Negatív

A világ "miértjei" -re keressük a választ. Vitaindító rövidebb-hosszabb vezérfonálból kiindulva szeretnénk mindent megfejteni. Oldalunktól nem áll távol az emelkedettnek tűnő témák bolygatása sem, esetenként filozófikus tartalom is megjelenik. Talán az oldal jelszava lehetne a címben is szereplő Negatív szó is, ami kifejezi azt is, hogy nem vagyunk optimisták! Ebbe belefér a pesszimizmus és a realizmus, ami egybe is esik néha (sajnos). Olykor szomorú témákat ironikusan fejtünk ki, hogy ezzel viccessé és nyomatékossá tegyük azt.

Friss topikok

  • Jerome Moro: Nagativizmus – szüleim haláltáncára emlékeztet a szó. Anyám küldetésszerűen tagadott (negált, elle... (2012.02.05. 17:23) Konstruktív negativizmus
  • Felicitasz: Szerintem az anya és a gyerek érdekeit nem érdemes élesen elválasztani. Teljesen igazad van abban,... (2010.08.06. 22:34) Akik otthon akarnak szülni...
  • konnor: "Ugyanis ez a bajszos fiatalúr nem volt nagyszerű ember, de még csak jó költő sem (arról nem is be... (2010.03.18. 17:34) Petőfi Sándor, a legnyomibb, magyarnak tartott költő-szerűség
  • keksz*: Az jó, ha van ilyen program már alsósoknak (bár nem értem, hogy a tanítónénik maguk miért nem tudj... (2009.05.12. 12:07) Kire bízzuk a gyerekek tanítását?
  • vagy_-_vagy: Engedtessék itt meg egy önkényesen kiragadott idézet Kierkegaard eszmefuttatásából: "A nyelvben r... (2009.03.20. 17:45) Gyilkos szavak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ClustrMaps

Védjük az állatokat!

Akik otthon akarnak szülni...

2007.10.28. 20:01 | mocsokdream | 3 komment

Mostanában nagyon felkapott ügy az otthonszülés. Nos lényegében ebben az esetben arról van szó, hogy a szülő(k) valamilyen indíttatásból kifolyólag nem egy kórházi szobában, nem is egy magánrendelői helyiségben hozzák világra gyermeküket. Nyílván azért érdekes ez számunkra, illetve a legtöbb ember számára, mert a megszokottól eltérő, nem szokványos eseményről van szó, és hát különlegesnek érzik az emberek, vagy legalábbis több figyelmet szentelnek rá, mert más.


Eme kis írásban egy véleményt látunk az otthonszülés mellett. Gyorsan nézzük is meg, hogy mire alapozódik a vélemény. Ha ezt a rövid kis írást végigolvassuk, rögtön látjuk, hogy semmire. Semmi olyanra, ami esetleg döntően embereket győzne meg. Az egyedüli „érv”:

 

„Talán ha majd nem anyagi és egyéb számtalan érdek kerül előtérbe ha majd az emberek megértik mit jelent a szabadság és ennek tiszteletben tartása, a másik Nem nem korlátozása, a lehetőségek kiterjesztése egy másabb és tágasabb térben és ha a nők végre megtanulnának nem félni és bízni önmagukban inkább mint ezerféle ember ezerféle véleményében ha az ember végre ismerné önmagát és az eredetét akkor talán lehetne itt erről érdemben beszélni.” 

 

Az érv az emberi szabadság oldalán egy bizonyos hit valamilyen futurisztikus misztikumban. Ti.: Hol beszélünk a másik nem korlátozásáról? (Nyílván a nőkre gondol. Így is mindenki ott szül, ahol szeretne. A sok ellenvélemény nem korlátozást jelent.) Az ember eredetének megismerése? Az emberi önmegismerése?

 

Tehát annak, aki ezt írta, van hite. Ezzel semmi baj sem lenne, mindenkinek van, és kell hogy legyen hite. Azzal sincs semmi baj, hogy mindenkinek saját véleményt kell formálnia, nem pedig „ezerféle ember ezerféle véleményét” tenni a magáévá. De van benne egy logikai ugrás, amit egyszerűen nem lehet megfejteni. Akkor érthetjük meg csak az az ő érvelését, ha végre megismernénk önmagunkat és az eredetünket. Magyarul: Ez az emberi rohadtul felsőbbrendűnek érzi magát, és rohadtul nem hajlandó semmilyen ellenvéleményt még meghallgatni sem, mert mi még nem értük el az ő szintjét. Az egészben ez a misztikum: „S a zajból egy szó válik ki dörögve: "igazság!"”  Akárcsak Vörösmarty ő is körülbelül ebben hisz. Tehát olyan dologban, ami nem lesz. Majd szóljatok, ha mindenkinek ugyanaz lesz a véleménye…

 

De nem szabad elfelejtenünk, hogy tiszteletben kellene tartani mások véleményét, mások hozzáállását a dolgokhoz. A hit az egy tiszteletbeli dolog, és mindenkinek megvan a sajátja. A hit nem magyarázható, nem logikus, és nem tudni, hogy valójában mi van mögötte. Ezért az én reakcióm erre a véleményre ebben a formában, ahogy leírtam, teljesen jogtalan. De ugyanakkor nem szabad még azt sem elfelejtenünk, hogy itt egy ember hite nemcsak a saját életére hat, hanem az otthonszülés esetében legalább még egyre. És ez a plusz egy nem más, mint a gyermek. A szülés esetében az anya dönt, viszont a saját komfortérzete, hite mellett a gyermek érdekeit is szem előtt kell tartania. Mindezt pedig úgy kell megtennie, hogy ne szubjektív, a hite mellett érvelő indoka legyen, hanem a gyerek szempontjait figyelembe vevő. Fontos dolog a hit, ezt elismerem, de van a véleményem szerint egy még fontosabb dolog, ami a szeretet. Nyílvánvaló, hogy a leendő anya a legjobbat szeretné a gyermekének, és a hite szerint a legtöbbet szeretné neki nyújtani, de ebben az esetben az egészség a legfontosabb dolog. Mert a születéssel az újszülött belekerül ebbe a világba, de még nem tud kommunikálni, az egyetlen „kommunikációs képessége”, hogy meg lehet vizsgálni. Az állapotjelző pedig az egészség. Bármilyen is a hite egy várandós asszonynak, bárhol szeretné is megszülni gyermekét, át kell váltania objektív szemléletmódra, ami jelen esetben a statisztikai adatok figyelembevételét jelenti. A statisztikai adatok pedig az egészséges, komplikációmentes szülésekre vonatkozzanak. A sikeres szülés utáni nevelésnél pedig hasonló kérdések is felvetődhetnek, de az már nem tartozik ebbe a problémakörbe.

 

Aki otthon akar szülni, az jól gondolja át ezeket, és csak utána döntsön!

Címkék: tudomány vallás szabadság gyerekek filozófia felelősség birtoklás egoizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://negativ.blog.hu/api/trackback/id/tr99211158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cunder 2007.11.04. 18:17:26

Nekem személy szerint semmi gondom az otthon szüléssel...esetleg annyi, hogy ebben a mai világban már a "gyerekek sem tudnak rendesen megszületni".
Egyre több a komplikáció, ill. bármi! közbejöhet.
Szerintem az anyának a gyermeke egészségét kellene elsődlegesen szem előtt tartania és sosem árt ha egy orvos ott van a közelben, esetleg a szükséges felszerelések.
Egy dolog a szabadság és egy másik egy élet.

Pincode 2010.06.12. 19:54:56

Hát én nem szülnék itthon, bár az utolsó szülésemnél jobban jártam volna....
perces fájásokkal érkeztem a korházba, 5.gyerekkel. Az orvos (mint utólag kiderült meddőségi a szakterülete) közölte, menjek haza, mert még hetek vannak hátra. Hiába mondtam neki ezek szülőfájások, az a hülye gép nem jelzett. Gondolom a gép pontosan tisztába volt vele, hogy fáj-e vagy sem. ő érzi. Szerencsém volt, hogy éppen arra járt a szülésznő, mert addigra a dokival már üvöltöttem, hogy takarodjon a fenébe, és ne okoskodjon.A szülésznő odajött, és míly meglepő mikor meglátta nem tudok kiegyenesedni, azonnal fektetett ágyra, és 15 perc mulva megszületett a legkisebb lányom. Vannak a korházban is kontárok, de egy jó szülésznő, helytől függetlenül tudja a dolgát.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.08.06. 22:34:22

Szerintem az anya és a gyerek érdekeit nem érdemes élesen elválasztani. Teljesen igazad van abban, hogy az egészség a legfontosabb mérő; csak annyit tennék hozzá, hogy ezt nem lehet leszűkíteni a gyerek fizikai egészségére; azt a gyereket fel is kell nevelnie valakinek, aki a szülésében nem vált fizikai és lelki ronccsá.

Miután az élet/halál kérdést (fizikai túlélést) kipipáltuk, a dolog nagyon árnyalt kérdések összességévé válik, és nincs EGY olyan jó válasz, ami mindenkinek jó.

Ezt én írtam, ma került ki, ajánlom mindenkinek megfontolásra.

velvet.hu/poronty/2010/08/06/a_haboritatlan_szules_jog_es_nem_kotelesseg_a_baba_a_kismama_lelkevel_is_foglalkozik
süti beállítások módosítása