint ez a biomechanoid.

Minden jót a többieknek.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.07.26. 11:31:09

Szerintem nem oké, hogy ide lehet kommentelni az bővítésről is :)

Valóban, sok szardobálástól megkímélhetted volna magad, ha már az elején így írod le a dolgokat. Talán. Esetleg. De nem biztos.
Semmit sem tudsz tenni azzal az emberi felfogással, hogy a szavak nem azt jelentik, amit eredetileg jelentenek. Mikor az ember olvas/hall valamit, azonnal nekiáll kombinálni, hogy "ezmostakkormi?" Tévedésben vannak. Egyszerűen ennyi. Hülyék, és elfelejtették, hogy a szavaknak önmagukban is van jelentése. Nem kell belemagyarázni semmit.

De persze bele fognak. Mert ilyenek. A tagolt beszédre és a szövegértésre nem képesek, de úgy hiszik, elég a nagy hang. Csak éppen amit nyernek a réven, elvesztik a vámon.
Pl. Biomech. nagyon komolyan előadta magát, hogy így meg úgy mekkora magyar meg komoly tudós-ember meg világlátott felvilágosult hazafi. Mindezt egy alsó tagozatost alulmúló helyesírással, egy pattanásos tizenéves dühös mellveregetésével, egy félhülye ősparaszt megnyilvánulásaival. Magyarul kamu. Nem hiteles. Nem igazi. Valószínüleg csak egy hungarista kisköcsög. De eltértem a tárgytól.

Szerintem igenis lehessen kommentezni a bővítéshez, és ezt zárjátok le, mert a kettő már nem ugyanaz, ha érted, mire gondolok.

lottebitte1 2007.07.26. 17:34:44

Biomechanoid: dugulj már el, senki sem ír már itt a cikkről, csak rólad, mint parafenoménről. Ha csak provokálni akarsz, nyertél, odafigyeltünk, mindenki rajtad sír meg röhög, de most már moderáljon már ki valaki, vagy nem érdemes komolyan venni ezt az egész posztot.
Azt mondtad, kinőttél a csajbámulós korból. A tahóságból is kinőhetnél.
Keksznek üzenem, hogy ha azt akarja, hogy érdemben vitázzanak itt egymással a cikkén, akkor moderáljon már vagy mittudomén (nem tudom, mennyire lehet ezt demokratikusan csinálni), mert el fog maradni az óhajtott vita

A Savarcu 2007.07.26. 19:25:15

Biomechanoid kedvenc játékai:

www.gamekapocs.hu/userinfo/Biomechanoid/favgames

Profilja:

www.hotdog.hu/user_prof.hot?user_id=439392

Ne bántsátok már szegény szerencsétlen nyomorult gyereket, olyan szánalomraméltó, csak egy kis figyelem, egy kis szeretet kell neki, aztán egy gyors mozdulattal egy izzó zsidócsillagot felnyomni a seggébe!

Zserbófiú · http://zugugyved.blog.hu/2007/07/18/lelekrokkan_szomszedok 2007.07.26. 19:30:46

Itt kiderül, hogy szegény Biogép azt hiszi, csak egy down kóros van a családban... Szegény Biomechanoid, én úgy látom minden átmenet nélkül képes vagy az erőszakra, a dühkitörésre. De te szerencsés vagy, téged nem tartanak zárt intézetben, még.

zugugyved.blog.hu/2007/07/18/lelekrokkan_szomszedok

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.07.26. 19:37:04

Mindenki hagyja békén biomechanoidot, amennyiben biouraság hozzá akar szólni, a cikk témaköréhez, akkor megteheti, ha viszont csak fröcsögni fog, akkor törlöm

mocsokdream

Biomechanoid (törölt) 2007.07.26. 21:16:35

Jól tetted, hogy töröltél, mocsokfasz. Ezze la téma meg is halt. Viszált, korcsok!

u.i.: ne fárasszátok magatokat további, rám irányuló megjegyzésekkel, mert nem jövök ide többet. Megtudtam, kik vagytok, ennyi elég is volt, balfaszok.

Biomechanoid (törölt) 2007.07.26. 21:18:14

Jaj, még egyet! Mocsok, te a taknyos orrodat sem tudod megtörölni, miután az apád seggbekúrt, és pityogsz a fájdalomtól. Ezért törölgetsz itt, rühes korcs.
Huhh, ez méltó búcsú volt!

Balt 2007.07.26. 21:28:47

"nem érdemes komolyan venni ezt az egész posztot."

Ez mondjuk így van, egyszerű gyurcsányista provokáció az egész, ha nem is kézivezérelve, legalábbis indirekte...

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.07.27. 10:45:32

Rémületes, milyen ostoba emberek vannak itt, mint ez a Balt is fölöttem. Uram bocsá, hogy ítélkezem, de ezen honfitársainknak minden labda olyan magas, hogy max megfájdul a nyakuk a sok fejforgatástól, de az érdemi játékból mindvégig kimaradnak, ki tudja, talán nem is értik az egészet, se a szabályokat, se a célt. Nem maradt más, mint az ősszurkolói magatartás: üvöltés, rombolás, fenyegetőzés, csökött torz tények világába tapadva.

Balt 2007.07.27. 15:30:10

Micsoda öröm számomra, hogy nem kell veletek semmilyen (önkéntes) közösséget vállalni, a magam részéről a kényszerű is bőven sok. (Tragádia, hogy ugyanoda - a lyukas kalapba - fizetjük az adónkat, persze ezen lehet változtatni...)

Balt 2007.07.27. 15:31:57

A tanácsom: a helyzetet meg élvezzétek, amíg lehet. :))

Külföldi Suhanc Magyar 2007.07.27. 16:38:38

Csak te fizeted egyedül meg a többi szopójóska a lyukas kalapba az adót. Ugyanis köztudott h Mo-n a 98% soha nem fizetett adót, a többit meg ott csalja el ahol tudja. A gazdagabbja meg már presztizsbol sem fog adót fizetni, inkább eloffshoreozza. Engem viszont ez már nem érint, én egy olyan országban fizetek adót, ahol szivesen teszem mert, mert nincs tahó orjongokbol álló osmagyar tribal hadsereg, meg falkákba verodött antiszemitákat sem láttam még itt nagyon. Ezért szivesen adózok itt. A nem dolgozó csocseléket meg tartsátok el ti, meg fizessétek be adónak amit szétbasznak idonként, és álljatok is be álló fasszal mögéjük. Üdvözletem!

Balt 2007.07.30. 23:30:40

Helyes, maradj csak mindörökre távol! Sajnos sok jobb érzésű hazánkfia is jobbnak látja távozni, legalábbis átmenetileg, neked viszont örökre tágasabb kívül. Jól van ez így... :))

nemmondommeg 2007.08.03. 15:08:34

Ez az írás... Ez egy tűzrevaló eretnek szemét. Ahogy az írója is. Most mondjam, hogy Igen, remélem megvernek ezért. Én is arconvágnálak ha odajönnél hozzám és megmondanád hogy te írtad ezt. Te hiszel egyáltalán valamiben ami érték? Vagy te is csak egy füves jamaica-buzi füves suhanc vagy? Azok gondolkodnak így. Ilyen gyerekem lenne, kitagadnám. Komolyan.

ostor 2007.11.13. 21:10:50

nemmondommeg

Vedd észre: a Te személyes megnyilatkozásod a szerző ellen, igazolása mindannak amit leírt!

Nos, a felvonulók többsége - tapasztalatból mondom - a Te szellemi szinteden álltak, sokan még alább is.

Noha az írás egészével, józan kritikával nem lehet egyetérteni, de álláspontját megérteni igenis lehet. Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak olvasni és hallhatni a Mediát, a szerző által leirt keserű vallomást tükrözik vissza, olykor sokkal brutálisabban! Nem szólva arról a népvezérről (és társaíról)aki, csak útszéli jelzőkkel képes kifejezni magát, (pestiesen, mint egy kocsis), miközben önelégült arckifejezése Mussolinit ídézi fel emlékezetemben!

zerna 2007.11.22. 20:00:33

micsoda hülyeség a magyarságtudat. ki nem szarja le hogy ki milyen nemzethez tartozik . nem mindegy? a magyar azért fog az idők végezetéig ilyen szar maradni mert csak nyekeregni tud meg fogadkozni meg pofázni. abba aztán világelső!magyarországot egyébként is semmire se tartják az egész világon csak a magyar média ugatja állandóan hogy milyen nagy is ez az utolsó hulladék nemzet. elég is ez annak a sok béna ,magyarnak ezt jól tudják az országot irányítók.

Vígh Péter 2008.03.18. 15:40:36

Ha valaki nem érzi magát magyarnak nem értem mért zavarják egyéb magukat magyarnak valló emberek tettei.Egyértelmüen elítélendöek az ilyen durva megnyilvánulások amiket Pesten láttunk, mint ahogy elítélendö azis amit nem látunk szinte nem is hallunk csak érzünk, sejtünk a kormány cselekvéseiröl.Ha már pedig az egyéneknél tartunk nem hinném hogy az adott egyént el lehetne itélni egyetlen cselekedete alapján.Majd akkor itélkezzenek az ilyen nyálfics f***fejek ha megismernek embereket jobban,mert lehet azoknak az embereknek legalább vannak eszméik, van nemzetiségtudatuk ami a kedves elmélkedö magát publicisztikus zseninek vélő EGYÉNünkröl egyértelmüen kiderült h nincs.Nagyon szépen köszönjük épitő hozzászólását szövege végén!(Kölcsey megelőzte kb 190 évvel és ő még magyarnak is tartotta magát!xD)

_Cicero_ 2008.03.22. 02:41:58

Élmény volt a szöveget és főleg a kommenteket végigolvasni :D
Dióhéjban úgy tudnám megfogalmazni: ezek vagyunk mi magyarok. Az elhangzott hozzászólások jobban jellemeznek minket mint bármi más!
Volt itt szittya-sumer ősmagyartól kezdve honosított és kivándorolt magyaron át mindenféle. Muszály megemlítenem hogy a Buddha Buda párhuzam egyszerűen zseniális :DD Ilyet még életemben nem hallottam, voltunk mi már sumerek meg szíriuszi magyarok, de azt nem hittem volna hogy tényleg mi szartuk ide a kultúrát a barbár rómaiak és a gonosz kínaiak közé. Mi akkor még hintalóról se tudtunk hátrafelé nyilazni, amikor ők már államot építettek. Szóval érdekes vonásunk, hogy sok néphez hasonlóan mi se tudjuk tisztázni eredetünket.

Aztán voltak itt "nagymagyarok" is, akik a Himnusszal kelnék és a Szózattal fekszenek. Szóval akkor van nekünk egy nemzeteszménk, no de milyen? Kezdődött az egész egy Kossuth-Széchényi vitával (aki valamit csinálni akart ebben az országban az megőrült, jellemző magyar irónia) aztán jött a Horthy-féle keresztény nacionalizmus. Folytattuk a sort egy nyilas fanatizmussal és végül kockaköves hungaristákkal. Ezek után jogos a kérdés, hogyan is lenne itt normális nemzettudat, ha iyen előzmények voltak? Számomra a XIX. századi koncepción kívúl egy sem elfogadható. Abban is Széchényit pártolom.

Később voltak itt messzi földre vándorolt hazánk fiai. Mit mondanak ők: nem éri meg itt maradni, mert úgy se halad itt semmi, minek áldozzák fel magukat és életüket a haza poros oltárán? Jogos a felvetés. Maximum annyi kritikával élhetek,hogy ha mindenki aki tehetne valamit elmegy innen, akkor hogyan lesz haladás ? Persze teljesen megértem hogy elmentek, tényleg meg lehet itt őrülni. Ha nem tudnék magunkon és az itthoni állapotokon nevetni már én is "eltakarodtam" volna.

És a hatodik napon jöttek a vadmagyarok. Nekik valós alakjuk mellett van virtuális kivetülésük is, csak a cipőjük tartja őket a földön az ideák világából. Na ők aztán jól tudják mi kell a nemzetnek: dögöljön meg aki nem hiszi azt amit ők, nem 'magyar'. Hát érdekes. Magyar legyen hited és lészen országod? Próbálják csak meg, üljenek le a nappaliba és mondjanak el ezer imát, aztán nézzék meg hány méterrel lett hosszabb az ország kabalája, a négyes metró. A magyarkodás és a jelszavak skandálása nem mozgat meg hegyeket. Nem akarok általánosítani (de mégis megteszem) ők szoktak lenni azok akik úgy akarnak elérni valamit hogy ahhoz ne kelljen semmit se csinálni. Vegyük el a zsidóktól, mert ők úgyse érdemlik meg, dolgoztassuk rabszolgaként a szkeptikusokat és ha kész a vár lőjjük le őket hogy ne vegyék el a levegőt magyar tüdőnktől. Életmódszerűen tüntetnek, székházat ostromolnak hogy kifoszthassanak pár kommunista kólaautomatát és benne lesznek a tvben is egyszer. A kommunistázásról annyit, hogy ez egy nagy fogalmi zavar. Akiket ezzel a jelzővel illetnek egyáltalán nem azok, nem államosítanak, hanem saját zsebüket tömik. Ez nem komcsi szabadolom!! Akiket mi nagyon nem szeretünk azok a rendszerváltást kihasználó vadkapitalisták.Azt is meg merem kockáztatni, hogy nincs ma Magyarországon baloldali értékeket képviselő párt! Baloldali értékek pedig vannak, nem csak orosz komcsik léteznek a világon! A zsidózásról meg annyit, hogy meg lehet nézni mihez vezetett a nyilasok ámokfutása fél évszázada. Szétlövettetni egy országot a csodafegyverre várva, valóban igazi magyar virtus!

A végére hagynám azokat akikért megérte mindezt végigolvasni. Ők azok akik hajlandók egy kis verítéket hullatni azért, hogy legyen a semmiből valami, akik nem azzal foglalkoznak állandóan hogy ki mennyire magyar hanem lerendezik magukban a saját eszméiket,akik nem azt nézik kinek mennyi pénze van (dögöljön meg a szomszéd tehene), akik nem dobálással tiltakoznak de mégis vannak jogaik, nem lesznek a média áldozatai, elviselik a globalizáció veréseit (főleg) és áldásait, akik képesek hasznosan tölteni az idejüket és alkotni valamit ebbe a folyamatosan elhülyülő világban. Lehet hogy most csak egy ideáltípust alkottam, de legalább van valami koncepcióm.

Nacionalizmus márpedig lesz. Ha nem is ilyen névvel, eszmékkel de mindig lesz. Eredetileg összetartozást akart kifejezni, nem azt hogy ki a felsőbb és alsóbb rendű. Az a sovinizmus. Az emberek mindig tartozni fognak valahova, csak azt kell megjegyezni, hogy legyenek magyarok, japánok, németek vagy amerikaik mind mind emberek. Nem egyformák, nem egyenlőek, de emberek. Sztereotípiák márpedig léteznek, valami valóságalappal, de nem lehetnek egy gondolkodó ember iránymutatói. Azt kéne már végre megérteni, hogy elsősorban EMBEREK vagyunk, és másodsorban magyarok , csehek, etiópok, arabok... Ha jól tudom Kölcsey is mondott valami olyasmi hogy szeresd az emberiséget...Lehet, és kell is valahova tartozni, de ennek a léptékét és mértékét mindenki maga szabja meg. Lehetek én Tejúti és a családom tagja is, és mindez egyszerre. De ettől még ugyanúgy ember vagyok.

Az országnak talán az az egyik legnagyobb baja, hogy nem számolt el a múltjával. A németek túl tudtak lépni a fasizmuson. Nekünk miért nem megy a XX. század feldolgozása? Voltak sérelmeink, fájdalmaink, igazságtalanságok de ezen fogunk rágódni örökké? Csak nyávogunk hogy velünk mit tettek, meg hogy nekünk milyen rossz, ahelyett hogy tennénk ellene valamit vagy a probléma mélyére hatolnánk? Persze megint csak nem ostromlással. Kicsinyesek, anyagiasak és mérhetetlenül irigyek is vagyunk. Csak nézzük hogy nyugaton mi minden jó van, és az miért nem pottyan a mi ölünkbe.Ha majd nagy végre sikerül egy kicsit leülni és szembenézni a múlttal, akkor majd lehet azon gondolkozni, hogyan tovább? Addig csak folytatódik a szokásos káosz. Klasszikust idézve:
"A helyzet reménytelen, de tartható!"

(itt csak a negatívumokat említettem a kritikai hangnem miatt, van sok pozitívum is, ami persze megint nem azért van mert magyarok vagyunk)

Írtam ezt én, a Béke és Szeretet Keresztes Lovagjai megbízásából, amely nem Gyurcsány Ferenc egyik offshore cége, mert még meg sem alakult, és nem is fog.

Szegényke 2008.03.28. 23:44:48

Az ilyen szerencsétlen félhülye ugyanúgy félt volna az erőszakos, antiszemita forradalmár Petőfitől, Kossuth Lajostól, az 56-osoktól, Pongrácz Gergelytől..stb.
Sajnos vannak ilyen hülyék. Nem azt nézik mi a probléma, hanem csak egy jelenséget látnak. Magyarországon polgárháborús helyzet van, úgy mint 48-ban, úgy mint 56-ban. A bűnösök ott ülnek minszterelnöki és miniszteri székekben...tőlük kéne inkább tartani, nem saját honfitársainktól.
Csak annyit tudok mondani: szánalmas.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2008.04.17. 11:43:45

Keves Vígh Péter!

Az egyáltalán nem zavar, ha valakinek fontos a hazája, és ilyen jellegű érzései támadnak. Az már jobban, ha ez kultúrálatlan formát ölt (és itt nem a legdurvább utcakődobálásokra kell csak gondolni, hanem apró, hétköznapi eseményekre - pl. egy beszélgetés során). Olyanok, mint a vallásos emberek: az ő szűk dogmái mellett semmi mást nem fogadnak el, nem is mérlegelik másik nézőpontját. Ezzel szemben én figyelembe veszem, elfogadom, hogy ilyen nézet is van. Ja, és attól hogy nivs nemzeti identitásom, még lehetnek bennem más értékek is...

Az a vicces, hogy kettőnk közül ön tartja magát magyarabbnak, s nézze meg a kommentjének a szövegét! Tele van proletár és amerika-majmoló kifejezésekkel. Ha tényleg annyira magyar, akkor miért nem tudja ezt a változatos nyelvet használni gondolatai kifejezésére, miért kell káromkodásokat és xD-ket használnia?

Nimrud 2008.07.18. 17:24:12

Pont az ilyen hülyéktől szenved a magyar nép. Tünés oda ahol a helyed, majd megmondom hová. Istentelen barom! Gyalázat, hogy ezt a szép nyelvet - a világ legrégibb nyelvét beszéled. Kitépem a szívedet Te mocsok.

Kultúrvadász!

énismagyarvagyok 2008.08.27. 22:11:46

Kezdjük ott, hogy egy egészséges magyarságtudat kialakulását a történelmi események megakadályozták Magyarországon. Természetesen emiatt a társadalomban is szélsőségesebb formában jelenik meg. Vannak hozzád hasonló emberek, vannak még ennél is szélsőségesebbek akik x-edik ősükre hivatkozva próbálják lerázni magukról magyarságukat, és egy másik nép közé tartozónak érzik magukat. Őket sajnálom a legjobban. Vannak olyanok akik pont ellenkezőleg szimplán büszkék magyarságukra, de vannak akik összeverődve Szálasit éltetve élik ki magyarságukat. Na ők azok akik magyar emberek szívébe is sokszor belegázolnak. Például amikor külső jegyek miatt lecigányoznak vagy lezsidóznak magyar embereket az utcán. Ezzel sokszor saját honfitársuknak okoznak nemzeti identitás zavart. S pont az ellenkezőjét érik el annak amit akarnak, széthúzóvá teszik a népet. Én is találkoztam ilyen emberekkel, mondjuk ettől még büszke maradok a magyarságomra a királyainkra, pl. Szent Istvánra stb.A költőinkre: Petőfire, Wassra, Reményikre stb. És nem jut eszembe folyamatosan a népemet szidni. Mindent egybevetve a legnagyobb problémát az országban az olyan emberek okozzák akik kinevetik Wass Albertet, lerománozzák az erdélyieket, megtagadják tőlük az állampolgárságot, megtagadják őseiket, szidják saját népüket, acsarkodnak és még hosszan folytathatnám. Ők sokkal nagyobb százalékban okoznak kárt az országnak mint az a néhány tucat szélsőséges elmebeteg.

énismagyarvagyok 2008.08.27. 22:28:53

S tegyük hozzá, hogy a szélsőséges fiatalok szintén csak egy elhibázott rendszer áldozatai. Ha lenne egy alapvető nemzeti öntudat, összetartás érzés, ha a társadalom egésze is erkölcsileg magasabb szinten állna, és főként egy olyan kormányunk lenne amely a magyar nép gyarapodásáért törekedne, kiállna a határon túli magyarokért is, akkor nem lennének "Szálasit éltető" emberek. De amíg az ország miniszterelnöke büntetlenül lekurvázhatja és kiárusíthatja a Hazánkat, amíg a magyarság csökkenésére az első gondolatuk kínaiak betelepítése, a magyar emberek családalapításának támogatása helyett, addig lesznek ilyen fiatalok, ez csak természetes reakció és nem őket kell szidni. Egyébként a mi Himnuszunk a legkülönlegesebb a világon, az összes nép himnusza dicsőítés, a miénk viszont egy imádság Istenhez. Nekem mindig nagyon megérinti a lelkemet ha meghallom, ja és a magyar csapatnak szurkolni alap!:-)

keksz* · http://negativ.blog.hu 2008.08.28. 16:48:41

Énismagyarvagyok!

-Kérdés, ki okoz nagyobb kárt az országnak / nemzetnek. Ha nemzeti összetartást nézzük, akkor valóban azok, akik nem éltetik azt (mint pl. én), sőt akik direkt ellene küzdenek (még életemben nem jöttem rá, miben mutatkozik meg a magyarság-ellenesség). De az ország szempontjából az elmebeteg randalírozók, akik gazdasági és társadalmi deficitet okoznak.
-Egyébként én is magyar vagyok, csak nem foglalkoztat különösképpen. Mások a prioritásaim (ld. ;oDa 2007.07.26. 10:23:37),
-A magyar himnuszhoz pedig csak annyit, hogy ez nem különleges attól, hogy istenhez szól. Ez a himnusz műfaji követelménye.

énismagyarvagyok 2008.08.28. 19:17:48

Gazdasági deficitet!!! Ez nagyon jó!!:D És kik okoznak nagyobb deficitet az arcátlanul közpénzeket sikkasztó politikusaink vagy a randalírozók?! Ja, az lenne a szép ha békésen mennének ki tüntetni, csak, hogy őket meg körberöhögik, nem beszélve, hogy a ballib sajtó így-úgy is elferdíti a dolgokat.

énismagyarvagyok 2008.08.28. 19:19:58

Szóval a médiumok így is úgy is elferdítik a dolgokat.

énismagyarvagyok 2008.08.28. 20:14:46

Miben mutatkozik meg a magyarság-ellenesség?
Magyar-ellenesek:1. Akik úgy állítanak be minket, mintha mi lennénk a leghitványabb nemzet.
2. Akik úgy állítanak be minket, mintha mi már nem is léteznénk. Mintha csak összeverődött népség lennénk.
3. Akik minden magyar érzelmű embert kigúnyolnak.
4. Akik a médiumokban mindent megpróbálnak eltüntetni ami nemzeti hagyományainkkal kapcsolatos.
5. Akik behódolva mennek el koccintani Trianon évfordulóján a szomszédba. Akik szolgalelkűen más népeket ajnároznak a sajátjukat meg leszólják és nem védik meg ha bajban van.

keksz* · http://negativ.blog.hu 2008.08.28. 21:30:16

Nem is tudom, melyik neveden szólítsalak, kedves lebukott! (Petőfijóköltő!!! Lógni fogtok! énismagyarvagyok biztos, ezmilyenszánalmasgyökérblog pedig valószínű ugyanazt a személyt takarja)

Hogy mi alapján állítom? Legközelebb vigyázz, hogy ha más személyiséggel akarsz írni, ne használd ugyanazt a stílust és szavakat! Te a ballib szóval lebuktál! Ha-ha...

Ugyanis ez a szó nem teljesen elterjedt ebben a formában, márpedig pár percen belül két hozzászólásban is megjelent (ráadásul ugyanaz a stílus, ugyanaz a tartalom, de még a helyesírási hibák is egy személyre utalnak). Ha pedig mégis elterjedt, akkor két különböző hozzászólónk van, mindketten önálló gondolat és önálló szókincs nélkül mások szavait utánozzák csak. Egyik esetben hazudozó a személy, a másikban pedig két fabábu írt nekünk.

Na, az reagáljon erre, aki ki tud mászni ebből a logikai csapdából :-)

(megjegyzem, én tudnék egy logikus érvet, de nem cáfolom meg, mert a végén még azon menekülnél)

Ja, és ez egy felszólítás egy intellektuális párbajra, tehát nem káromkodást és szidást várok, hanem logikus magyarázatot a "két név - egy közös szóhasználat" tényére!

énismagyarvagyok 2008.08.28. 21:48:38

Képzeld nem vagyunk ugyanazok! Én írtam a Petőfijóköltő!!!ezmilyenszánalmasgyökérblog és az előzőhozzászólóújra, a ballib kifejezés meg igenis létezik. Én egy dalban hallottam először. Azért nem választottam állandó nicknevet, mert nem akarok ide mindig írni. Ugyanis látom, hogy ti nem tiszteltek más embereket, az egész blog egy provokáció nem egy pesszimista, realista blog. A helyesírási hibákról meg annyit, hogy ha az embert felidegesítik, kisszerűnek nevezik csak mert az egyszerű, őszinte dolgokat szereti akkor nehéz a helyesírásra figyelnie. Egyébként ha a helyesírásról van szó menj át a Subbára és gyönyörködjél az ő helyesírásukban. Versenyt űznek abból, hogy ki tud rosszabbul írni. Erről ennyit! Ti is lebuktatok, okoskodó bunkók!

énismagyarvagyok 2008.08.28. 21:59:26

Az a vicces (vagy inkább szánalmas) bennetek, hogy gyűlölködtök, lenéztek más embereket, de ha ezt visszakapjátok ti vagytok a legjobban felháborodva. Azt hiszitek mindennél és mindenkinél többet értek, s ezzel váltok a legkevesebbé emberileg. :-D Úgyhogy csak okoskodjatok, nézzetek le továbbra is mindenkit, imádjátok magatokat nyugodtan.:-D És miután írtok egy újabb lenéző "énmindenkinélműveltebbésjobb" vagyok típusú választ, menj át a Subbára és írjál ott szép magyaroschan....

énismagyarvagyok 2008.08.28. 22:32:58

S ha még mindig nem hiszed, hogy Lógni fogtok! nem én vagyok, kérd el a blog.hu-tól az e-mail címem, valahol biztos fel van jegyezve és nektek biztos odaadják...:P

keksz* · http://negativ.blog.hu 2008.08.29. 14:24:16

"Ti is lebuktatok, okoskodó bunkók! " - miért, még ki? Csak nem te? Tehát beismered, hogy lebuktál? Vagy hogy értelmezzem ezt?

Én pedig tisztelek minden hozzászólót, nem pedig lenézem. Örülök, hogy van véleménye és azt meg is osztja velünk. Csak az zavar, ha valaki elkezd ész nélkül csapkodni és politizálni ezen a blogon....

Tehát akkor azt a variációt vállaltad, hogy egy vagy a sok közül (mint pl. Lógni fogtok! is), akik ugyanazt a stílust és szókincset használják? A birkanyáj is ugyanúgy béget....

énismagyarvagyok 2008.08.29. 16:05:31

Én azt ismertem be, hogy több más néven is én írtam, és hogy ha Lógni fogtok! én lennék, akkor miért írtam volna hogy ellenőrizd az e-mail címem? Annyira értetek hozzá, hogy fordítsátok ki a másik szavait. Egyébként meg, ha egyáltalán jobban elolvasnád más hozzászólásaid és nem csak szavakon lovagolnál (amely nyilván a te köreidben kevésbé használatosak) hanem megpróbálnád azokat értelmezni is:P akkor talán láthatnád, hogy én nem gondolkodok olyan szélsőségesen. A politizálást meg te kezdted nem én, ráadásul másokat lenéző és kirekesztő hangnemben. Ugyanolyan szélsőseges provokátorok vagytok mint Tomcaték és a kurucinfósok csak a másik oldalon és nem olyan nyíltan csináljátok. Nem is lett volna érdemes a szívemre venni ezeket a bejegyzéseket. Rögtön birkanyáj mi? Csak mert nem ugyanazon az oldalon állunk és még rajtam kívül néhány embernek van fogalma róla mi az a Haza-szeretet. No, mindegy nem is akarok most már ide írogatni, nektek a Tomcatékkel és kurucosokkal kéne inkább beszélgetnetek, össze is illettek!
süti beállítások módosítása